Benedek
-5 °C
5 °C

Exfutballsztár lesz az új horvát sportminiszter

2004.02.06. 15:07
Az aktív játéktól 2001-ben visszavonult, 36 éves Zvonimir Boban tíz éven át futballozott Olaszországban, több, mint ötvenszer játszott a horvát válogatottban, a jövőben pedig ő lesz hazája sportminisztere.
A horvát válogatott egykori klasszisa, Zvonimir Boban nem sokkal több, mint két éve hagyta abba az aktív játékot. Legtöbb társához képest nem edzőként vagy televíziós kommentátorként folytatja pályafutását, hanem politikusként.

A sportrajongó miniszterelnök hívta a kormányba

A mindössze 36 éves ex-futballista lesz ugyanis hazája új sportminisztere - írja pénteki számában a Jutarnji List című horvát napilap. Bobant az ország sportrajongó miniszterelnöke, a novemberben megválasztott Ivo Sander kérte föl a tisztség betöltésére, és a kormány legközelebbi ülésén fogják hivatalosan is beiktatni.

Az ötvenegyszeres horvát válogatott játékost minden idők egyik legjobb futballistájának tartják hazai rajongói. Otthon csak a Dinamo Zagrebben játszott, majd 1991-ben szerződött külföldre, Olaszországba.

Tíz évig játszott Itáliában

A Serie A-ban előbb a Bari kölcsönjátékosa lett, majd 1992-től 2001-ig a Milanban futballozott, és szerzett négy bajnoki címet. A vörös-feketékkel 1994-ben Bajnokok Ligája-győztes is lett, a válogatottal pedig az 1998-as franciaországi világbajnokságon érte el a legnagyobb sikerét: a nemzeti csapat a harmadik helyen végzett.

Karrierje végén sorozatos sérülések akadályozták a játékát. A Milantól 2001 szeptemberében köszönt el, hogy levezetésképp a spanyol Celta Vigóban játsszon még egy szezont, ám hátfájdalmai kiújultak, ezért októberben abbahagyta a játékot.

Búcsúmeccsét 2001. október 15-én, Zágrábban, egy barátságos Dinamo-Milan találkozón játszotta.