Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gyorsan ívelt fel Fehér Miklós pályája

2004.01.26. 10:38
A vasárnap Portugáliában meghalt Fehér Miklós Győrött lett élvonalbeli futballista, majd 1998-ban szerződött a portugál élcsapathoz, a Portóhoz. A hétszázezer dolláros átigazolási díj azóta is csúcsnak számít Magyarországon. A Portóban azonban nem találta meg számításait a válogatott csatár, aki később a Salguieriosba, a Bragában, majd a Benficában fordult meg. A nemzeti mezt huszonötször húzta magára Fehér.
A huszonnégy és fél évesen elhunyt Fehér Miklós Tatabányán született, majd Győrben lett belőle első osztályú futballista. Az ETO csapatában az 1995/96-os idényben mutatkozott be Debrecen elleni, hazai mérkőzésen tizenkét percet játszott. Három szezont játszott a zöld-fehéreknél és 58 mérkőzésen huszonkét gólt szerzett, majd 1998-ban - azóta is magyar rekordnak számító 700 ezer dollárért - a Porto igazolta le.

Fehér Miklós
Posztja: csatár
Született: 1979. július 20., Gyôr
Magassága, súlya: 186 cm, 84 kg
Válogatottság/gólok: 25/7
Klubjai: Győr (1994-98), Porto (1998-99), Salgueiros (1999), Porto (2000), Braga (2000-01), Porto (2001-02), Benfica (2002-)
Legjobb eredménye: portugál bajnok (1999), kétszeres portugál Szuperkupa-győztes
Porto, Salguieros, Braga, Benfica

Fehérnek eleinte nem úgy sikerült a légiósélet, ahogyan szerette volna: a portugál sztárcsapatban alig kapott lehetőséget - azonban bajnokcsapat tagja volt. Majd szerződése második évében kölcsönadták a Salguierios együttesének, ahol gyorsan magára talált, és házi gólkirály lett.

Tekintse meg képeinket!
Mivel szerződése a Portóhoz kötötte, vissza kellett térnie klubjához, ahonnan azonban újra kikölcsönözték. Fehér légiós karrierje legjobb évét produkálta Bragában, és a kiscsapat mezében sokáig versenyben volt a gólkirályi címért; végül tizennégy találatig jutott. Innen ismét visszarendelték a portóiak, akik - miután Fehér nemet mondott szerződéshosszabbítási ajánlatukra - egy évre a tartalékok közé űzték a válogatott játékost.

Győztes gól az UEFA-Kupában

Portóból 2002-ben tette át Lisszabonba a székhelyét a válogatott csatár, azonban a világhírű Benficában sem tudta úgy kamatoztatni tudását, ahogy elképzelte. Nemrégiben már a távozás gondolatával foglalkozott, noha az UEFA-Kupa első, októberi fordulójában ő szerezte a győztes, egyszersmind a továbbjutást jelentő gólt a belga La Louviere ellen. Több klub is bejelentkezett a játékosért, és úgy tűnt, hamarosan máshol folytatja pályafutását a portugál bajnokságban.

A válogatottban huszonöt mérkőzést játszott Fehér Miklós, legemlékezetesebb találkozója a Litvánia elleni 6-1-re végződött idegenbeli Eb-mérkőzés volt 2000-ben, amelyen három gólt szerzett. Legutóbb a Lengyelország elleni hazai Eb-selejtezőn lépett pályára a nemzeti tizenegyben - egy félidőt kapott -, gólt augusztus 20-án, a Szlovénia elleni idegenbeli barátságos találkozón szerzett címeres mezben.

A decemberben kinevezett szövetségi kapitány, Lothar Matthäus is számnított is rá, szerdán megjelölt negyvenes listáján ő is szerepelt.