Benedek
-5 °C
5 °C

Matthäus szomorú budapesti bemutatkozása

2004.03.31. 23:05
A Wales elleni barátságos mérkőzésen előbb Fehér Miklós tragédiájának felidézése, majd a sok szabálytalanság, végül a vereség okozott szomorúságot. A szövetségi kapitányként Budapesten szerdán debütáló Lothar Matthäus elképzeléseit csak az első félidőben sikerült megvalósítani, a vendégek győztes gólja mégis Lőw keresztpassza után született. A német szakember a lefújás utáni dulakodásba is bekapcsolódott.
A ciprusi torna után idei negyedik találkozójára készült a magyar labdarúgó-válogatott, de 2004-ben először játszottak hazai pályán Lisztesék szerda este Wales ellen. Ez volt Lothar Matthäus debütálása is a nemzeti tizenegy kispadján, és a szerdai összecsapás adott alkalmat a Fehér Miklós emléke előtti tisztelgésnek. A himnuszok után egyperces néma csend honolt a Puskás-stadionban. Sajnos, sem az emlékezés, sem Matthäus személye nem csalt ki sok nézőt a mérkőzésre, legfeljebb hatezren voltak kíváncsiak a sztárjaik nélkül érkező walesiekre. Nem jött el Giggs, Bellamy sem, magyar oldalon pedig elsősorban a kapitány szigorú döntése miatt hiányoztak többen (Dárdai, Dragóner, Tököli).

Húsz perc jó játék

Gera Zoltán és Ben Thatcher
Az egykor 150-szeres német válogatott Matthäus lendületes támadójátékot várt csapatától, amit az első húsz percben meg is valósítottak Geráék. Nagy helyzetig nem jutottak támadóink, de Torghelle, Gera és Lisztes előtt is adódott lehetőség, Kenesei szabadrúgásból veszélyeztetett. Egy támadás végén a tizenhatosra betörő Lisztest Gabbidon buktatta, a jogosan megítélt büntetőt Kenesei értékesítette. A magyar vezetésnek azonban nem sokáig örülhettünk: két perc múlva Koumas szabadrúgása ugyanis a sorfal mellett talált utat a hálóba.

Az első félidőben is nagyon sok apró és alattomos szabálytalanságot láthattunk, de a német Meyer - a tizenegyestől eltekintve - nem torolta meg ezeket. A játékvezető kevésszer alkalmazta az előnyszabályt és széttördelte a játékot.

Az első negyvenöt perc végére leült az iram, elmaradtak a magyar rohamok, így a szünetre azzal vonulhattak le a magyar játékosok, hogy újra meg kell találni a kezdeti lendületet.

Nem sikerült változtatni

Robert Earnshaw
A folytatásban nem sikerült újítani, azaz maradt a gyenge színvonal és a sok durvaság. Ezúttal Lisztes halványabb volt a vártnál, Matthäus a második félidő elején Tóth Balázst állította be helyette. Több mint negyedórát kellett várni az első igazi magyar támadásra. A hazaiak közül csak Gera tudott színt vinni a játékba, ezúttal a csereként beállt Szabics sem villogott.

A gólszerző Koumas ismét veszélyeztetett, majd Lőw pillanatai következtek. Először még örültünk ennek - Gerával játszott jól össze -, aztán viszont ritkán látható bakit vétett. Saját térfelén "álom keresztpasszal" ugratta ki a walesiek csatárát, Earnshaw-t, aki élt a lehetőséggel és miután kicselezte Komlósit, a jobb alsó sarokba lőtt. A kapitány a meccs után nem marasztalta el a Lőwöt, aki szerinte hibája ellenére jól is játszott.

Dulakodás a lefújás után

Lothar Matthäus
Az utolsó tíz percre egyre jobban eldurvult a játék, Savage és Pető egy alattomos belépő után össze is akaszkodott. Matthäus hiába cserélt a hajrában is, egyenlíteni már nem tudtak Bodnárék. Meyer kezéből végleg kicsúszott a meccs, a lefújás után az egymásnak eső játékosokat a biztonságiaknak kellett szétválasztaniuk. A Savage környékén kibontakozott lökdösődésbe még a berohanó Lothar Matthäus is bekapcsolódott. A német szakember a meccs utáni tájékoztatón kitérő válaszokat adott a csetepatéval kapcsolatban.

A magyar válogatott új kapitányának hazai bemutatkozása tehát nem sikerült jól, mert a pályára lépőknek csak rövid ideig sikerült Matthäus elképzeléseit megvalósítani. A következő ellenfél az előző vb egyik házigazdája, Japán lesz.

Jegyzőkönyv
Magyarország-Wales 1-2 (1-1)
Puskás Ferenc-stadion, 6000 néző, V: Florian Meyer (német)
Gólszerzők: Kenesei (18., 11-esből), illetve Koumas (21.), Earnshaw (81.)
Sárga lap: Lisztes (34.), Torghelle (42.), Pető (85.), Bodnár (91.), illetve Thatcher (33.), Vaughan (56.), Savage (85.)
Magyarország: Babos Gábor - Komlósi Ádám (Dvéri Zsolt 87.), Stark Péter, Pető Zoltán - Bodnár László, Molnár Balázs, Lisztes Krisztián (Tóth Balázs 52.), Lőw Zsolt (Bodor Boldizsár 87.) - Gera Zoltán - Torghelle Sándor (Sebők József 69.), Kenesei Krisztián (Szabics Imre a szünetben)
Wales: Paul Jones (Daniel Coyne a szünetben) - Daniel Gabbidon, Andrew Melville, Robert Page, Benjamin Thatcher (Robert Edwards 54.) - Carl Robinson (Carl Fletcher 89.), Robert Savage, Jason Koumas, David Vaughan (Gareth Roberts 65.) - Robert Earnshaw, Gareth Taylor

Szerdai barátságos találkozók
PORTUGÁLIA-OLASZORSZÁG 1-2 (1-1)
HOLLANDIA-FRANCIAORSZÁG 0-0
SVÉDORSZÁG-ANGLIA 1-0 (0-0)
Írország-CSEHORSZÁG 2-1 (0-0)
NÉMETORSZÁG-Belgium 3-0 (1-0)
GÖRÖGORSZÁG-SVÁJC 1-0 (0-0)
HORVÁTORSZÁG-Törökország 2-2 (1-0)
Szlovénia-LETTORSZÁG 0-1 (0-1)
BULGÁRIA-OROSZORSZÁG 2-2 (1-2)
Skócia-Románia 1-2 (0-1)
Szlovákia-Ausztria 1-1 (0-0)
Lengyelország-Egyesült Államok 0-1 (0-1)
Luxemburg - Bosznia-Hercegovina 1-2 (0-0)
Albánia-Izland 2-1 (1-0)
Macedónia-Ukrajna 1-0 (1-0)
Szerbia és Montenegró-Norvégia 0-1 (0-0)
Észtország - Észak-Írország 0-1 (0-1)
Málta-Finnország 1-2 (0-0)
Moldova-Azerbajdzsán 2-1 (1-1)
Ausztrália - Dél-afrikai Köztársaság 1-0 (1-0)
(Kiemelve az Európa-bajnokság résztvevői.)