Krisztina
18 °C
24 °C

A szurkolók szava döntött Rómában

2004.03.22. 10:55
A vasárnap esti Lazio-Roma olasz futballbajnoki a második félidő elején félbe szakadt, majd közel fél órával később a bíró végleg felfüggesztette a találkozót. Amint később kiderült, a fanatikusok álhíre, illetve fenyegetőzései miatt Adriano Galliani ligaelnök vetett véget a meccsnek, amelyet újrajátszanak. A félidőben a nézőtéren elterjedt, a stadionon kívül a rendőrök és huligánok közötti összetűzésekben meghalt egy kisfiú, akit egy rendőrautó gázolt el.
Vasárnap késő este, addig tisztázatlan okok miatt szakadt félbe az olasz első osztályú bajnokság 26. fordulójában rendezett Lazio-Roma futball-rangadó.

Az első félidő végén még semmi probléma nem volt, a csapatok nyugodtan vonultak az öltözőbe, ám mikor visszatértek, a szurkolóktól kapták a hírt: a stadionon kívüli, rendőrök és huligánok közötti összetűzésekben meghalt egy kisfiú, akit egy rendőrautó gázolt el.

"Gyilkosok, gyilkosok"

A szurkolók a lelátókon összehajtogatták transzparenseiket, sőt, a Lazio-tábor szinte azonnal "gyilkosok, gyilkosok" kiáltásokkal súlyosbította a hangulatot, a rendőröket téve felelőssé a halálesetért.

A játékosok ellentmondó híreket kaptak
Szinisa Mihajlovics, a Lazio csapatkapitánya:"Be kellett fejezni a meccset, mert különben a stadionban is kitört volna a botrány. Egy pillanatra Szerbiában éreztem magam. Elterjedt egy rémhír, hogy meghalt egy fiú, majd azt mondták nekünk, hogy nem is történt semmi."
Emerson, a Roma egyik brazil légiósa "Mi úgy tudtuk, meghalt egy kisfiú, hogyan játszhattunk volna tovább?"
Francesco Totti, a Roma csapatkapitánya:"Megdöbbentem a halálhíren. Kértek, hogy nyugtassam meg a szurkolókat, de nem mondhattam nekik semmit, hiszen én sem tudtam semmi biztosat."
A hangosbemondón viszont néhány perccel később megszólalt a szpíker, aki a római ügyészségre hivatkozva bejelentette: "a fiú halála rémhír, senki sem halt meg az összecsapásokban".

A két csapat futballistái így egymásnak ellentmondó információkat kaptak, és - valószínűleg egyetértésben - úgy döntöttek, hogy nem folytatják a meccset. Rosetti játékvezető ekkor, mielőtt még lefújta volna a találkozót, felhívatta Adriano Gallianit, az Olasz Labdarúgó Liga elnökét, majd a rövid telefonbeszélgetés után végleg felfüggesztette a mérkőzést.

A ligaelnök döntött a lefújásról

"Én döntöttem el, hogy szakítsák félbe a meccset, én beszéltem telefonon a játékvezetővel - árulta el nem sokkal a meccs után Galliani. - A játékosok egyike sem akart már játszani, a szurkolók azzal fenyegetőztek, hogy megszállják a pályát. Döntenem kellett, a hatóságokon kívül csak a liga elnöke, azaz én vethettem véget a meccsnek. Kétségtelen, hogy a kevésbé rosszat próbáltam választani".

Asztmás rohamot kapott egy fiú

Néhány órával később aztán, egy rohamrendőr elmesélte, mi is történhetett valójában a stadion kapuin kívül.

"A stadion melletti összecsapások közben a könnygáztól asztmás rohamot kapott egy fiú. A nagy füstben a randalírozók csak annyit láthattak, hogy összeesik valaki, és azt hitték, meghalt. Ezzel szemben nem halt meg, nemsokára kórházba vitték" - mondta a rendőr.

Újra kell játszani a rangadót
A hétfői hírek szerint minden bizonnyal újra kell játszani a Lazio-Roma meccset, az első félidőt is.
"Ha a két gárda játékosai egyetértésben eldöntötték volna, hogy levonulnak a pályáról, úgy mindkettőnek vereségként került volna statisztikákba a találkozó" - mondta Adriano Galliani ligaelnök. - Viszont nem ez történt, a bíró felhívott, elmondta mi a helyzet, majd utasítottam, hogy függessze fel a meccset, vagyis a bíró döntésével zárult a találkozó, tehát azt újra kell játszani."
A római ügyészség embere a gyepen szintén beszélt a bíróval, megerősítette neki, hogy a halálhír csak álinformáció, és valójában senki nem halt meg, de ekkor a szurkolók már olyan pánikhangulatot teremtettek, hogy a meccs folytatása szinte biztosan további összetűzésekhez vezetett volna.

"Az ultrák hibája minden"

"A legvehemensebb szurkolók, az ultrák hibája minden, akik megpróbálták felfüggesztetni a meccset. Ők kezdték terjeszteni a rémhírt, hogy egy kisfiú meghalt a stadiontól nem messze. A hírnek abszolút semmi alapja nem volt, de arra jó volt, hogy ráijesszenek a játékosokra, akik ezek után már nem tudtak volna nyugodtan vissza menni a pályára. A bíró ekkor küldte az öltözőbe a játékosokat" - nyilatkozta az ügyész.

Néhány órával a lefújás után a közeli kórházak szóvivői is bejelentették, "senki nem halt meg, sőt még csak súlyos sérüléssel sem kellett senkit kórházba szállítani".

Egy rendőrt megkéseltek

Könnyebb sérültek persze akadtak, tizennégy szurkolót kellett elsősegélyben részesíteni, az összecsapásokban pedig tíz rendőr sérült meg, de közülük is csak kettő került kórházba, egyikük a combján szúrt sebbel, a másik pedig válltöréssel.

A hatóságok kilenc embert tartóztattak le vasárnap este, míg tizenegyet feljelentettek.