Benedek
-5 °C
5 °C

Baggio: Elegem van a szenvedésből

2004.04.01. 17:25
Az olasz futball élő legendája, a 37 éves világklasszis futballista, Roberto Baggio sorozatos sérülései és már meg nem valósítható álmai miatt megerősítte: a szezon végén befejezi pályáafutását.
Roberto Baggio, a Brescia világklasszis labdarúgója a RAI olasz közszolgálati televíziónak adott interjújában megerősítette, hogy az idény végén befejezi pályafutását, s elfogadja Giovanni Trapattoni szövetségi kapitány meghívását a válogatott április 28-i, Spanyolország elleni barátságos mérkőzésére.

"Nem bírom a szenvedést"

"Most már biztos vagyok benne, hogy visszavonulok. A futballt szeretem a világon a legjobban, de ennek hamarosan vége. Nem bírom már a fizikai fájdalmak okozta szenvedést, és álmaim sincsenek már" - mondta az utolsó olasz aranylabdás (1993).

Baggiót múlni nem akaró hátfájdalmak gyötörik, és az utóbbi két szezonban többször is komoly térdsérülést szenvedett. Amikor pedig egészséges volt, remekül játszott - 11 bajnokin 12 gólt lőtt -, Trapattoni kihagyta a 2002-es vb-re utazó keretből.

A 37 éves irányító arról is beszélt, hogy szerinte a fiatalok miért tekintik példaképnek, s hazájában miért különösen népszerű.

"Soha sem adom fel"

"Olyan vagyok, aki a nehézségek és a sérülések ellenére soha sem dobja be a törülközőt, s mindig harcol azért, hogy valóra váltsa az álmait" - nyilatkozta a harminchét éves támadó, aki egyike annak az öt futballistának, aki kétszáz gólt szerzett az olasz focibajnokságban, a Serie A-ban.

Trapattoni március közepén ajánlotta fel Baggiónak, hogy búcsúmérkőzést ajándékoz neki a válogatottban. Az edző elárulta, telefonon fogja meghívni a világklasszist, eddig azonban nem kereste a "copfos zseni"-t. A kiszemelt találkozót április 28-án, Genovában játsszák a spanyolok ellen, és Baggio reméli, a kapitány betartja az ígéretét.

"Boldogan lennék újra válogatott"

"Nagyon szép dolog lenne, örülnék, ha megvalósulna" - fogadta el előre az invitálást Baggio, aki ötvenöt válogatott találkozóján huszonhétszer volt eredményes, de utoljára 1999-ben lépett pályára a nemzeti együttesben.

Baggio pályafutása során megfordult a Vicenza, a Fiorentina, a Juventus, az AC Milan, az Internazionale és a Bologna csapatában is, és mindenhol a közönség nagy kedvence volt. A torinói együttessel érte el legnagyobb sikereit, hiszen bajnokságot, Olasz Kupát és UEFA-kupát is nyert. Ezenkívül az AC Milannal még egyszer bajnok lett.