Mátyás
-6 °C
1 °C

Szobrot állítanának Fehér Miklósnak a Benfica szurkolói

2004.02.02. 15:51
Minden pályán gyászszünet, a legtöbb helyen búcsúzó transzparens. Ezek mind Fehér Miklósnak, a magyar válogatott fiatalon elhunyt támadójának szóltak a hétvégén Portugáliában.
A portugál bajnokság hétvégi fordulója ugyan tartogatott egy szuperrangadót (Sporting-Porto), azonban a játéknap inkább Fehér Miklósról, pontosabban a róla való megemlékezésről szólt. A csúcsmeccs egyperces gyászszünettel kezdődött, a szurkolók azonban mintegy fél perc után percekig tartó vastapsban törtek ki. A találkozóra - Fehér emléke előtt tisztelegve - a díszpáholyba invitálták a Benfica elnökét, noha a két lisszaboni klub közötti ellentét már-már Fradi-Újpest szintű. A szurkolók pedig mindkét oldalon egy-egy hatalmas transzparenssel búcsúztatták a magyar válogatott egy hete elhunyt támadóját.

A Guimaraes-Boavista találkozón a hazai ultrák is egy hatalmas transzparenssel emlékeztek a magyar játékosra, melyen Fehér fotója mellett az alábbi felirat állt: Az utolsó mosolyod örökre a szívünkben él. (Az már más kérdés, hogy a találkozó, botrányos véget ért, rohamrendőrök vetettek véget a meccsnek; azon a pályán, melyen egy hete, a szörnyű tragédia történt.)

Volt csapata, a Benfica elhalasztotta hétvégi találkozóját, de a klub honlapja még most is fekete, rá kattintva csak Fehér arcképe látható, alatta a portugál felirat: "Egy volt közülünk, aki sassal a mellén harcolva halt meg". A honlapon több Fehérről szóló cikk mellett egy szavazás is található, melyen arról kérdezik a szurkolókat, ők hogyan emlékeznének meg a fiatalon elhunyt támadóról.

A hétfői állás szerint a 29-es mez visszavonultatása az első 33 százalékkal, míg a stadion előtt felállított szoborra a szavazatok 29 százaléka érkezett. A szurkolók tizenckilenc százaléka gondolja úgy, hogy az aréna, az Új Katedrális egy részét kellene elnevezni a magyar támadóról, míg tizenhárom százalékuk egy emléktornával emlékezne az általuk csak Mikinek becézett csatárról. Négy százalék pedig valami teljesen más dologban látná a megoldást.