Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Visszavonultatják Fehér Miklós mezét

2004.01.27. 13:13
Kapcsolódók (9)
A Benfica vezetősége úgy döntött, visszavonultatja a vasárnap este elhunyt Fehér Miklós 29-es mezét. A 24 éves korában elhunyt támadót egész Portugália gyászolja, ezrek búcsúztak el Tőle a Benfica stadionjában felállított ravatalozóban. A szerdán, Győrött tartandó temetésen a portugál klub játékosai, vezetői és az ottani sportminisztérium is részt vesz.
A vasárnap elhunyt Fehér Miklós temetése szerdán 15 órakor lesz a győri Szabadi úti temetőben. Az MLSZ-től származó információk szerint a szertartásra szintén szerdán különgéppel érkeznek a Benfica játékosai, vezetői, a Portugál Labdarúgó Szövetség képviselői, valamint államtitkári szinten képviselteti magát az ottani sportminisztérium is.

Ezrek búcsúztatták Portugáliában

Tekintse meg képeinket!
Szurkolók, játékostársak virrasztották át Fehér Miklós koporsója mellett az éjszakát a Benfica stadionjában emelt, kivilágított ravatalozóban. A koporsót a lisszaboni Luz futballstadion főbejáratánál emelt alkalmi búcsúhelyen a megrendült csapattársak egy csoportja helyezte el: Hélder, Argel, Nuno Gomes, Zahovic, Miguel és Simao - írta keddi beszámolójában az EFE spanyol hírügynökség.

Már eddig is ezrek vettek végső búcsút a vasárnap elhunyt magyar labdarúgótól, akinek emlékét azzal is szeretné méltóképpen megörökíteni a portugál elitklub, hogy - amint azt Luis Filipe Vieira, a Benfica elnöke bejelentette: - visszavonultatják Fehér 29-es mezét, ilyen számot többé senki sem visel a csapat játékosai közül.

Egész Portugális gyászol

Nem csak a futballközeg, de egész Portugália gyászolja a vasárnap elhunyt 25-szörös magyar válogatott labdarúgót. A dél-európai ország államfője, Jorge Sampaio a Benfica elnökének, Luis Filipe Vieirának küldött gyásztáviratot, míg Teresa Gouveia portugál külügyminiszter asszony Brüsszelben nyilvánított részvétet Kovács Lászlónak, a magyar külügyi tárca vezetőjének.

Vita a megfelelő ellátásról

Portugáliában vita robbant ki a nyári Európa-bajnokság egészségügyi ellátásáról a 25-szörös válogatott labdarúgó, Fehér Miklós vasárnapi tragédiája okán. A guimaraesi stadionban - amely az Eb egyik helyszíne lesz - tartózkodó rádióriporterek szerint a mentőautó késve érkezett meg a 91. percben összeesett magyar csatárért. Domingos Gomes, az UEFA orvosa azt tette szóvá, hogy az aréna nehezen volt megközelíthető.

A Benfica és a Guimaraes vezetői egyaránt hangsúlyozták, hogy Fehért megfelelően ellátták, és defibrillátort is alkalmaztak. Manuel Carrageta, a Portugál Kardiológusok Szövetségének elnöke viszont hétfőn azt kifogásolta, hogy a létesítményből hiányzott ez a készülék, amellyel szívmegállás esetén árammal próbálják újraéleszteni a beteget.

A kontinenstorna szervezőbizottságának szóvivője azonban igyekezett eloszlatni a kételyeket: "Az Eb-n minden rendben lesz, elvégeztük a házi feladatunkat". A portugál államügyészség képviselője ugyanakkor bejelentette: ha a halál okát nem tisztázzák, akkor hivatalos vizsgálat indul az ügyben.

Fehér szerepelt a Hertha kívánságlistáján
Dieter Hoeness, a Hertha BSC labdarúgócsapatának menedzsere a Bild című újságnak azt nyilatkozta, hogy a vasárnap este elhunyt Fehér Miklós már régóta rajta volt a klub kívánságlistáján.

"Hosszú ideje nyomon követtük a pályafutását, s egyik jelöltünk volt a csatársor megerősítésére. Hihetetlen, hogy halhat meg ilyen fiatalon egy életerős sportoló" - mondta Király Gábor és Dárdai Pál együttesének menedzsere a német napilapnak.

A 25-szörös válogatott támadó egyébként a távozás gondolatával is foglalkozott, mivel a Benfica vezetőedzője, José Antonio Camacho általában csereként számított rá, akárcsak a két nappal ezelőtti tragikus végű találkozón.