Oszkár
20 °C
29 °C

Világsztárok mellett villog az itthon mellőzött futballista

2004.03.02. 16:11
A magyar bajnokság utolsó helyezettjének, a ZTE-nek peremembere volt az őszi szezonban Józsi György, ezért is keltett meglepetést a védő Slavia Prágához való igazolása. A huszonegy éves játékos mindhárom eddigi meccsét végigjátszotta és a csehek elégedettek vele. Az Indexnek elmondta: pazar körülmények között készülhet, és nem érez elégtételt itthoni mellőzése miatt. A fiatal játékossal a cseh fővárosban találkoztunk.
Az Újpest válogatott középpályásának, Tokody Tibornak a nyáron nem sikerült a cseh bajnokság ezüstérmeséhez, a Slavia Prágához szerződni, pedig hónapokon keresztül tárgyaltak az érdekeltek. A Zalaegerszeg huszonegy éves játékosának, a mindössze huszonkilenc magyar élvonalbeli mérkőzéssel büszkélkedő Józsi Györgynek azonban igen. A cseh gárda irányítói a télen keresték meg a ballábas játékost, és rögtön féléves megállapodást kötöttek vele.

Poborskyval egy csapatban

Józsi február elejétől együtt is edzőtáborozott Törökországban a Slaviával, majd első fordulóbeli a bemutatkozása tökéletesre sikeredett, balhátvédként bekerült a forduló válogatottjába - a Manchestert is megjárt Poborsky szintén benne volt. Második meccsén tizenegyest eredményezett harcossága - gólvonalon kézzel mentették labdáját -, harmadik ízben nyolcas érdemjegyet kapott a lapoktól. A piros-fehérek eközben mindhárom tavaszi meccsüket megnyerték, ezzel a második helyre ugrottak a bajnokságban, megelőzve a BL-résztvevő Sparta Prahát.

Prágában Eb-ezüstérmeseknek kell passzolnia

"Nagyot fordult velem a világ egy hónap alatt, hiszen úgy kezdtem ezt az évet, hogy végre valóra válhat az álmom, és ott lehetek a ZTE kezdői között. Ehelyett most Prágában beszélgetünk, és a '96-os Európa-bajnokság két ezüstérmesével, Pavel Kukával és Radek Bejbllel játszom egy csapatban. Nekik kell passzolnom, nem Egressynek vagy az Egerszegre visszatérő Sebők Józsinak" - mondta az Indexnek a futballista alig érezhető büszkeséggel a hangjában.

Emellett az is örvendetes, hogy menedzser nélkül szerződtette az egyik cseh élcsapat, ahonnan nyilvánvalóan könnyebb neves alakulat figyelmét felkelteni, mint Zalaegerszegről. Igazolásának gondolata már tavaly nyáron felvetődött, akkor ugyanis a Slavia egyik elöljárója látta őt azon a Kispest elleni találkozón, amelyiken eredményes volt.

Itthon el akarták tanácsolni a futballtól

"A télen aztán újra előkerült a nevem, mert Rudolf Skacelt tízmillió euróért Marseille-be adta el a klub. Próbajátékra hívtak, egy teremtornára, műfüvön mutatkoztam be, a játékom pedig megnyerte Jozef Csaplár edző tetszését " - ismertette a kezdeteket.

Felvetésünkre, miszerint milyen érzésekkel futott ki először leendő csapata mezében, csak annyit mondott: "lámpalázasan, mégis nyugodtan, görcsösség nélkül, mert csak önmagamat akartam adni." Hozzátette: számára sokkal könnyebb és egyszerűbb a cseh együttesben játszani, mert otthon többször előfordult, hogy rászóltak, ne szabaduljon olyan gyorsan a labdától. "Itt pedig az egyérintő alapjáték, és könnyen alkalmazkodtam ehhez a stílushoz. Amit otthon nem ismertek el, azt keresik külföldön" - állította határozottan. Elégtételt ugyanakkor nem érez emiatt. (Információink szerint Józsit többször el akarták tanácsolni a ZTE vezetői a csapattól. A magyar játékos erre annyit reagált, nem akar a múlttal foglalkozni.)

Tartott a beilleszkedéstől, de gyorsan elmúltak rossz érzései

A törökországi edzőtábor után még nem érezte, helye lehet a kezdőcsapatban, meg is lepte valamelyest, hogy kifuthatott a pályára a Blsany ellen. "Azt mondta nekem az edzőm, hogy balhátvédként számít rám. Idegen volt ez a poszt, de nyilván nem lehet visszautasítani őt, mondván nekem nem fekszik ez a pozíció. A játék nem ment rosszul, és szerencsére azóta is benne vagyok az elképzeléseiben" - magyarázta Józsi. A játékos kondíciója elismerésre méltó, hiszen az élmezőnyben van az alakulatnál. "Erős közepes, nemzetközi szinten" - hangsúlyozta.

Nem titkolta, az első héten megfordult a fejében, hogy mit keres ő külföldön, hogy a beilleszkedés nem lesz könnyű a nyelvismeret hiányában, de gyorsan, egy hét alatt elmúltak kellemetlen érzései. "Angolul és németül megértetem magam."

Kilencféle cipőt raktak elé

A körülmények és a lehetőségek szerinte össze sem hasonlíthatóak a két ország között. "Otthon a játéktér egy részét át kellett engednünk a junioroknak, hogy ők is készülhessenek. Itt elsőre meg sem tudtam számolni, hány pálya van, amelyikre kifuthatunk - természetesen villanyfény mellett. Az állapotukat pedig képtelenség összevetni, otthon a latyak és a sár uralkodott, itt elő sem fordulhat az ilyesmi. Még ha leszakad az ég, akkor sem" - jelentette ki.

Józsi azt is elárulta, milyen tényezőkben van még különbség a két ország között. "Az egészségünkről kilencen gondoskodnak - orvos, masszőr, gyúró -, van két hidromasszázs az öltözőnkben és kivetítő is, külön helyiség a cipők pucolására. Azt hittem, szállodában vagyok. Azt már nem is mondom, hogy legalább kilencféle talajra való csukát tettek elém, mondván, abból választok, amelyikből akarok" - vázolta fel.

Nincs szabotázs

S hogy mit tudnak ők, amit mi nem, miért vannak a csehek a világ élvonalában, míg a magyar futball csak tovább süllyed évek óta? Józsi így válaszolt: "nincsenek itt labdazsonglőrök, technikailag kevéssel vannak előttünk, de az biztos, hogy mentalitásban jócskán."

"Itt hajtanak az edzésen, nincs lazsálás. Otthon viszont gyakran tapasztaltam, hogy nem követelik meg a fegyelmet, hogy a gyakorlatoknak nincs dinamikája. Itt nem szabotálják a munkát, és nagyon tisztelik az idősebbeket, felnéznek rájuk - Magyarországon vállrándítással fogadják a korábbi klasszisokat -, akik nemcsak levezetésnek fogják fel a játékot" - emelte ki.

Nedved helyén

Mivel az Eb-részvevő és a France Footbal szerint az év legjobb csapatának tartott cseh válogatott a találkozóira a Slavia-stadionban készül fel, testközelből nézhette végig az aranylabdás Pavel Nedved gyakorlását, ráadásként a Juventus csillaga az ő helyén öltözött át az edzésre.

Magát egyébként nem tartja fanatikusnak, de az edzésekbe vetett erős hite kétségkívül közrejátszott abban, hogy a Slaviánál lehet. "Csak maradjon is így minden, és akkor a legnagyobb álom, a válogatottság is sikerülhet" - összegzett.