Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az időjárás fenyegeti a tavaszi futballrajtot

2004.02.26. 16:42
Ellehetetlenítheti az első osztályú futballbajnokság hétvégi rajtját az időjárás. A tavaszi szezon első fordulójában öt mérkőzést rendeznének (a Debrecen UEFA-kupa meccse miatt halaszt), de egyelőre úgy tűnik, csak Sopronban lesz alkalmas a pálya futballra, de van, ahol életveszélyesnek mondták a játékteret. A labdarúgóliga nem halasztja el központilag az összecsapásokat, arról majd a játékvezetők dönthetnek. Utóbbi esetben azonban felesleges kiadásokba vernék magukat a klubok.

Az utóbbi napok időjárása - volt verőfényes napsütés, ónos eső, fagy, hóesés, eső és még havas eső is - alaposan kikezdte az NB I-es csapatok pályáit. A hét végén öt mérkőzéssel folytatódnának az élvonal küzdelmei - a Debrecen a csütörtöki, bruges-i összecsapás miatt halasztja el a Videoton elleni hazai mérkőzését - de csütörtökön úgy tűnt, szinte mindenhol alkalmatlan a pálya futballra. Van, ahol jeges a talaj, ahol meg letakarították a havat, ott bokáig ér a sár.

A tervezett menetrend
Szombat
Békéscsaba-Balaton 14.00
Újpest-Győr 18.00
MTK-Haladás 18.00
ZTE-Pécs 18.00
Vasárnap
Sopron-FTC 14.00 (RTL Klub)
Újpest: életveszély

Jelenleg életveszélyes a Szusza Ferenc Stadion talaja - mondta az Indexnek Tóth András a létesítmény vezetője. Az Újpest a Győrt fogadná a Megyeri úton, de a játéktér egyik fele fagyott, a másik fele, ahol sikerült letakarítani a havat, olvadt, sáros. A gyep a játékoskijáró felőli oldalát nem érheti annyi napsütés, hogy ott is felolvadjon a jég, igaz, annak sem lenne sok haszna. Tóth András szerint a legjobb megoldás a halasztás lenne.

Az újpestieket az időjárás tehát fenyegeti, a Sportfolió Kht. azonban már nem. Félő volt ugyanis, hogy az állami sportingatlanokat kezelő társaság felé fennálló bérletidíj-tartozás miatt a klub nem játszhat saját pályáján. A klub honlapján megjelent, csütörtökön az Újpest nyolcmillió forintot utalt át a Sportfoliónak, így az utolsó fillérig kifizette tartozását.

Hidegkúti-stadion: jégborda, hó, sár

Hasonlóan siralmas a helyzet a másik budapesti helyszínen, a Hidegkúti-stadionban is. Az MTK szombaton a télen távozott Illés Béla új csapatát, a Lombard FC Haladást látná vendégül. A Hungária körúton tehát presztízsmeccset játszanának, de erre jelenleg kevés esélyt lát a létesítményvezető. "A pályáról letakarítottuk a havat, de a tribün felöli részen a tizenöt méteres sávban megmaradt a jégborda, hó" - mondta Somodi Lajos, aki szerint ezen a részen futni sem tudnának a játékosok, illetve a partjelzők.

Békéscsabán már a salakra sem tudnak rámenni

"Alkalmatlan a pályánk futballmérkőzésre" - adott helyzetjelentést a békéscsabai állapotokról Oláh Imre. A Kórház utcában nem a jég, hanem az olvadás okozza a legnagyobb problémát, az Előre FC technikai igazgatója szerint mély talajú a pálya. A füvet körül ölelő salakra rámenni sem lehet, mert bokáig lehet süppedni a sárban. Csabán azt szeretnék, ha lefújnák a fordulót.

ZTE: meccs kizárva

Zalaegerszegen "száz százalék", hogy nem lehet meccset rendezni, tudtuk meg a ZTE illetékeseitől. A pályán öt-hat centis latyakos hóréteg fedi a gyepet, alatta pedig víz is van. Sem géppel, sem kézzel nem lehet takarítani, ezért nem látnak esélyt arra, hogy a felújított stadionban lejátsszák Pécs elleni összecsapást. A problémát csütörtökön már jelezték a zalaegerszegiek jelezték a labdarúgóliga felé.

Sopronban játszani akarnak

Egyetlen kivétel Sopron, ahol mindenképpen fogadni akarják a Ferencvárost, ráadásul az RTL élőben közvetítené a vasárnap kettőkor kezdődő találkozót. A pályáról letakarították a havat, csak az okozna problémát, ha most eső esne. Csütörtök délután havazott, de a Matávnál úgy vélik, ezzel meg tudnak birkózni. A soproniak semmiképp sem akarnak halasztást.

Felesleges kiadások

Ahol rossz állapotban van a pálya, úgy vélik, előre el kellene halasztani a mérkőzéseket. A Magyar Labdarúgóliga (MLL) azonban kiáll amellett, hogy csak a játékvezetők döntsenek a kezdés előtt arról, alkalmas-e a játéktér a futballra.

A klubok azonban azzal érvelnek, ezzel jelentős felesleges kiadásokra kényszerülnek. A biztonsági szolgálatot, a rendőröket akkor is ki kell fizetniük, ha történetesen nem játsszák le a meccseket, ráadásul a belépőket is meg kell téríteniük, vagy át kell váltaniuk az újrajátszásra.

Volt, ahol úgy fogalmaztak, "nincs értelme bolondítani a nézőket", és jegybevételtől esnek el akkor is, ha megrendezik a meccset. Sokan ugyanis eleve nem indulnak el majd bizonytalanra a stadionok felé.

A liga nem halaszt

"Mindenki abban a tudatban készül, hogy szombaton megrendezik a mérkőzéseket. Minden helyszínen a játékvezető dönt arról, játsszanak-e a csapatok" - reagált a pályákról érkező hírekre Lukáts György, az MLL sajtófőnöke. A versenykiírás mindenkire vonatkozik, aszerint pedig fordulót kell bonyolítani, tette hozzá, és az MLL sem tehet mást, mint végrehajtja ezt.

Az a rizikó benne van a helyzetben, teszi hozzá Lukáts, hogy felesleges kiadásai lesznek a kluboknak, de a halasztás újabb problémákat vetne fel. A szóvivő emlékeztetett arra is, hogy a mérkőzéseket az RTL Klub közvetíti majd, ami jelentős többletbevételt hozhat az egyesületeknek.