Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

'Iskolapadba' kerülhet az edzőképzés

2004.02.25. 18:56
Kész a kompromisszumra a Magyar Labdarúgó Szövetség, így hamarosan a testnevelőtanár-képző rendszerbe az alapképzés során - választható tantárgyként - beépül a D-típusú, MLSZ-képesítést adó licenc-program.
A Magyar Labdarúgó Szövetség készen áll arra, hogy együttműködési szerződést kössön az edzőképzésről a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karával, ezt a sportminisztérium is támogatja. Az MLSZ bízik abban, hogy rövidesen sportági tanszék is indulhat az intézményben. Ezt Berzi Sándor főtitkár jelentette ki a szövetség keddi sajtótájékoztatóján.

Berzi: Most az egyetem térfelén a labda

Hozzátette: három hónappal ezelőtt kezdődtek a tárgyalások és mostanra jutottak el a "szerződésközeli" állapotba. "Most már az egyetem térfelén a labda, az illetékesek a hét elején két-három napos gondolkodási időt kértek" - mondta Berzi.

Az alapelgondolás szerint a testnevelőtanár-képző rendszerbe az alapképzés során - választható tantárgyként - beépül a D-típusú, MLSZ-képesítést adó licenc-program. A második év után választható lenne a B licenc megszerzése is a szakképzős hallgatók számára. A szövetség azonban saját keretein belül is folytatná a D-, illetve B-típusú képzést. Az MLSZ az egyetem mellett más tanítóképző intézményekkel is megállapodna.

Mezey: A csehek az intő példa

Mezey György, a szakmai és edzőképző központ igazgatója hangsúlyozta: az oktatásban mindenképpen részt kell vennie a szövetségnek, mert súlyos következménnyel járna, ha "kiadná kezéből" a tanfolyamok szervezését. Leszögezte: ebben az esetben az MLSZ elveszítené diplomakiadási lehetőségét, de a "procedúra" felfüggesztése is elképzelhető lenne.

"A cseh szövetség éppen ebben a cipőben jár" - jegyezte meg a legutóbb Újpesten dolgozó szakember. Kiemelte: az edzőképzés rendszerét szigorúan szabályozza az UEFA. "Vagyis a jogi formákat mindenképpen meg kell tartani, de szó sincs arról, hogy az MLSZ kisajátítaná azokat" - tette hozzá Mezey, aki a 90-es évek közepétől foglalkozik a kérdéskörrel, tagja az európai szövetség illetékes bizottságának is.

Az egyetemi diploma kevés

A TF múlt heti sajtótájékoztatóján elhangzott: az UEFA-képzés több ezer diplomás szakembert hoz lehetetlen helyzetbe azzal, hogy csak azok az edzők állhatnak munkába ma Magyarországon, akik UEFA-licenccel rendelkeznek, hiszen az egyetemi diploma nem elég még egy serdülőcsapat irányításához sem. A legfőbb probléma, hogy ezekre a tanfolyamokra akár olyanok is jelentkezhetnek, akik nem rendelkeznek megfelelő alaptudással. Ezeknek az edzőknek a TF lehetőséget adna arra, hogy az olyan témákban mint például a pszichológia, az anatómia és a pedagógia, bővítsék ismereteiket.

Erre a labdarúgó-szövetség sajtótájékoztatóján többen leszögezték: az UEFA-képzés sokkal "sportágcentrikusabb", a futballhoz kapcsolódó tudományágakban is bővebb ismereteket nyújt. A GYISM-nek címezve a kritikát az MLSZ-tájékoztatón az is elhangzott, hogy az edzőképzés törvényben előírt akkreditációja több hónapja elakadt. A küszöbön álló megállapodás azonban az érintettek reményei szerint felgyorsíthatja a folyamatot.

Folytatódhat a Bozsik-program

A labdarúgó-szövetség arra is készen áll, hogy a sportminisztériummal elfogadott rendszerben folytatódjon a Bozsik-program. A végrehajtás során az adminisztrációs és gazdasági tevékenységet a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet végezné (NUPI), a szakmai munkáért pedig az MLSZ felelne.