Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Tavasztól az RTL Klub közvetíti a magyar focit

2004.02.17. 15:28
A magyar labdarúgó-bajnokság tavaszi szezonjában fordulónként két mérkőzés kerül képernyőre az RTL Klubon - erről állapodott meg a kereskedelmi csatorna és a Magyar Labdarúgóliga. Az egyezség anyagi oldaláról nem árultak el részleteket a felek, Szieben László ligaelenök csak annyit jegyzett meg, hogy a klubok a jövőben sem jutnak az eddiginél több pénzhez a jogdíjakból, a "brandépítés" a legfontosabb. Vasárnap dél körül az RTL Klubon, szombat esténként a kábelen fogható m+-on futnak majd a bajnokik, de a futball szereplői a közvetítéseken kívül, más műsorokban is felbukkanhatnak majd.
Többhónapos huzavona végére tett pontot a Magyar Labdarúgóliga (MLL) és az RTL Klub hétfőn bejelentett megállapodása az első osztályú bajnokság mérkőzéseink közvetítéséről.

Őszi káosz

Az Arany Ászok Liga meccsei ősz óta bizonytalanul jelentek meg a képernyőkön, miután a Magyar Televízióval kötött kontraktus lejárt, és a köztévé kuratóriuma nemet mondott a hosszabbításra. Egy ideig a liga egyetlen országos csatornát sem engedett be a futballpályákra, még a médiatörvényben - vitatott módon - rögzített ötven másodperces összefoglalók elkészítése erejéig sem. Ezután a Magyar ATV-n bukkantak fel a honi rangadók, de a ligánál hangsúlyozták, ez átmeneti megoldás mindössze. Az MLL az ősszel a tv2-vel kacérkodott, de a jogokat értékesítő Futball Duó Kft. vezetője, Bodnár György ellenezte ezt a megállapodást, és nem sikerült egyezségre jutni a közvetítésekről.

Az újabb nyerő kártya

A Futball Duóból februárban kivásárolták a szaknévsoros vállalkozót, így Szieben László ligalenök szavai szerint megnyílt az út az RTL Klubbal kötendő megállapodásra. A kereskedelmi csatorna és profi futball irányító szervezete 2008-ig működik együtt, azzal a megkötéssel, hogy idén júniusban áttekintik az eredményeket.

"A Forma-1 és a profiboksz után a harmadik nyerő kártya is a kezünkben van" - mondta a bejelentés alkalmával az elégedetten nyilatkozó Dirk Gerkens, a tévétársaság vezérigazgatója. A menedzser biztos benne, hogy sikerül vonzó programmá tenniük a magyar focit, ahogy ez sportközvetítéseikkel eddig történt. "Senki nem fog csalódni, sikerülni fog" - ígérte Gerkens, aki azt is reméli, piacvezető pozíciójukat tovább erősítik a futball segítségével.

A Forma-1 azért még beelőz

Minden fordulóban két mérkőzést közvetít az RTL, illetve a csatornához közelinek tartott, kábelen fogható m+. Szombat este hattól a kábeltévén lesz látható bajnoki, vasárnaponként délben az RTL Klubon, mondta el Kolosi Péter programigazgató. Vasárnap a Forma-1-es futamoktól függően délután kettőkor, vagy fél tizenkettőkor kezdődik a mérkőzés (utóbbi időpontban akkor, ha az autós sorozatban azon a hétvégén versenyt rendeznek). Hétfőnként este tizenegytől összefoglalót sugároznak majd a forduló mérkőzéseiről.

Lesznek érdekességek is a futballal kapcsolatban, a foci szereplői a csatornán olyan műsorokban is felbukkanhatnak, ahol a nézők nem számítanak rájuk, hangzott el. Kolosi mindenkit biztosított arról, hogy sportosztályuk képes lesz a fordulónkénti hat - ősztől nyolc - mérkőzés lekövetésére. "A törvényeket természetesen betartjuk, mindenkit a jóindulatunkról biztosítunk" - válaszolt Kolosi arra felvetésre, hogy a törvényben engedélyezett összefoglalókat elkészítheti-e a többi csatorna, de konkrétumokkal nem szolgált.

'Nem szociális probléma'

"Egymilliárd forint értékű megállapodásról van szó" - mondta Szieben a kontraktus kihatásaira utalva, a pénzügyi részletekről azonban nem kívánt beszélni. A ligaigazgató szerint nem a befolyó jogdíj, hanem a "brandépítés" a lényeg. Az Index kérdésére sietett leszögezni, a klubok nem számíthatnak több pénzre a megállapodás kapcsán. A liga és az RTL közösen alakítja majd ki azokat a csomagokat, amelyeket a közvetítésekkel kapcsolatban értékesítenek. (Az MLL a stadionokban látható reklámfelületek huszonöt százalékának értékesítésére jogosult.)

"A meccskezdés nem szociális probléma" - mondta Szieben arra a kérdésre, a klubok hogyan reagáltak a vasárnap délelőtt fél tizenkettes kezdési időpontra. A február 28-án induló tavaszi szezon menetrendjét egyébként jövő hétfőn alakítják ki a ligában, a tévés találkozókon kívül valamennyi összecsapás egy időpontban kezdődik majd. Arra a felvetésre, hogy a futballisták meglepő helyeken való felbukkanása jelenti-e például a ferencvárosi Gera Zoltán esetleges szereplését a csatorna népszerű szappanoperájában, Szieben annyit mondott: "ezt brandépítés és a jó ízlés keretein belül alakítjuk ki".