Klaudia
-4 °C
2 °C

Eltűnik az ezüstgól a futballból

2004.02.28. 19:05
Nem lesz többé arany- és ezüstgól a futballmeccseken, visszaáll a régi rend, döntött a labdarúgás független szabályalkotó testülete. A változás nem érinti a júniusi Európa-bajnokságot. A jövőben sárga lap jár annak a futballistának, aki túlzott gólörömében leveszi mezét és ezentúl műfüves pályán is lehet hivatalos mérkőzést játszani.
Az 1996-os Európa-bajnokságon vezették be a labdarúgásban az aranygólt, ami más labdajátékokból ismert "hirtelen halál" leképezése volt. A kiseséses rendszerben játszott találkozók esetében alkalmazták az izgalmakat fokozni hivatott szabályt, amelynek értelmében a hosszabbításban lőtt gól azonnal véget vetett a találkozóknak.

Rövid ideig élt az ezüstgól

A debütálást jelentő, nyolc évvel ezelőtti kontinenstorna döntője rögtön Oliver Bierhoff aranygóljával dőlt el, a szabály azonban csak 2003-ig élt. Ekkor jött az ezüstgól, a nemzetközi szövetség (FIFA) érvelése szerint azért, hogy igazságosabbá váljon a hosszabbításos végjáték, valamint a szurkolói rendbontások egy részének is véget akartak vetni ezzel. Az ezüstgól azt jelentette, hogy ha a kétszer tizenöt perces ráadás első félidejében gól esett, akkor a játékrész végén lefújta a játékvezető a mérkőzést. (Ha egyenlítő gól született a szünetig, folytatódott a játék.)

A labdarúgás független szabályalkotó testülete (IFAB) most azonban úgy döntött, hogy július 1-jétől eltörli az aranygólt és az ezüstgólt, s visszatér a régi rendszerhez. Vagyis döntetlen után következik a kétszer 15 perces hosszabbítás, majd, ha szükséges, a tizenegyes párbaj. A változás azonban még nem érinti a június 12. és július 4. között sorra kerülő portugáliai Európa-bajnokságot, amelyen az ezüstgól-szabály lesz érvényben. (A döntést meghozó testületben Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország képviselői mellett négy FIFA-küldött tevékenykedik.)

Konzervatív döntések

Londoni ülésén az IFAB arról is határozott, hogy barátságos mérkőzéseken csak hat játékost lehet cserélni. A testület kimondta, hogy a jövőben sárga lapos figyelmeztetés jár annak a játékosnak, aki gólörömében leveszi a mezét.

Szabálytalannak minősítették az olyan mini adó-vevőket is, mint amilyet például a belga bajnokságban használtak a közelmúltban. (Ezek a berendezések a tréner és a csapat közötti kapcsolattartást tette lehetővé.) Az IFAB állásfoglalása szerint a jövőben nem lehet a kameruniak által a legutóbbi Afrika Kupán viselthez hasonló, egyrészes mez-nadrágban pályára lépni. A hagyományos mellett a jövőben műfüves pályán is lehet majd hivatalos mérkőzéseket játszani.