Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Jászapáti Petra
ma 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

'Nem érdekli, ha az anyját szidják'

2004.03.17. 20:38
Most jó lenni bodajkinak. A balinkai szénbányák bezárása óta újra nagycsapat formálódik a Móri árok szélén. A mélynövésű Kanták és a nagypofájú Pálfi hátukon viszik a csapatot. Lássuk hát, mire volt képes a másodosztályú kiscsapat a Ferencváros labdarúgói ellen.
"Egy gyöngyszem van Bodajkon, az is a pálya" - mondja egy rendező nem kis büszkeséggel a hangjában. "Ha az anyját szidják, az nem érdekli, csak a pálya legyen rendben." Ezt a csapat tulajdonosáról, Nemes Ferencről mondják, aki, bárhonnan is jöjjön haza, először a pályára megy. Nem véletlen, hogy a márciusi télben hatvan ember hordta három napig a havat a pályáról.

Szimbolikában kevésbé jártas

Bodajk történelmi időket él. Miután leadták a balinkai szénbánya kulcsát, a megyei osztályokban vergődő Bodajki Bányász támogató nélkül maradt. Ekkor jött Nemes Ferenc, aki egy "vállalkozói csoport élén" felkarolta az egyesületet, amelynek legjobb eredménye addig az volt, hogy volt olyan idény, amikor nem esett ki a megyei I. osztályból. A csapat megindult fölfelé: NB III., NB II., NB I/B.

Tekintse meg képeinket!
Klikk!
A pálya tényleg gyönyörű. Egy teraszon terül el, lent a házak tetejére száll egy-egy félresikerült rúgás, fent a Kálvária-domb, a terasz szintjén a Hochburg-Lemberg-kastély. (A csapatban ilyen nevűek nem játszanak.) "Azok a keresztek jelképeznek ott valamit a tetején?" - kérdezi a katolicizmus szimbolikájában kevésbé jártas újságíró-kolléga a csapat rendezőjét, aki ezt nem tudja.

Buzi vagy, Kapic!

"Menjetek a fenébe!" - keménykedik a falu bolondja a Ferencváros B-közepével. Veszélyes emberek, aki ide is elkíséri a csapatát egy szerda koradélután, az tényleg megszállott. (Vagy munkanélküli.) A falu bolondja szelíd. A narancssárga-kék összeállítású ruha a melegítőnek és a pizsamának egy különös ötvözete, mellyel máshol még nem volt alkalmunk találkozni. Síp is van nála, ha az ellenfél támad, akkor előszeretettel fúj bele egyet-kettőt, megakasztva így az ígéretesen induló támadást.

A tizennegyedik percben egy csendes családapa feláll a helyéről, és az egyik hetyke ferencvárosi játékosnak azt üvölti nyakán kidagadó erekkel: "Te rohadt buzi állat!" Majd visszaül a helyére és, mint aki pontosítani akarja előbb elhangzott szavait, feláll és hozzáüvölti: "Buzi vagy, Kapic!" Kapic az információval láthatóan nem tud mit kezdeni, talán szlovén anyanyelve, talán lassúbb észjárása teszi.

A Kanták kis növésűek

Tekintse meg képeinket!
Klikk!
Rendező karszalagos informátorunktól a helyi erőkről megtudhattuk, hogy a balhátvéd Polláknak, el volt törve a lába, "pedig ez a fiú olyan gyors volt, hogy csak na". A két Kanta bárhol megállná a helyét, ha magasabbak lennének fejenként húsz centiméterrel, de hát a Kanták mindig is kis növésűek voltak. A gólszerző Pálfi "sokkal töbre vihette volna, ha nem olyan nagy a pofája. Finnországból is azért zavarták haza".

A Ferencváros drukkerei a nyolcvanadik perc táján egy erőtlen Siiimon Tibi, Siiimon Tibi rigmusba kezdenek. A vérmesebbek a vezetőedzőt kezdik éltetni, aki eddig két bajnoki nulla-nullát tett a Fradi-család karácsonyfája alá.

Profizmus van

Mi volt még? Egy Gyepes nevű futballista napra pontosan egy évet nem játszhatott, mert jobb térdének szalagjai elszakadtak. Bodajkon játszotta második mérkőzését felépülése óta, amikor egy ütközés után a földön maradt; jó esély van rá, hogy most a bal térdével kezdődik ugyanaz. Talán sírt, ahogy sántikált lefelé a pályáról. Edzőjének tudnia kellett - maga is játékos volt, nem is akármilyen, ifjúsági Európa-bajnok -, hogy ez mit jelent egy játékosnak.

Huszonhárom évesen újra az orvosokat, a kórházakat járni, kés alá feküdni, ahogy a sportújság fogalmaz, óvatosan úszni kezdeni, lassan kocogni, kicsit játszani a társakkal, de vigyázva, mert ha jön még egy sérülés, akkor már lehet, hogy nincs erő újrakezdeni. És jött. A vezetőedző egy szót sem szól a mellette elsántikáló, lelkileg összetört fiatalemberhez. Csak később, amikor a Fradi gólt rúg a falusi kiscsapatnak, csak akkor pacsizik össze a padon ülőkkel, köztük azzal a Gyepes nevűvel. Profizmus van, na, meg eredmény-centrikusság.

Ja, és volt egy Magyar Kupa-mérkőzés. A Ferencváros nyert. 3-1-re. Asszem.

Jegyzőkönyv
Bodajk-Ferencváros 1-3 (1-1)

G: Pálfi 40. perc, ill. Gera 28., 85. Penksa 80.

Bodajk: Fülöp- Miklósvári, Lipcsei R., Balogh, Pollák- Bori, Zsidai, Urbán, Kanta J. (Pál 87.)- Kanta Sz., Pálfi

FTC: Szűcs - Vukmir, Dragóner, Gyepes (Botis 18.)- Kriston (Rósa 46.), Lipcsei, Kapic, Leandro (Kiss Gy. 46.)- Gera, Sasu, Penksa