Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Felbontotta a Fradi a Celladam-szerződést

2004.03.25. 13:29
Miután a sokadszor módosított, csütörtöki határidőre sem fizette ki a beígért 300 milliós támogatást a Celladam-csoport, így az FTC elnökségének ülését követően Furulyás János a sajtó nyilvánossága előtt bejelentette: a klub felbontotta a tavaly év végén kötött szponzori szerződést Kovács Ádám feltaláló-üzletember cégével.
"Tisztességes, becsületes ember, sokan akarnak élősködni rajta, a klubnak nagy szüksége van rá"- nyilatkozta két hete Kovács Ádámról Furulyás János, az FTC elnöke. Mára azonban nagyot változott a helyzet a novemberben a zöld-fehér futballcsapat új főszponzorának és majdani tulajdonosának jelentkezett Celladam Rt. első emberével kapcsolatban. Miután a Celladam-csoport a többszöri határidő-módosítás után sem utalta át a Fradinak az ígért háromszázmillió forintot, a klub csütörtökön felbontotta a szerződést a támogatóval.

A megállapodás felmondásával kapcsolatosan Furulyás János a klub hivatalos honlapján úgy nyilatkozott, a döntést meg kellett hozni, hiszen további halogatásnak már nem volt értelme.

Talán a jövőben

Az FTC elnöke beszélt arról, hogy a maga részéről továbbra is bízik abban, hogy a Kovács Ádám által vezetett Celladam-csoport valamikor a jövőben partnere lehet majd a Ferencvárosnak. Egyelőre azonban láthatóan üzleti nehézségekkel küzd a vállalkozás, ami nem tette lehetővé ígéreteik betartását. Furulyás úgy vélte, hogy a Celladam-szerződésnek ennek ellenére volt értelme, mivel ez a szerződés segítette hozzá a Ferencvárost ahhoz, hogy a az FTC Rt. részvényei ismét visszakerüljenek a klub tulajdonába.

Az FTC elnöke emlékeztetett arra, hogy a korábbi tulajdonos, a Fotex Rt. határidőt szabott, melynek leteltét követően maga értékesítette volna a nála lévő részvényeket. A határidő lejárta előtt kötött szerződést a zöld-fehér klub a Celladam-csoporttal, és így a futball-rt. részvényei visszakerültek a Ferencvároshoz.

Furulyás: Három lehetőség áll elöttünk

Furulyás János három lehetőséget nevezett meg a futballcsapat működtetésével kapcsolatban. Újabb szponzorok felkutatása mellett szóba kerülhet a részvények ismételt értékesítése, de a fő csapásirány a stadionrekonstrukció lesz. Az FTC elnöke beszámolt arról, hogy megbízást adott egy cégnek, amely egy bankcsoporttal és más befektetőkkel tárgyal az FTC-stadion felújításáról. Az Üllői úti aréna nemrég került vissza, a klub negyvenkilenc évre kapta meg a hasznosítási jogokat.

Az elképzelések szerint egy 30-35 ezres multifunkcionális stadion épülne, melyet aztán a beruházó egy euró névleges összeg fejében az FTC rendelkezésére bocsátana. A beruházó ezt követően a kiszolgáló létesítmények (mozi, bevásárlóközpont, hangversenyterem) , illetve a stadion üzemeltetéséből adódó haszonból tudná kigazdálkodni a beruházás bekerülési költségét, és emellett folyamatosan támogatná a Ferencvárosi Torna Clubot is.

Mi teljesítettük amit vállaltunk

"Egy szerződés felbontásához nem elég az egyik fél, ahhoz közös megegyezés kell" - mondta Kovács Ádám az Indexnek, hozzátéve - Ha valóban így gondolják, akkor a jogászok megvizsgálják a szerződési dokumentumokat, melyekből majd kiderül, mi teljesítettük, amit vállaltunk."

A Celladam első embere tehát nem tekinti véglegesnek a szakítást. "Az alap az, hogy a klubnak nincs tartozása az adóhatóság felé" - mondta a 65 éves, az orvostudomány által el nem ismert rákellenes készítményeiről elhíresült Kovács. "Egyébként, pedig a pénz, amit számon kérnek, megvan egy számlán, már csak adminisztrációs lépésekre van szükség az átutalással kapcsolatban."

Kovács elmondta, most is a Ferencváros birtokában vannak az a háromszázmilliós részvénycsomag, melyet letétbe helyezett és ezeket - véleménye szerint - a névérték tízszeresén tud eladni az FTC a Pulzus Kft.-nek, amely a Celladam-csoport tagja, de nem áll vele üzleti kapcsolatban. Erről a szerződésbontás bejelentésekor Furulyás János annyit mondott, a névérték még nem jelenti azt, hogy valóban háromszázmilliót érnek a részvények. "Lehet, hogy csak értéktelen papírhalmaz" - jegyezte meg a Ferencvárosi TC elnöke.

Arra a kérdésre, miszerint nem bánta meg, hogy szerepet vállalt a Ferencvárosban, Kovács Ádám így reagált: "Egyáltalán nem. Ez idő alatt a futball-rt. részvényei ismét visszakerültek a klub kezébe, visszakerült a stadion is a klubhoz, és visszakaptuk a hat pontot is."