Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Tóth Ivett
szerda 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Matthäus dühös a Mol-ra

2004.01.15. 12:23
A magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitánya szerint hazájában elképzelhetetlen lenne, hogy egy nagycég ne az ország élsportját támogassa. Lothar Matthäus a sportlapnak adott nyilatkozatában kifejezetten sérelmezte, hogy a Mol a horvát foci finanszírozásába szállt be a hazai szponzorálása helyett. A kapitány noteszében már szerepel harminc játékos neve, de nem nevezett meg senkit, ahogyan azt sem árulta el, melyik ellenféllel szeretné kezdeni a világbajnoki selejtezőket.
"Nem, nem, nem értem" - fakadt ki a magyar válogatott újdonsült szövetségi kapitánya annak hallatán, hogy az egyik legnagyobb magyar társaság, a Mol a Horvát Labdarúgó-szövetséggel kötött együttműködési megállapodást. A Nemzeti Sportnak nyilatkozó Lothar Matthäus szerint ez hazájában elképzelhetetlen lenne, és az olajtársaságból a hazafias érzést hiányolja.

Kétmilliárd a horvátoknak?
A Mol továbbra is hallgat a Horvát Labdarúgó-szövetséggel (HNS) kötött megállapodás pénzügyi részleteiről. Az olajtársaság a bírálatokra sem kívánt reagálni, csak annyit szögeztek le, hogy a cég külföldi és hazai szponzori szerződései függetlenek egymástól. (Sokan párhuzamot vontak a Baumgartner Zsolt támogatása körüli bizonytalanság és most bejelentett megállapodás között.) A Nemzeti Sport írása szerint állítólag 2,1 milliárd forintot utal át A Mol 2005 végéig Zágrábba.
A német szakembert az is dühíti, hogy a horvát nemzeti válogatott éppen az általa irányított együttessel szerepel egy világbajnoki selejtezőcsoportban. "Azt üzenem a vállalat vezetőinek, ha igazán magyarnak érzik magukat, akkor a mi válogatottunkat is támogassák, legalább jelképes összeggel, mert ez így lenne sportszerű" - fogalmazott élesen Matthäus, aki továbbment, szerinte "mi, Magyarországon élő emberek" is a rivális támogatjuk majd, ha a Mol benzinkútjainál tankolunk majd.

A hazaiakra is számít Matthäus

A korábbi 150-szeres német válogatott szerint valami megmozdult a magyar futballban, és ebbe a képbe nem fér bele egy ilyen, szavai szerint "furcsa gesztus". Matthäus újfent hangoztatta az összefogás fontosságát, és jelezte, Gyurcsány Ferenc sportminiszter után más politikai vezetőkkel is találkozni fog.

Munkájáról, csapatkeresésről és -építésről elmondta, a szakmai beszélgetések alapján már körvonalazódott benn egy harminctagú keret, de a saját tapasztalataira szeretne majd hagyatkozni. A kapitány neveket nem árult el, de azt igen, hogy hat németországi, három hollandiai, két vagy három belgiumi és egy ukrajnai légiós szerepel a Matthäus-noteszben a többiek itthon játszanak.

Drukkol Királynak

Azt már tudja Lothar Matthäus, hogy kivel szeretné kezdeni a világbajnoki selejtezősorozatot, de a sportlapnak nem volt hajlandó elárulni, mert azt még a szövetség vezetőivel kell megbeszélnie a január végi, máltai időpont-egyeztetés előtt.

A válogatott eddigi első számú kapusának kissé megrendült Hertha-beli helyzetéről azt mondta, drukkol Király Gábornak, mert remek képességei vannak és számol vele. Azt azonban leszögezte, a kapusposzt az egyik legfontosabb, ezért ott csak olyan játékos szerepelhet, aki rendszeresen szerepel klubjában. (Király a berliniek első előkészületi meccsén a kispadra szorult az új edzőnél, igaz a másodikon már kezdett, és úgy véli helyzete nem rendült meg, csak a szokásos téli találgatásokról - Király vagy Fiedler áll-e majd a kapuban - van szó.)