Zsuzsanna
-4 °C
3 °C
Swaney Elizabeth
ma 02:00
Swaney Elizabeth
Szabadstílusú sí

Matthäus: Ki akarok jutni a világbajnokságra!

2003.12.14. 18:01
A magyar válogatott új kapitánya rendkívül motivált, a nyaralására magával viszi a csapat legutóbbi meccseinek felvételeit, és konzultálni fog az elődjével is. Cél a 2006-os németországi vb. Az Index interjúja.
Index: Eddigi csapatai, az osztrák Rapid és a szerb Partizan egyaránt élcsapatok, az osztrák illetve a szerb-montenegrói bajnokság esélyesei voltak. A magyar válogatott viszont enyhén szólva sincs a legjobbak között. Nem gondolja, hogy talán élete legnehezebb feladatát vállalta el?

Tekintse meg képeinket!
- Nem tudom, hogy ez lesz-e életem legnehezebb munkája. Nehéz, de szép kihívásnak tekintem a magyar válogatott irányítását, hiszen a feladatom, hogy kijuttassam a csapatot a világbajnokságra. Mindent átadok a játékosoknak, amit csak tudok, megosztom velük a pályafutásom alatt szerzett tapasztalataimat, hogy minél jobb eredményeket érhessünk el. Ki akarok jutni a németországi vb-re, és természetesen ezt akarják a játékosok, és a vezetők is. Célunk megvalósításához persze nem csak rám, de a játékosokra, sőt, a magyar szövetség tagjaira is szükség van. Összehangoltan kell dolgoznunk.

Index: Az utóbbi tizenhét évben minden szövetségi kapitányunknak hasonló tervei voltak, mint önnek, mégis mind elbuktak. Nem lehet, hogy a magyar játékosokkal van a probléma?

- Biztos vagyok benne, hogy a magyar futball jobb annál, mint amit a válogatott az utóbbi években mutatott. Sokan játszanak külföldön, a Debrecen pedig még versenyben van az UEFA-kupában. Szerintem nem rosszak a magyar játékosok, de meg kell tanulniuk nyerni. Én futballistaként mindig győzni akartam, és ez edzőként sem változott. A csapatomtól is ilyen hozzáállást várok majd, minden meccsen nyerni akarunk, nekem még a barátságos találkozók is hihetetlenül fontosak lesznek, az is bosszantana, ha egy-egy tétnélküli mérkőzést elveszítenénk.

Index: Mit gondol, mi javíthat leggyorsabban a válogatottunk eddigi gyenge teljesítményén?

Fotó: Barakonyi Szabolcs
- A játékosoknak motivációra van szükségük a jó teljesítményhez, ezt pedig leginkább az edzőjük adhatja meg nekik. Figyelembe kell venni viszont, hogy minden futballista különböző egyéniség, és mindannyiuknak más jelenthet ösztönzést. Januárban külön-külön is leülök majd beszélgetni a válogatott tagjaival. A problémák potenciális forrása lehet, ha a tréner és a játékosai nem kommunikálnak megfelelően.

Index: Mint tudjuk, a felesége Budapesten él. Mennyit számított ez abban, hogy elfogadta a magyar szövetség felkérését?

Hangsúlyozni szeretném, hogy nem azért vállaltam el a magyar válogatott irányítását, mert a feleségem Budapesten lakik. Remekül éreztük magunkat Belgrádban, mindenünk megvolt, ami csak kellett, már épp azt terveztük, hogy ő is végleg odaköltözik. Azért vállaltam el a felkérést, mert szakmai kihívást látok benne, amelynek teljesítése egyáltalán nem lehetetlen.

Index: Úgy tudom, a karácsonyt Dubaiban tölti. Nem lesz túl közel leendő munkahelyéhez, illetve munkatársaihoz.

- Igen, Dubai megyek pihenni a családommal, de ez nem jelenti azt, hogy ne készülnék az előttem álló feladatra. A magyar válogatott legutóbbi hat meccsének videofelvételét magammal viszem, hogy valamennyire megismerhessem a csapatot. Ha visszajöttem, még az előző kapitánnyal is kapcsolatba fogok lépni, hiszen ő is sokat segíthet.