Krisztina
18 °C
24 °C

Debrecenben egy gól is továbbjutást érhet

2004.03.03. 10:12
A Debrecen labdarúgócsapata az elmúlt héten reményt keltő egygólos vereséget szenvedett UEFA-kupa találkozón Brugesben. Amennyiben sikerülne ezt a hátrányt ledolgozni - esetleg előnyt kovácsolni belőle - úgy az elmúlt évek legjelentősebb bravúrját hajtaná végre az együttes a negyedik fordulóba jutással.
"Minőségi játékot szeretnénk nyújtani, reméljük ebben az időjárás is 'partner' lesz. Óvatosan és ésszel kell játszanunk. Ez a futball most más lesz, mint a kinti volt, lehetőségeket és gólokat várok a csapattól" - mondta Szentes Lázár, a Debrecen labdarúgócsapatának vezetőedzője. Az egykori válogatott csatár a Bruges elleni UEFA-kupa visszavágó előtt nyilatkozott a klub honlapján.

A másodikszámú európai kupasorozat harmadik fordulójában az első mérkőzésen az ősszel még a Bajnokok Ligájában szereplő - és ott a címvédő Milan otthonban is nyerni tudó - Bruges Lange góljával minimális előnyt harcolt ki a magyar bajnoki bronzérmes ellen.

A debreceni futballisták mindenesetre tisztában vannak vele, továbbjutásuk esetén az elmúlt évek (évtizedek) egyik legnagyobb futballbravúrját hajtják végre. Ennek tükrében nem meglepő, hogy mindannyian bíznak a továbbjutásukban. A cél megvalósításához elsősorban kapott gól nélkül kellene kihúzni a kilencven, esetleg százhúsz percet.

Garantált a teltház

Ebben jelentős szerep hárulhat Sandro Tomicra, a Loki kapusára. A horvát játékos mindenesetre úgy érzi, jó eredmény a kinti 0-1, hiszen ezt képes ledolgozni a csapat. Ha pedig tizenegyesekre kerülne sor, abban biztos, hogy a Debrecen nyerne.

A hazaiak többi játékosa nem várna a büntetőkig, de tudják, türelmesen kell játszani, hiszen egy esetlegesen bekapott gól végzetes lehet. Abban biztosak, hogy nem esnek neki a belgáknak, kivárásra játszanak és a nem túl sok helyzetükből szeretnének minél többet értékesíteni. Tudják ezt a csapat szurkolói is, akik már hetekkel korábban elkapkodták a jegyeket, így biztos, hogy teltház előtt kerül sor a találkozóra.

Az első meccs eredménye:
A 3. forduló 1. mérkőzésén:
FC Bruges (belga)-Debreceni VSC-MegaForce 1-0 (1-0)
Jan Breydel-stadion, 20 ezer néző, V: Bozinovskij (macedón)

Gólszerző: Lange (41.)
Sárga lap: Simons (42.), illetve Bernáth (3.), Bajzát (45.)

A szurkolókon kívül a politikai élet szereplőit is lázba hozta a találkozó, hiszen jelezte érkezését Gyurcsány Ferenc sportminiszter, Orbán Viktor korábbi miniszterelnök és Schmitt Pál, a MOB elnöke is. Természetesen a labdarúgó szövetség vezetői is a helyszínen szeretnének izgulni, így ott lesz Bozóky Imre elnök, Berzi Sándor főtitkár és minden bizonnyal Lothar Matthäus szövetségi kapitány is.

A belgák a rossz időtől félnek

Az FC Bruges - akárcsak az első találkozón - nem a legerősebb összeállításukban lépnek pályára, hiszen Stoica és Rozenhal továbbra is sérült, és kérdéses Clément játéka is. Visszakerült viszont a kezdőcsapatba a kapitány Verheyen, ennek előre láthatólag Victor látja kárát, aki így a kispadra kényszerül.

Trond Sollied a csapat norvég mestere úgy véli továbbra is ők a párharc esélyesei, és bízik benne, hogy ezt be is tudják bizonyítani. Mint mondta, nem szeretné, ha az időjárás befolyásolná a találkozót. Úgy gondolja, egy gól elég lehet számukra a továbbjutáshoz, hiszen nem érzi úgy, hogy három gólt kapnának a Debrecentől. A keddi sajtótájékoztatón egyébként úgy tűnt, sokkal jobban tart az időjárástól, mint az ellenféltől.

A várható összeállítások:
A Debreceni VSC-MegaForce tervezett összeállítása: Tomic - Bernáth, Éger, Flavio Pim, Szatmári - Dombi, Habi, Sándor, Halmosi - Kiss, Bajzát

Az FC Bruges tervezett összeállítása: Verlinden - De Cock, Maertens, Clement, Van der Heyden - Gvozdenovic, Simons, Ceh - Mendoza, Lange, Verheyen