Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Gyurcsány Bukarestben tárgyal a 2012-es futball Eb-ről

2004.01.28. 15:46
Csütörtökön a román fővárosba utazik a Gyurcsány Ferenc sportminiszter, hogy a 2012-es futball Európa-bajnokság esetleges közös megpályázásáról tárgyaljon. A román-magyar rendezés ötlete még decemberben merült fel, igaz, azóta bejelentkeztek a horvátok is.
Magyarország kétszer pályázott már labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére. Először a 2004-es kontinenstornát célozta meg - Ausztriával közösen -, majd szólóban indultunk a 2008-as Eb-t már szólóban próbáltuk elnyerni. Sajnos, mindkétszer sikertelenül, noha Portugália és az osztrák-svájci pályázat is hajszállal előzte meg a miénket az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végső szavazásán.

Decemberben jött az ötlet A következő, 2012-es Eb megpályázása egészen decemberig nem volt napirenden, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vezetői is óvatosan fogalmaztak az újabb kandidálással kapcsolatban. Decemberben aztán, a világbajnoki selejtezők frankfurti sorsolásakor a futballvezérkar megbeszéléseket folytatott a román vezetőkkel egy esetleges közös rendezésről. Karácsony előtt Gyurcsány Ferenc, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) első embere is javasolta, hogy Magyarország és Románia közösen adjon otthont az Európa-bajnokságnak.

2012-ben keleti Eb lehet

A sportminiszter és az MLSZ vezetői is úgy értékelték az ötletet, hogy az a két ország kapcsolatainak javítását szolgálhatná. Pozitívan fogadta a javaslatot a román sajtó és a politikai vezetés is, noha többek Mircea Sandu szövetségi elnök óvatosan fogalmazott a felmerülő magas költségekről.

Bukarestben úgy számoltak, hogy a jelek szerint az UEFA szándékában áll Közép-Kelet-Európának adni a 2012-es Eb-t. Állítólag Ukrajna és Lengyelország, valamint Horvátország és Bosznia-Hercegovina is kész a nyolc év múlva sorra kerülő kontinenstorna közös lebonyolítására.

A horvátok is bejelentkeztek

A horvátok azonban lehet, hogy nem Boszniával képzelik el az újabb próbálkozást - a két ország pályázott a 2008-as Európa-bajnokságra is -, ugyanis Vlatko Markovics, a szövetség (HNS) elnöke megerősítette szándékukat, de nem szólt arról, hogy önállóan, vagy valamelyik szomszéd országgal együtt indulnak-e harcba a lebonyolítás jogáért. Csupán annyit mondott: lehetséges, hogy Szlovéniával vagy Magyarországgal közösen próbálkoznak. "Azután, hogy a Mol a horvát szövetség főszponzora lett, nem nehéz kitalálni, melyik ország élvez előnyt" - hangsúlyozta január közepén a HNS elnöke.

Magyarország és Horvátország közös pályázata egyszer már felmerült, az akkori sportminiszter, Deutsch Tamás tárgyalt is horvát kollégájával, de nem sikerült közös nevezőre jutni, és a kormány az önálló kandidálás mellett döntött.

A sportminiszter a román kormányfővel is találkozik

A 2012-es Európa-bajnokság esetleges megrendezése felé tett első lépést csütörtökön Bukarestben teszi meg Gyurcsány Ferenc és a futballvezetés. A sportminiszter az MLSZ-elnök és a GyISM sportügyekért felelős helyettes államtitkára kíséretében kétnapos tárgyalássorozatra utazik a román fővárosban. Gyurcsány találkozik Adrian Nastase miniszterelnökkel, Octavian Morariuval, a Román Nemzeti Sportügynökség elnökével és Mircea Sanduval, a Román Labdarúgó Szövetség vezetőjével.