Eleonóra
-1 °C
2 °C
Jégkorong
Percről Percre

A DVSC és a magyar futball árnyéka

2004.03.04. 13:29
Kevés futóteljesítmény, gyenge támadójáték - ebben a két elemben mindenképpen gyengébb volt a Debrecen harmadik fordulóbeli UEFA-kupa ellenfelénél. Az FC Bruges minimális különbséggel búcsúztatta a tizenkilenc év után nemzetközi kupában a tavaszt magyar csapatként megérő DVSC-t, amelynek játékosai mindkét mérkőzésen megszakadtak, de a két kapura lövés nem hozhatott mást, mint kiesést.
"Nem a Békéscsaba ellen játszottunk" - mondta Szentes Lázár még a múlt heti belgiumi odavágó után, utalva arra, hogy a játékosai nem szokták és bírták ezt az iramot, az ilyen jellegű küzdelmet. Megszakadtak, de ez kevés volt.

A vezetőedző csapata, a magyar bajnoki bronzérmes Debreceni VSC az UEFA-kupa harmadik fordulójának első mérkőzésén "reménykeltő", 1-0-s vereséget szenvedett az FC Bruges otthonában. A visszavágón a Loki nem bírt a BL-induló csapattal, és nagyszerű sorozata után búcsúzni kényszerült.

Futni, de nem az eredmény után

A párharc második meccse után is a küzdést lehetett kiemelni a DVSC játékából, de ezen a szinten már nem elég, ha valaki lelkes és utolsó erejéig hajt. Pedig ez a belga csapat nem volt verhetetlen, csupán kondícióban - abban viszont jelentősen - múlta felül a Debrecent. A Bruges ugyanis bírta a tempót, képes volt fokozni is alkalomadtán, míg a Loki maximum öt percig játszott úgy, ahogy az egy hátrányban lévő hazai pályán szereplő csapattól minimálisan elvárható.

A Debreceni VSC-MegaForce mérkőzései az UEFA-kupában
Selejtező, 1. mérkőzés:
FK Ekranas (litván)-Debrecen 1-1 (1-0)
Selejtező visszavágó:
Debrecen - FK Ekranas (litván) 2-1 (1-0, 1-1), ezüstgóllal

1. forduló, 1. mérkőzés:
NK Varteks (horvát) - Debrecen 1-3 (1-1)
1. forduló, visszavágó:
Debrecen - NK Varteks (horvát) 3-2 (2-1)

2. forduló, 1. mérkőzés:
PAOK Szaloniki (görög) - Debrecen 1-1 (1-1)
2. forduló, visszavágó:
Debrecen - PAOK Szaloniki (görög) 0-0

3. forduló, 1. mérkőzés:
FC Bruges (belga) - Debrecen 1-0 (1-0)
3. forduló, visszavágó:
Debrecen - FC Bruges (belga) 0-0

Emiatt korántsem Szentes a hibás, hanem a képzés, a magyar edzők ugyanis még mindig nem vették észre, hogy futásmennyiségben mekkora a lemaradás, és nem tudnak évek óta változtatni rajta. Nyolc kilométernyi futás egy találkozón alaptétel a magát valamire is tartó külföldi csapatnál, nálunk a négy is kevésszer van meg. Ebből adódik aztán, hogy nem tudják nyomás alatt tartani az ellenfelet, pedig ez a belga védelmet hibára kényszeríthették volna.

Masszív védelem, imitált támadójáték

Szentes mellett szól, hogy felépítette ezt a gárdát, stabil a DVSC védelme, masszív a középpálya, kihasználta Sándor különleges képességeit, de a csatársorban komoly gondok vannak. Bajzátnak nem volt értékelhető megmozdulása, indolens, állandóan reklamáló magatartása viszont ellenszenvet keltő. Dombi érthetetlen műesésére nincs magyarázat, mégis ezt választotta tizenegyes reményében, noha ketten várták középen a beadását.

Általánosan is tekinthető mindez a magyar futball jelenkori problémájának. A válogatott is az idegenbeli selejtezőkön hozott össze pontokat, amikor a romboláson volt a hangsúly, ha viszont már építkezni kellett, akkor megállt a tudomány.

Nem foglalkoztak a tizenegyessel

A két meccsen elért két kapuralövés nagyon szerény, különösen annak tekintetében, hogy a Bruges sem csillogott, elképzelni is nehéz, miként voltak képesek a címvédő Milant hazai pályán legyőzni. (A Bruges-t tavaly a Fradi ellen kínlódó Stuttgart oda-vissza verte ugyanebben a körben.)

Az elmaradt tizenegyessel kapcsolatosan viszont nagyon sportszerűen nyilatkoztak, nem okolták a bírót, Sándor még azt is hozzátette: Belgiumban ellenfelüknek akadt néhány vitatott esete.

UEFA-kupa, 3. forduló
1. mérkőzés
FC Bruges - Debrecen 1-0 (1-0)
Bruges, 20000 néző
Vezette:Emil Bozsinovszki (macedón)
FC Bruges: Verlinden - Maertens, Clément, Rozenhal - De Cock, Simons, Ceh (Stoica, 85.), Van Der Heyden - Mendoza (Saeternes, 71.), Victor (Gvozdenovic, 79.), Lange
Debrecen: Tomic, - Bernáth, Éger, Flavio Pim (Balog, 88.), Szatmári (Szekeres, 82.) - Dombi, Habi, Sándor, Halmosi - Bajzát (Vincze G., 59.), Kiss Z.
Gólszerző: Lange (39.)
Sárgalapok: Simons (44.) ill. Bernáth (2.)

2. mérkőzés
Debreceni VSC-MegaForce - FC Bruges (belga) 0-0
Oláh Gábor utcai stadion, 7000 néző, V: Arturo Dauden Ibanez (spanyol)
sárga lap: Habi (85.), Éger (88.), illetve Van der Heyden (35.), Gvozdenovic (54.)
Debreceni VSC-MegaForce: Sandro Tomic - Bernáth Csaba, Éger László, Flavio Pim, Szatmári Csaba - Dombi Tibor, Sándor Tamás, Habi Ronald, Kiss Zoltán (Csehi Zoltán 78.), Halmosi Péter - Bajzát Péter (Nikolov Balázs 56.)
FC Bruges: Dany Verlinden - Olivier De Cock, Peter Van der Heyden, Ivan Gvozdenovic, Philippe Clement - Timmy Simons, Kevin Roelandts (Tim Smolders 71.), Rune Lange, Nastja Ceh (Birger Maertens 82.) - Andrés Mendoza (Victor Simoes 74.), Gert Verheyen