Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Csodaszeren múlik az FTC jövője

2004.03.12. 08:33
Az élet meghosszabbítását ígéri annak a csodaszernek az ismertetője, melyet pénteken négy országban egyszerre kezdenek forgalmazni, és a remélt bevételekből fizetné ki Kovács Ádám, a Celladam feltalálója az első, háromszázmilliós főszponzori részletet az FTC-nek. Kovács a szerdán lejárt határidő után jelentette be, hogy készpénz helyett Celladam-részvényeket juttatott a sportklubnak, melyeket az Index értesülése szerint a most piacra kerülő csodaszer bevételeiből, a szert gyártó Pulzus Kft.-n keresztül kíván visszavásárolni. Furulyás János a Kováccsal való csütörtöki tárgyalás után nem részvényeket, hanem háromszázmillió forint készpénzt vár jövő hét szerdáig a klub számlájára.
"A Debrecen meccs óta ver minket az Isten" - utalt a május 30-ai, játékos- és edzőverésbe torkollott mérkőzésre a Ferencváros csütörtök délelőtti edzésén egy öreg drukker. A botrány után Várszegi Gábort, a Fotex és a Ferencváros tulajdonosát a drukkerek azzal vádolták, hogy magáncsapatának, az MTK-nak szánta a bajnoki címet. Várszegi a támadások után úgy döntött, hogy cégcsoportja nem támogatja tovább az FTC-t, amelyet különben az európai középmezőnybe kívánt vezetni.

Tekintse meg képeinket!
"Ha nincs a balhé, akkor ma minden szép lenne. Garami maradt volna az edző, dőlt volna a pénz, és sok pont előnnyel vezetnénk a bajnokságot" - mondták a kibicek a pálya szélén, miközben tőlük néhány méterre Lipcsei Péter és Somorjai Tamás gyakorolta, több-kevesebb sikerrel, a beadásokat.

A hűséges szurkolók rezignáltan veszik tudomásul, hogy újabb ügy készül a Ferencvárosnál; a Várszegi örökébe lépett Kovács Ádám főszponzor az előző nap lejárt határidőig sem fizette ki azt a háromszázmillió forintos első részletet, amellyel tartozik a klubnak. "Eddig is tartoztak egy-két havi fizetéssel a játékosoknak, ezután is tartoznak majd" - mondták különösebb érdeklődés nélkül a nyugdíjas szurkolók, de flegmaságuk az elmúlt évek pénzügyi nehézségei után nem meglepő.

Megszázszorozni a forgalmat

A 65 éves, az orvostudomány által el nem ismert rákellenes készítményeiről elhíresült Kovács Ádám november végén, a Fotex fokozatos kivonulása után vállalta: a Celladam-csoport három éven át 1,2 milliárd forintot áldoz Magyarország legnépszerűbb klubjára, 2006-ban pedig az egyesület tulajdonosává válik.

A változó összetételű Celladam-csoport zászlóshajója az 1993-ban alakult, tízmilliárdos törzstőkéjű Celladam Rt., amelynek Kovács az egyedüli részvényese. Az elektroműszerész végzettségű szenvedélyes rákkutató más, szintén a csoporthoz tartozó cégekben is rendelkezik többségi tulajdonnal. A valós bevétel, forgalom és nyereség a cégbírósági adatokból nem derül ki. Kovács a HVG-nek korábban elismerte: cége forgalma tavaly alig haladta meg a százmillió forintot, de az idén ezt meg akarja százszorozni.

Nagyszabású terveit a kínai katonaságnál a közeljövőben alkalmazható ráktesztre, egy egyelőre még homályosan körvonalazódó szlovák üzletre, valamint biomasszát hasznosító mikroerőművekre alapozza. Ez utóbbi ötlet szerinte a hazai energiaellátás negyven százalékát fedezné. Egyelőre azonban egy biztos: a Celladam Rt. 2002-ben 35,4 milliós árbevétel mellett 22,6 milliós veszteséget könyvelt el. Felmerül a kérdés: miből fedezné a cégcsoport a Ferencváros megvételét?

Semmiből, derült ki néhány nappal a szerződés aláírása után. Kovács Ádám akkor ugyanis már úgy nyilatkozott, hogy a csapatot magánszemélyként vásárolná meg, sőt, a Népszabadságnak meglepő bejelentést tett: a milliárdos nagyságrendű összeget "számos kisvállalkozó" adja össze, akik "nem csupán a szeretetüket, hanem a munkájukat, energiájukat is hajlandók feláldozni a Fradiért."

Akár hárommilliárdot

Tekintse meg képeinket!
A több száz- vagy ezerfős támogatói mozgalom zászlóbontásáról nincs hír, és pénzt sem kapott még az egyesület a szerződés majd' négy hónappal ezelőtt történt aláírása után. A Ferencváros széfében mindössze háromszázmillió forint névértékű Celladam-részvény bújik meg, amelynek valós értékéről megoszlanak a vélemények. Kovács szerint ezekből osztalékot is kaphatna a Ferencváros, habár a Celladam Rt. tizenegy éves történetében ilyen jogcímen kifizetés még nem történt.

Amúgy is kétséges, hogy egy esetleges hirtelen pénzzavar esetén el tudná-e adni a részvényeket az egyesület. Kovács szerint azonban ez ma már nem kérdés. A fanatikus feltaláló az Indexnek elmondta: "Az üzleti ügyeimnél kedvező fordulat állt be, megvannak a gyártási engedélyeim a találmányaimra, vagyis a részvényeim hamarosan nem háromszázmillió forintot, hanem akár hárommilliárdot érnek majd".

"A tőzsdére a cég részvényeit nem vezették be, a papírok értéke a nullához közelít. Talán a klub krónikásának, Nagy Bélának a Fradi-emlékforintjai is többet érnek" - ironizált az Indexnek Takács Tibor, az FTC volt alelnöke, aki azt is furcsállja, hogy az "agonizáló" egyesület bankgaranciát sem kért az új főszponzortól. "Elhiszem, hogy Kovács találmányai világhírűek, de szinte biztos, hogy a vagyonát felemészti annak elismertetése" - mondta Takács.

Felül kell vizsgálniuk

"Ma március 10-e van, azt gondolom, hogy holnapi nap ez a kérdés jogos, és azt gondolom, hogy részemről a válasz pozitív lesz" - válaszolt kissé nyakatekerten szerdán Furulyás János, a Ferencváros elnöke a klub honlapjának chatjén a Kovács háromszázmillióját firtató szurkolói kérdésre. A másnapra ígért válasz aznap este megszületett: "Ismereteim szerint az elkövetkező egy-két napban ez (Kovács háromszázmilliójának kifizetése) nem is valószínűsíthető. Amennyiben ezen a téren napokon belül nem történik változás, természetesen felül kell vizsgálnunk a támogatói szerződést."

Amennyiben a mérkőzésekre sem korábban, sem most nem járó Kovács tényleg nem fizet, úgy megdől az az egyébként logikus feltételezés, hogy a vállalkozó strómanja lenne olyan személynek, aki befolyást szeretne szerezni a népszerű klubban. A Népszabadság Demján Sándorra, a Heti Világgazdaság Csányi Sándorra tippelt, de az érintettek és Kovács cáfolták a feltételezéseket. Ha a pénz tényleg nem érkezik meg a Ferencváros számlájára, akkor az esetleg háttérben húzódó tekintélyes pénzember sem tud titokban befolyást szerezni a klubban - ami a strómanság lényege volna.

Furulyás János a Kováccsal való csütörtöki tárgyalás után nem részvényeket, hanem háromszázmillió forint készpénzt vár jövő hét szerdáig a klub számlájára. Kovács azonban másképp értelmezte a megegyezést: mint az Indexnek elmondta, az FTC-nél letétbe helyezett háromszázmilliós részvénycsomagot "a névérték tízszeresén" adja el a Pulzus Kft-nek, "amely a Celladam-csoport tagja, de nem áll vele üzleti kapcsolatban". Kovács szerint a tranzakció akár az újabb határidőig, jövő hét szerdáig teljesíthető.

Kovács Ádám tisztelője

Tekintse meg kéepinket!
A héten jött le a gyártószalagról az első doboz Vitacell, amely pénteken kerül forgalmazásra. A rákos betegek mellett a Ferencváros pénzügyi bajaira is ez lehet a gyógyír, nyilatkozta az Indexnek Gelencsér István, a nagykovácsi székhelyű, hárommillió forintos jegyzett tőkéjű, szerteágazó tevékenységi körű Pulzus Kft. ügyvezető igazgatója. A szert tavaly novembertől szerették volna gyártani, de elhúzódott az engedélyezési eljárás. Gelencsér szerint akár már a jövő héten vissza is tudja vásárolni, névértékén, a háromszázmilliós Celladam-részvénycsomagot a Ferencvárostól. Optimizmusát arra alapozza, hogy a 2008-ig engedéllyel rendelkező készítményt Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában egyszerre kezdik forgalmazni.

"Szeretem a futballt, tisztelője és pártolója vagyok Kovács Ádámnak" - mondta Gelencsér arról, hogy miért veszi meg a részvényeket. Az ügyvezető tudomása szerint Kovács a Fradi-szerződéstől nem áll el, célja, hogy az ügy megnyugtatóan rendeződjön.

A Vitacellre egy cseh gyógyszerkatalógusban bukkantunk. Meghosszabbítja az életet, véd a degeneratív megbetegedésekkel szemben, segít a cukorbetegség és a daganatos betegségek gyógyításában, lassítja a demencia megnyilvánulásait. Elsősorban sportolóknak és dohányosoknak ajánlott.

Vannak átütemezési lehetőségek

"Nem akarom én a mézesmadzagot húzni, még ha annak is tűnik" - mondta az Indexnek Furulyás János, az FTC elnöke, aki a három hónapos együttműködésre alapozza azt a vélekedését, hogy a Ferencváros végül megkapja a háromszázmillió forintot. "Hároméves szerződést kötöttünk, vannak átütemezési lehetőségek" - mondja, bár Kováccsal abban állapodtak meg, hogy az első részlet jövő héten megérkezik a klub számlájára.

Furulyás elmondta: a futballistáknak nem tartoznak, tavaly decemberig azonban öt hónapos lemaradásuk volt. A Kovácstól várt pénzből a háromszáznyolcvanmilliós, nem lejárt APEH-tartozást törlesztenék. Furulyás bízik a feltalálóban: "Tisztességes, becsületes ember, sokan akarnak élősködni rajta, a klubnak nagy szüksége van rá".