Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Visszavonult a veterán kapus, David Seaman

2004.01.14. 11:04
Befejezi pályafutását David Seaman, a labdarúgóvilág elmúlt évtizedének egyik meghatározó kapusszemélyisége, aki ellentmondásossága ellenére sokak kedvencének számított.
A pályafutása során számos nagy sikert arató negyvenéves hálóőr nemrég vállsérülést szenvedett, s emiatt már most bejelentette visszavonulását, amit csak a szezon végére tervezett.

"Világossá vált számomra, hogy ezt a problémát nem tudom rövid idő alatt leküzdeni. Nehéz döntést hoztam. Előzetesen beszéltem családtagjaimmal s az általam tisztelt szakemberekkel. Elérkezett az ideje, hogy szögre akasszam kesztyűimet. Szerintem fantasztikus pályafutás ér most véget" - mondta Seaman, akit tavaly nyáron nem marasztalt az Arsenal, ezért a Manchester Cityhez igazolt.

Utolsó meccsét szombaton játszotta, a Portsmouth ellen a 13. percben le kellett őt cserélni. Helyére az angol válogatott elsőszámú hálóőrét, a 33 éves David Jamest szerződteti a másodosztályú West Ham Unitedtől a Manchester City.

David Seaman pályája

Az 1963. szeptember 19., Rotherhamban született Seaman 1981-ben kötött "inas-szerződést" a Leeds Uniteddel, majd rá egy évre a Peterborough Unitedhez igazolt négyezer fontért. Tehetségét mutatja, hogy mindössze két évvel később, már százezer fontért került a Birmingham Cityhez, majd újabb két év elteltével igazolt a Queens Park Rangershez 225 000 fontért.

1988-ban Szaúd-Arábia ellen mutatkozott be az angol válogatottban, melyben összesen 75 találkozón szerepelt. 1990-ben 1,3 millió font ellenében került az Arsenalhoz és a londoniakkal egy évvel később már bajnoki címet is szerzett. '93-ban FA és Liga Kupa-diadal, majd 1994-ben KEK-győzelem, (a döntőben: Arsenal-AC Parma 1-0) színesíti dicsőséglistáját.

Az első "fekete folt" pályafutásában az 1995-ös KEK-döntő, melyen a 119. percben Nayim 50 m-ről rúgta a győztes gólt, így az Arsenal hosszabbítás után 2-1-re kikapott a Real Zaragozától. 1996-ban Eb-elődöntős a hazai környezetben rendezett kontinensvetélkedőn az angol válogatottal. 1998-ban kettős siker: Premier League- és FA Kupa-elsőség az Arsenallal.

2000-ben az UEFA-kupa döntőjében az Arsenal 11-esekkel veszített a Galatasarayjal szemben, majd 2002-ban ismét Premier League- és FA Kupa-diadal. A sikeres klubszereplés után hatalmas blama a világbajnokság negyeddöntőjében: Brazília-Anglia 2-1, a győztes gólt Ronaldinho 40 méterről emelte a hosszú sarokba.

2003-ban ezredik profi mérkőzését játszotta a Sheffield United elleni FA Kupa-elődöntőben. A sorozatot végül a londoni klub nyerte. A finálé történetének harmadik legidősebb játékosa lett, a Southampton ellen 39 évesen és 238 naposan védett.