Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A hazai sportvezetést is sokkolta Fehér halála

2004.01.26. 16:48
A magyar futballszövetség és az UEFA vezetői is a értetlenül állnak a huszonnégy évesen elhunyt Fehér Miklós halála előtt. Az MLSZ ígéri, méltóképpen elbúcsúztatja a válogatott csatárt, a Benfica már jelezte, a Luz-stadionban ravatalozzák fel a koporsót. A sporttárca saját halottjának tekinti a futballistát.
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) levélben részvétét nyilvánította a Benficának és a Magyar Labdarúgó Szövetségnek (MLSZ) Fehér Miklós halála miatt. "Mélységesen lesújtott minket ez a tragédia. Mint mindenki más, mi is várjuk, hogy kiderüljön a halál oka" - idézte a FIFA szóvivőjét, Andreas Herrent a Reuters hírügynökség.

Bozóky: Az egész magyar futballt érte veszteség

Az MLSZ elnöke, Bozóky Imre reggel, a repülőtérre tartva értesült Fehér Miklós halálhíréről, a szövetség vezérkara ugyanis hétfőn délelőtt Máltára utazott, hogy kedden egyeztesse a csoportellenfelekkel a 2006-os világbajnokság selejtezőjének programját.

"Megdöbbenéssel fogadtam a hírt, rendkívül tragikus, ami történt. Nehéz ilyenkor bármit is mondani, idő kell ahhoz, hogy feldolgozzam" - mondta az MTI-nek Bozóky. "Komoly veszteség érte a magyar futballt, hiszen egy fiatal, nagyon tehetséges játékos távozott az élők sorából, aki még fényes jövő előtt állt". Az MLSZ elnöke hozzátette: lélekben mindannyian Fehér Miklós családjával vannak ezekben a nehéz órákban.

Berzi: Kulcsjátékosát veszítette el a válogatott

Az MLSZ főtitkárát, Berzi Sándort ugyancsak sokkolta Fehér Miklós halálhíre. "Felfoghatatlan, ami történt" - mondta Berzi, aki a szövetség vezérkarával hétfőn délelőtt Máltára utazott, hogy kedden egyeztesse a csoportellenfelekkel a 2006-os világbajnokság selejtezőjének programját. A sportvezető elmondta: folyamatosan kapcsolatban állnak Fehér családjával, a sportminisztériummal és a csatár korábbi klubjával, a Győrrel.

"Természetesen méltó módon veszünk majd végső búcsút Fehér Miklóstól" - mondta a főtitkár, aki beszámolt arról, hogy az ugyancsak Máltán tartózkodó szövetségi kapitányt, Lothar Matthäust is sokkolta a csatár halálhíre. "Kulcsjátékosát veszítette el a válogatott. Fehér tehetséges, sokra hivatott játékos volt, kitűnő erőnléttel rendelkezett és a fejjátéka átlagon felüli volt" - tette hozzá Berzi.

"Csendes, tisztességes, szorgalmas embernek ismertük. Azért ment Portugáliába, hogy igazán jó játékos váljon belőle. A legnagyobb vágya egy sikeres karrier volt, amiért mindent megtett. Soha semmilyen összetűzése, problémája nem volt sem a társaival, sem pedig az edzőivel" - jellemezte a huszonötszörös válogatottat Berzi. Az MLSZ-küldöttség egyébként a tragédia ellenére nem kérte a máltai egyeztető megbeszélés halasztását. "A FIFA adott egy határidőt, amíg le kell folytatni a tárgyalásokat" - mondta főtitkár.

A szövetség hétfőn délután kettőtől a Puskás Ferenc Stadion melletti emlékműnél búcsúztatta el a szurkolók kedvencét, Fehér Miklóst.

A GyISM saját halottjának tekinti Fehért

A sporttárca saját halottjának tekinti az elhunyt csatárt. "Fehér Miklós távoztával a magyar labdarúgás egyik fiatal reménységétől búcsúzunk, aki a pályán gyakran megörvendeztetett minket tehetségével" - áll Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter közleményében. A politikus megjegyzi, "élete utolsó perceit is kedvenc sportjának, hivatásának szentelte, a győzelemért, a bajnokságért küzdött". A miniszter gyásztáviratban fejezte ki részvétét a futballista családjának.

Portugál megrendülés és ravatal

A délelőtt folyamán a Portugál Labdarúgó-szövetség elnöke Gilberto Parca Madail faxüzenetben fejezte ki megrendültségét a magyar szövetségnek. A hétfői boncolás után a Benfica stadionjában ravatalozzák fel a vasárnapi, guimaraesi bajnoki mérkőzésen elhunyt Fehér Miklóst. "A koporsót a kórházból a Luz-arénába szállítják, ahol a szurkolók leróhatják a kegyeletüket" - jelentette be Antonio Cunha Vaz, a fővárosi klub szóvivője.