Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jászapáti Petra
kedd 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

A FIFA-elnök nekimegy az elitkluboknak

2003.12.17. 14:36
A nagy európai klubok az emberkereskedelemre emlékeztető gyakorlatot folytatnak, állítja a FIFA elnöke. Joseph Blatter szerint helytelen, ahogyan a leggazdagabbak "lerabolják" a fejlődő országok futballját, és nem helyesli azt sem, hogy légiósokkal teletűzdelt csapatokat küldenek a pályára.
A "hatalmas és tehetős" európai klubok vádjaira válaszolt Joseph Blatter a Financial Times német kiadásának hasábjain. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) első embere a legbefolyásosabb egyesületeket képviselő G14 tömörülés azon állításával száll szembe, miszerint a FIFA pénzügyileg gyengíti a klubokat, amikor a játékosok nemzetközi tornákon - a világ- és Európa-bajnokságokon - szerepelnek. Blatter szerint a kifogást eleve rossz helyre címezték az elitklubok. A FIFA elnöke leszögezi, az általa vezetett szervezet nem ül a tornák után hozzá befolyó pénzen, és ennek bizonyítására részletesen felsorolja, hova továbbítják a dollármilliókat.

Sok a légiós

Joseph Blatter
Blatter írása szerint a négyéves nemzetközi futballciklusban a 204 tagszövetségnek, és a hat konföderációnak összesen 264 millió dollárt fizet ki a FIFA. A világbajnoki döntők évében pedig a harminckét résztvevőnek összesen 355 millió dollárt juttatnak. A FIFA-elnök úgy véli, a G14 tagjainak tehát a nemzeti szövetségekhez kellene fordulniuk, ha úgy vélik, kár éri őket a nagy tornák miatt.

A sportvezető azt is kifogásolja, hogy a leggazdagabb angol és más klubok mostanra leginkább "tarka nemzetközi zagyvalékra" hasonlítanak. Blatter sérelmezi, hogy ezek az egyesületek nem saját hazájuk sportolóit szerepeltetik, hanem külföldi légiósok uralják őket, olyan játékosok, akik csak a nekik hetente font tízezreket fizető vezetőkhöz lojálisak. "Nem hiszem, hogy tizenegy külföldi hosszú távon vonzani és szórakoztatni tudja a nézőket, akiknek az éves fizetése általában nem éri el a pályára lépők egyheti bérét sem" - hangsúlyozza a FIFA-elnök, és ezzel szembe állítja a nemzeti együttesek teljesítményét.

Blatter küzdeni fog

Blatter szerint a futball egyre inkább a "mohóság labdajátéka" lesz, és az emberkereskedelem jegyeit ölti magára. A FIFA-vezér helytelennek tartja azt a gyakorlatot, ahogyan a "nagy egyesületek kifosztják az afrikai, ázsiai vagy dél-amerikai országokat, elcsábítják a legígéretesebb fiatal futballistákat, anélkül, hogy bármiféle gazdasági vagy szociális kompenzációt nyújtanának". Blatter leszögezte, hogy minden eszközzel küzdeni fog az ellen, hogy a foci a kapzsi emberek játékává silányuljon.

Blatter szembe száll azzal a váddal is, hogy a "mohó" FIFA értelmetlen tornákat rendez, hogy növelje saját profitját. "Természetesen nekünk is szükségünk van bevételekre, de a gazdag klubokkal ellentétben ezeket a pénzeket az egész világ futballjának fejlesztésére fordítjuk" - hangsúlyozta a sokat támadott sportvezető.