Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Magyarország-Románia 0-3

2004.02.21. 16:09
A magyar válogatott a második lett a ciprusi tornán, miután a döntőben Románia három góllal legyőzte. A mieink a hajrában két gyors kontrából két gólt kaptak, ellenfelünk így biztosította be sikerét. Tököli sok helyzetet hagyott ki, és tizenegyest hibázott. '81 óta nem sikerült legyőznünk szomszédunkat.
A német szövetségi kapitány Lothar Matthäus ezúttal is a már megszokott három védő, öt középpályás és két csatár felállást választotta, és a lettek elleni fordításban és győzelemben oroszlánrészt vállaló Tököli Attilát először jelölte a kezdőcsapatba. Az első lehetőség a mieink előtt adódott, de Kovács harmincméteres szabadrúgása fölément a negyedik percben.

Tököli mellélőtte a tizenegyest

Az első román támadásnál Pető utolsó emberként szabálytalankodott Maricával szemben, ám a játékvezető megkönyörült rajta, és csak sárga lappal figyelmeztette. A tizenegyedik percben aztán egy hatalmas góllal vezetést szereztek a románok. Petre sarokkal szöktette, Mihutot, aki huszonnégy méterről, a jobb oldalról nagy gólt lőtt a jobb felső sarokba, Vlaszák benne volt a találatban.

A mieinket megzavarta a gól, nem sokat kellett várni a következő helyzetre, de Pető a gólvonalon állva szögletre mentett. (Az újonc Vlaszák megint nem állt feladata magaslatán.) Az első félóra végén váratlanul nagy egyenlítési lehetőség adódott Tököli előtt - miután a kapus, Curca a játékvezető szerint buktatta őt a büntetőterületen belül -, de a mellélőtte a tizenegyest. A következő helyzetet is a Fradi csatára hagyta ki, tizenhat méteres nem túl erős lövését vetődve fogta Curca.

Kovács luftot rúgott az ötös közelében

A fordulás után az első lehetőséget a románok hagyták ki, majd Dragóner szép fejese centikkel kerülte el a kaput, ezek után Tököli újra egyenlíthetett volna - erőszakosságának köszönhetően labdát szerzett tíz méterre a kaputól -, de a rövid sarokra tartó lövését nagy bravúrral védte a kapus.

A hetvenedik percben Nicolae kettőre növelhette volna riválisunk előnyét, de nagy ziccerben hibázott. Hét perc múlva újra ő veszélyeztetett, de ezúttal is mellément a labda. Az utolsó tíz perc kezdetén Tököli menetrendszerű helyzetét elvétette, a csereként beállt Kovács Zoltán pedig luftot rúgott az ötös közelében.

A két cserecsatár döntötte el a meccset

A hajrára a kitámadó és kockáztató magyar gárda két gólt kapott, Danculescu és Caramarin szép gólt lőtt - előbbi a jobb, utóbbi a bal sarkot választotta -, így a románok kapott gól nélkül nyerték meg a tornát. Iordanescu csapat jobb helyzetkihasználásának közönheti sikerét, de a formálódó magyar válogatott biztatóan játszott a sokkal jegyzettebb románok ellen, mégha nem sikerült a célkitűzés, vagyis a végső diadal.

Matthäus a jövőben kijelöli a tizenegyesrúgót

Matthäus így értékelte az MTI-nek a játékosai produkcióját: "szerettük volna megnyerni a tornát, de a második hely miatt nincs szégyenkeznivalónk. A hibákat inkább egy ilyen felkészülési tornán kell kijavítani, mint később, a tétmérkőzéseken. Két meccsen két tizenegyest elrontani nagy luxus, ugyanakkor nem hibáztatom a büntetőt kihagyó játékosokat. A jövőben kijelölöm a tizenegyes végrehajtóját, akit megpróbálok lelkileg is jó állapotban tartani."

Kollégája, Anghel Iordanescu így látta: "számunkra ez a torna a fiatal játékosok beépítése miatt volt lényeges. Nagy örömömre megmutatták, hogy sokra hivatottak. Ezzel együtt gratulálok Lotharnak, mert láttam a magyarok lettek elleni mérkőzését is, és állíthatom, máris több tudatosság érződött a válogatott játékán."

Jegyzőkönyv:
Magyarország-Románia 0-3 (0-1)
Nicosia, 700 néző, V: Kapitanisz (ciprusi)
Magyarország: Vlaszák - Dragóner (Kenesei 63.), Komlósi (Stark a szünetben), Pető - Simek, Lendvai, Tóth (Bodnár 70.), Lőw (Böjte 80.) - Gera - Kovács P. (Kovács Z. 76.), Tököli
Románia: Curca - Stancu, Constantin, Iencoi (Rada a szünetben) - Alexa (Choinea 91.), Mihut, Plesan, Petre (Caramarin 77.), Moldovan (Nicolae 56.) - Marica (Danciulescu 60.), Cristea (Lungu 87.)
gólszerzők: Mihut (11.), Danciulescu (89.), Caramarin (92.)
sárga lap: Pető (9.), Lendvai (13.), Komlósi (20.), Tóth (33.), illetve Constantin (31.), Alexa (52.)