Auguszta
-4 °C
2 °C

Zidane elismerte: doppingolt

2004.01.27. 12:46
Zinedine Zidane, a Real Madrid világ- és Európa-bajnok labdarúgója elismerte, a Juventusban töltött öt éve alatt rendszeresen kapott kreatint, mely az izomtömeg növelését segíti elő. A kreatin Franciaországban nem engedélyezett szer, Olaszországban és Nagy-Britanniában azonban igen.
Két héttel azután, hogy az egykori teniszsztár John McEnroe elismerte, éveken keresztül doppingolt, újabb klasszis árulkodott múltjáról. "Anélkül, hogy arról sejtelmem lett volna, hat éven át egy nem tiltott szteroidot kaptam. Ezt korábban lovaknak is adták, amíg ki nem derült, hogy nekik túl erős" - nyilatkozta akkor McEnroe.

Ezúttal Zinedine Zidane, a Real Madrid és a francia válogatott labdarúgója ismerte el egy torinói bíróság előtt, hogy kreatint szedett, amikor a Juventus játékosa volt. "Azt megelőzően, illetve azóta erre nem került sor" - fogalmazott a kiváló futballista, aki éppen a volt klubja ellen doppingügyben folyó eljárás részeként tett vallomást.

A kreatin árusítása Franciaországban tilos, de Olaszországban vagy Nagy-Britanniában nem. A szer, ami közvetve elősegíti az izomtömeg növelését, az AFP szerint nem szerepel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiltólistáján.

A torinói perben a Juventus vezető orvosát, Riccardo Agricolát, valamint az egyik elöljárót, Antonio Giraudót azzal gyanúsítják, hogy 1994 júliusa és 1998 szeptembere között rendszeresen doppingszerrel látták el a csapat játékosait. Zidane 1996-tól 2001-ig állt a torinói klub alkalmazásában.