Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szombaton kezdődik az Afrika Kupa

2004.01.23. 18:18
Az év első kontinenstornáján 352 játékosból 200 európai klubcsapatban játszik. Ennek ellenére általában, ha haza mennek, igyekeznek a lehető leglátványosabb stílusban futballozni.
Szombaton a hazai labdarúgó-válogatott és a ruandai csapat találkozójával kezdődik meg Tunéziában a 24. Afrikai Nemzetek Kupája.

A 16 csapatos torna az elmúlt egy-másfél évtizedben nagy népszerűségre tett szert. Az európai szurkolók az állandó televíziós közvetítések révén szerették meg a még a nagyrészt lezser örömfocit hozó találkozókat. A résztvevők többsége nem sok figyelmet fordít az Európában és Dél-Amerikában is megkövetelt taktikai fegyelemre, így rengeteg látványos elemet láthatnak a rajongók.

Kamerun a legnagyobb esélyes

Az elmúlt években persze már az afrikai válogatottaktól is igyekeznek elvárni a szervezettséget a szövetségi kapitányok. Rengeteg európai szakember dolgozik a kontinensen, a legjobb játékosok pedig Európában futballoznak. A 16 csapat 352 benevezett labdarúgójából 200-an játszanak az öreg kontinensen.

A közelmúlt eredményei alapján a vendéglátó Tunézia mellett a legutóbbi két kiírásban győztes Kamerun, valamint Nigéria, a 2002-ben vb-negyeddöntős Szenegál a legnagyobb esélyes. De befuthat Egyiptom vagy Marokkó, sőt meglepetést okozhat több, Európában kevésbé ismert csapat.

Kamerun, ha sorozatban harmadszor is győz, rekordot állít föl, hiszen a mesterhármas még egyetlen ország válogatottjának sem sikerült.

Az Afrikai Nemzetek Kupája történetében vannak magyar vonatkozások is, 1959-ben Titkos Pál, míg 1968-ban Csanádi Ferenc volt a győztes válogatott szövetségi kapitánya.

A csoportbeosztás:
A-csoport: Tunézia, Ruanda, Kongói Demokratikus Köztársaság, Guinea
B-csoport: Szenegál, Burkina Faso, Kenya, Mali
C-csoport: Kamerun, Algéria, Zimbabwe, Egyiptom
D-csoport: Nigéria, Marokkó, Dél-afrikai Köztársaság, Benin