Eleonóra
-1 °C
2 °C
Jégkorong
Percről Percre

'Aggasztó' a helyzet a Barcelonánál

2004.01.06. 09:05
Az újabb vereség után az edző tehetetlen, a játékosok hitüket vesztették, de az elnök nem akar változtatni. A korábbi korszakos tréner, Johan Cruyff szerint Davids lehetne a megmentő.
Az FC Barcelona évek óta válságban van, az 1999-es spanyol bajnoki címe óta semmit nem nyert, és úgy tűnik, idén sem kerül egyetlen serleg sem a katalánok vitrinjébe.

Vasárnap a gárda épp Santanderben, a helyi kiscsapattól, a Racingtól kapott ki simán, 3-0-ra, amivel visszacsúszott a bajnoki táblázat 12. helyére. A sikertelenség főleg azért kínos, mert a klub nyáron megválasztott új elnöke, Joan Laporta nagy csapatot és sikereket ígért az új szezonra.

Negatív a gólkülönbség

Persze sejthető volt, hogy nem történik csoda egyik napról a másikra, a csapatépítéshez idő kell, de azt mégsem várta senki, hogy tizennyolc forduló után a Barca ötvenszázalékos mérleggel, hat vereséggel és döntetlennel és mindössze hat győzelemmel – az újonc Albacetének is ennyi van – és mínusz kettes gólkülönbséggel fog állni.

A múlt év végén Ronaldinho sérülése miatt egyhónapos nyeretlenségi szériát produkált a csapat, de amikor a brazil szuperklasszis az Espanyol ellen visszatért, ismét győztek, és annak ellenére, hogy az év végére becsúszott egy újabb hazai döntetlen, úgy tűnt, januárban végre megindul fölfelé a gárda.

A Santander viszont hamar lehűtötte a bizakodó vörös-kék szurkolókat, és a meccs után már nem az eddig szokásos „legközelebb minden más lesz” stílusú nyilatkozatok következtek. A csapatkapitány Carles Puyol és az edző, Frank Rijkaard is elismerte: nagy a baj.

„Kihagyjuk a helyzeteket”

„Nagyon nehéz helyzetben vagyunk. Természetesen mindenki csalódott az újabb vereség miatt, de az valamennyire vigasztaló, hogy az első gólig irányítottuk a játékot, helyzeteink voltak. Ennek ellenére, ha nem nyerünk, nem mondhatom azt, hogy jól játszottunk. A problémát persze egyszerű megtalálni, az a gond, hogy kihagyjuk a lehetőségeket, a bekapott gól után pedig képtelenek vagyunk fordítani. Ezúttal is ez történt” – mondta lehangoltan a meccs utáni sajtótájékoztatón a holland tréner.

Puyol, a Barcelona egyetlen megbízható védője egyenesen aggasztónak tartja a kialakult helyzetet. „Tagadhatatlan, hogy aggasztó a szituáció. Régóta ígérgetjük a szurkolóknak, hogy minden meg fog változni, és javulni fogunk, viszont ez még mindig nem történt meg. A legtöbb amit tehetünk, hogy összeszorított fogakkal küzdünk, más megoldást pillanatnyilag nem látok. A felelősség egyébként a játékosoké, az edző csak pályára küldi a csapatot, de mi játszunk” – próbálta védeni Rijkaardot, csakúgy, mint a hollandot a nyáron szerződtető elnök, Laporta.

„Dolgozzon nyugodtan!”

„Rijkaard dolgozhat nyugodtan, a vezetőség mellette áll. A tervünket mindenképp meg akarjuk valósítani, vagyis változtani szeretnénk az utóbbi évek sikertelenségén, nagy csapatot kell építenünk fiatal játékosokból. Mindannyian azon vagyunk, hogy ez sikerüljön. Ez azonban nem könnyű, hiszen évek óta nem nyertünk semmit, és a futballisták elvesztették a hitüket. A cél változatlanul a Bajnokok Ligájába jutás, amíg ez lehetséges, nem küldök el senkit” – fogalmazott nyíltan a presidente.

A válság okairól természetesen megkérdezték a Barca-legenda Johan Cruyffot is. A szívproblémái miatt már lassan tíz éve nem edzősködő szakember nem tartja vészesnek a helyzetet, a taktikában, és – Laportához hasonlóan – az elbizonytalanodott játékosokban látja a hibát.

„Davids kellene”

„A csapat legnagyobb problémája, hogy könnyen kap gólt a kontrákból. A gondok ellenére a lemaradás a BL-helyektől csak négy pont, ami nem sok, és a kupákban is áll még a csapat – bizakodott Cruyff, aki, ha rajta múlna, mindenképpen leigazolná a Juventusnál rengeteget mellőzött Edgar Davidsot. – A Barcából pont egy olyan játékos hiányzik, mint Davids. Én azonnal szerződtetném őt. Igazi karakter, az egyénisége és a mentalitása rendkívül pozitív hatással lenne a többi játékosra.”