Gusztáv
-4 °C
1 °C

Matthäus: két meccs, két győzelem

2004.02.19. 20:42
Kapcsolódó cikkek (1)
Az új kapitánnyal, Lothar Matthäusszal a kispadon második meccsét is megnyerte a magyar futballválogatott. Kenesei már a tizedik percben büntetőt hibázott, de a légiósok nélkül felálló csapat ekkor, és 0-1-nél, emberhátrányban sem omlott össze: fordított és 2-1-re legyőzte Lettországot. Szombaton Románia következik.
Csütörtökön, a ciprusi barátságos futballtornán lejátszotta második meccsét is a magyar futballválogatott. Lothar Matthäus gárdája ezúttal Lettországot győzte le 2-1-re.

Jól kezdett a magyar csapat, már az első félidőben igen szervezetten játszott, jobban, mint egy nappal korábban az örmények ellen. A szerdai kezdők közül senki nem volt a pályán, a légiósoknak haza kellett utazniuk, de a nívósabb bajnokságban játszók hiányát egyáltalán nem lehetett észre venni. A 10. percben máris tizenegyest is kaptunk - bár jogtalanul, Stepanovs becsúszva a labdát rúgta el -, de Kenesei kapufát lőtt.

Nem hiányoztak a légiósok

Néhány helyzetet sikerült kialakítanunk a szünetig, de a legfeltűnőbb az volt, hogy a középpályán egész jól passzolgatott a csapat, a kapunk pedig valójában egyszer sem volt veszélyben.

A szünet után már a támadásaink is lendületesebbé váltak, a lettek hét percig nem is tudtak a magyar térfélre jönni. Semmi sem utalt arra, hogy gólt kaphat a válogatottunk, de egy szöglet után Stepanovs egyedül maradt, és a 64. percben a kapuba bólintott.

A gól után a lettek szervezettebben védekeztek, és az is nehezítette a csapat helyzetét, hogy a 75. percben Molnár Balázs egy elkésett becsúszás miatt megkapta második sárgáját, majd természetesen a pirosat is.

Tíz emberrel fordítottunk

Ennek ellenére nem omlottak össze Geráék, és a 81. percben sikerült is az egyenlítés. Egy felívelt labdáért egyszerre ugrott föl Torghelle és a lett kapus, a magyar csatár viszont magasabbra, és bár kapura akarta fejelni a labdát, az végül épp az ötösön érkező Tököli elé került. A csereként bejött Ferencváros-játékos könnyedén guríthatott az üres kapuba.

A gól után alig telt el három perc, amikor sikerült megfordítani a meccset. Gera középen indított, de Kenesei sarkát találta el, ahonnan Tökölihez került a labda. A Fradi gólzsákja meglepő mozdulattal, sarokkal azonnal kiugratta a bal oldalon induló Keneseit, aki belépett a büntetőterületre, majd a kifutó kapus lába alatt a hálóba gurított.

"Büszke vagyok a csapatomra"

A hátra lévő rövid időben könnyedén sikerült tartani az egygólos előnyt, így megnyertük a meccset.

"Végig jobban és ötletesebben játszottunk a letteknél, de természetesen némi szerencse is kellett a győzelmünkhöz - mondta a meccs után Lothar Matthäus. - A szerdai és a csütörtöki találkozót nem kívánom összehasonlítani, annyi bizonyos, hogy ezúttal mindenki maximálisan vagy még annál is nagyobb odaadással küzdött. Így sikerült emberhátrányban is fordítanunk. Remélem, hogy minden magyar, aki látta a mérkőzést, büszke a válogatottra, ugyanis én németként büszke vagyok a csapatomra."

A válogatott Matthäussal a kispadon második meccsén második győzelmét szerezte, és a torna szombati döntőjében Romániával játszhat.

Magyarország-Lettország 2-1 (0-0)
Limasszol, 400 néző, vezette: Panaiotisz (ciprusi)
gólszerző: Tököli (82.), Kenesei (85.), illetve Stepanovs (65.)
kiállítva: Molnár (73.)
sárga lap: Gera (19.), Stark (43.), Molnár (55., 73.) illetve Stepanovs (37.)
Magyarország: Végh - Böjte, Stark, Pető (Lendvai, 76.) - Bodnár, Molnár, Tóth (Tököli, 72.), Füzi - Gera - Torghelle (Komlósi, 92.), Kenesei
Lettország: Vanins - Stepanovs, Pucinskis, Zemlinskis - Zirnis, Kalnins, Isakovs, Lobanovs (Karlsons, 87.) - Rimkus (Blanks, 72.), Rubins, Kolesnicenko