Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Több ezren búcsúztatták Fehér Miklóst

2004.01.28. 15:21
A rokonok, barátok és a magyar futball több prominens képviselője mellett a Benfica játékosai és vezetői is eljöttek Győrbe, hogy utolsó útjára kísérjék a magyar válogatott csatárát.
Győrött még soha nem voltak annyian a Szabadhegy városrészben található Szabadi úti új köztemetőben, mint a vasárnap elhunyt válogatott labdarúgó, Fehér Miklós temetésén. A Benfica 24 esztendős játékosa a Guimaraes elleni idegenbeli portugál bajnoki labdarúgó-mérkőzés hosszabbításában váratlanul összeesett, s az orvosok hiába próbálták meg háromszor is újraéleszteni, már nem tudtak segíteni rajta.

Délben érkezett meg Fehér koporsója

Nem csak a futballközeg, de egész Portugália megrendült és gyászolta a magyar labdarúgót. A dél-európai ország államfője, Jorge Sampaio a Benfica elnökének, Luis Filipe Vieirának küldött gyásztáviratot, míg Teresa Gouveia portugál külügyminiszter asszony Brüsszelben nyilvánított részvétet Kovács Lászlónak, a magyar külügyi tárca vezetőjének. Fehér koporsóját felravatalozták a Benfica stadionjában, ahol több ezren rótták le kegyeletüket.

Fehér Miklós koporsója a déli órákban érkezett haza azzal a különgépel, mely a Benfica vezetőit és játékosait (az összesen százhetven fős küldöttséget) is szállította. A szerdai nagy havazás sem tudta otthon tartani azokat a szurkolókat, akik személyesen akartak végső búcsút venni a huszonötszörös válogatott labdarúgótól.

Mádl részvétnyílvánítása
Mádl Ferenc köztársasági elnök részvéttáviratban fejezte ki együttérzését az elhunyt Fehér Miklós családjának.

"Mély megrendüléssel értesültem Fehér Miklós válogatott labdarúgó váratlan és tragikus haláláról. Kérem, fogadják a magam és családom, valamint a köztársaság elnökeként a nemzet valamennyi polgára nevében itt kifejezett részvétemet. Őszintén osztozom a családtagokkal a pótolhatatlan veszteség feletti gyászukban" - fogalmaz Mádl Ferenc.

A magyar labdarúgás vezetőin és Lothar Matthäus szövetségi kapitányon kívül megjelent a búcsún Vlatko Markovic, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke is. Matthäus a temetés előtt tartott sajtótájékoztatón kifejtette, mindent megtesz, hogy az elhunyt játékos emlékére létre jöjjön egy Győr-Benfica találkozó. A klubelnök, Tarsoly Csaba csatlakozott hozzá, annál is inkább, mert mindkét klub idén ünnepli alapításának századik évfordulóját.

A temetésen Gyurcsány Ferenc, a GYISM első embere, Bozóky Imre, az MLSZ elnöke és Luis Felipe Vieira, a Benfica labdarúgócsapatának elnöke, a csapattársak nevében pedig Urbán Flórián mondott beszédet az elhunyt játékos emlékére.

"Szia, Miklós! Elköszönni jöttem Magyarország nevében, a döbbenettől nehezen ocsúdó emberek, sok millióak nevében" - kezdte a sporttárca vezetője, majd arról beszélt, hogy különleges ember távozott az élők sorából, hiszen legtöbben csak álmodoznak arról, amit Fehér Miklós elért. Bozóky kiemelte, hogy "Fehér Miklós halálával nem csak Magyarország, a világ futballja is szegényebb lett."

A sírnál csak a család lehetett jelen

Vieira ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz, hogy a játékos neve ne mehessen feledőbe. (A Portugáliából érkezett gyászolok miatt, a beszédeket tolmács fordította.) A sírnál a hozzátartozók kérésére csak a szűk családi és baráti kör jelenhetett meg.

Győrben hamarosan utánpótlás emléktornát szerveznek a csatár tiszteletére. Tarsoly Csaba, a győri klubot működtető cég tulajdonosa hangoztatta: felveszik a kapcsolatot egy emlékmérkőzés rendezésére Fehér utolsó csapatával, a Benficával, amely az ETO-hoz hasonlóan idén ünnepli fennállásának századik évfordulóját.

A Benfica elnöke lemondását fontolgatja
Luis Felipe Vieira, a Benfica labdarúgócsapatának elnöke azon gondolkodik, hogy lemond posztjáról, miután Fehér Miklós, az együttes 24 éves magyar csatára a vasárnap esti Guimaraes elleni bajnoki mérkőzés hosszabbításában összeesett, majd a kórházba szállítást követően meghalt.

"Sajnálatos, hogy a labdarúgásban csak az ilyen szörnyű események hatására fognak össze az emberek. Éppen ezért komolyan gondolkodóba estem a folytatást illetően" - mondta az 54 éves Vieira a TSF rádióállomásnak adott interjújában. A posztot 2003 novembere óta betöltő sportvezető hozzátette: a családjával együtt fogja meghozni a döntését.