Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A walesiek állítják, nem ők kezdték a balhét

2004.04.01. 10:52
A magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus elismerte, csapata csupán egy-két gyors akciót vezetett a Wales elleni találkozón, de egy tizenegyest számonkért a játékvezetőn. A szerdai barátságos meccsen sorsdöntő hibát vétő Lőw Zsoltot azonban nem hibáztatta. Arról, hogy a lefújás után befutott a pályára, nem kívánt nyilatkozni. Az ellenfél szakvezetője, Mark Hughes a kitört dulakodásról annyit mondott, ők csak visszaütöttek.
Nem sikerült Lothar Matthäus bemutatkozása a magyar közönség előtt: az alattomos szabálytalanságoktól tarkított Wales elleni találkozón 2-1-es vereséget szenvedett a korábbi német világklasszis labdarúgó által hazai pályán először dirigált nemzeti együttes. A tragikusan elhunyt Fehér Miklós emlékének szentelt mérkőzés végén az indulatok is elszabadultak, a pályán egymásnak akaszkodó játékosokat biztonságiak választották szét.

A lökdösődésbe szintén bekapcsolódó Matthäus higgadtan tért be a sajtótájékoztatóra, mosolygott, ám annak ellenére, hogy beszél angolul, anyanyelvén mondta el észrevételeit.

"Csalódottak vagyunk, mert ezen a szinten a hibákat könyörtelenül megbüntetik. A walesiek optimálisan használták ki helyzeteiket, ezért gratulálok nekik. A magyar válogatott hozzáállása jó volt, emiatt nem vádolhatjuk a fiúkat. A támadójátékunkon azonban feltétlenül javítani kell, kivált, amikor a védekezés után támadásba lendülünk, mert nincs meg a kellő dinamika, nem mindenki veszi ki a részét a rohamozásból. Csupán egy-két gyors akciót voltunk képesek vezetni" - értékelt tömören.

A sorsdöntő hibát vétő Lőwöt nem hibáztatja

Ezek után azonban mindössze egy olyan mondata volt, amikor a kérdésre felelt, és megpróbált kimerítő választ adni. "Nem teljesítettük megfelelő módon az általam elképzelt taktikát, mert néhány játékos gyengébben játszott a vártnál, de úgy érzem, nem ez a megfelelő időpont a teljesítmények értékelésére. Lőwöt hatalmas hibája ellenére nem hibáztatom, mert ő nem játszott rosszul" - mondta. (A német Cottbus játékosa egy hosszú keresztpasszal hozta játékba az ellenfél csatárát, Earnshaw-t, aki túljotott Komlósin és a kapuba lőtte a walesiek győztes gólját.) Összességében tehát elmaradt az általa olyannyira várt támadó futball, ugyanakkor mentségére szóljon, hogy már kedden figyelmeztetett, csodára ne számítsunk.

Aztán rendre kitérő válaszokat adott. Például: az eddigi négy meccs alapján nincsenek igazán számottevő tapasztalatai, mert a ciprusi torna ideje alatt még el sem kezdődött a magyar bajnokság. Emellett reklamálásra buzdította társulatát. "A walesiek a szabálytalanságoknál rögtön szóvá tették a sérelmüket a bírónál, mi pedig elfogadtuk a tényt. Ebből a meccsből is tanulhatunk."

Savage és Matthäus
A Birmingham futballistája, Robert Savage keltette a legnagyobb megbotránkozást kemény, olykor durva és alattomos játékával a mieink között. Petővel és Bodnárral is összeakaszkodott a hajrában, igazság szerint mindannyiukat ki kellett volna állítani. Matthäus is feléje rohant a hármas sípszó után, vele szemben kívánta megvédeni futballistáit. A hivatalos statisztika szerint azonban nem ő, hanem Gareth Taylor szabálytalankodott legtöbbször, nyolcszor, míg a szőke középpályás kétszer. A magyar alakulatból Pető és Torghelle emelkedett a kétes értékű lista csúcsára, öt-öt szabálytalansággal. Nagyobb baj, hogy az MTK csatárát mindössze háromszor akadályozták nem megengedett eszközökkel.
A dulakodásba való beavatkozásának sem szándékát, sem körülményeit nem ismertette Matthäus. Elmondta viszont, hogy "azt láttam, két játékos veszekedett", és azt is, hogy "szerencsére nem sérült meg senki." Hozzátette, szerinte csak az utolsó tíz perc volt igen feszült, a meccs többi része nem. A védelem összeállításáról azt nyilatkozta, hogy a sérültek miatt kellett ezt a hármast pályára küldenie. "Lőw hibáját egy védelem sem tudta volna elviselni, és javítani" - jelentette ki.

"Nem tudjuk már megváltoztatni az állást

A felvetésre, hogy reális eredmény született-e, így felelt: "nem tudjuk már megváltoztatni az állást." Majd - magyaros szokás szerint - kitért arra is, hogy a bíróval nem szokott foglalkozni, de Böjte buktatásánál egy tizenegyest nem kaptunk meg. (Meyer bíró a honfitársa a magyar kapitánynak.)

Végszóként azt hangoztatta, hogy a klubok feladata a játékosok felkészítése, nekik kell minél harcosabbá tenni a játékosokat, az egyéni párharcokra felkészíteni. Matthäus szavait olykor döbbenet, máskor mosoly fogadta, a végén azért egyvalaki megtapsolta, bár nem tudni milyen célzattal.

Hughes: A játékosaim csak reagáltak

A walesiek kapitánya, Mark Hughes is velősen értékelt. "Határozottan játszottunk, és csapatomat dicséri, hogy a hátrányba került, majd fordított. Az ellenünk megítélt tizenegyest amúgy nem láttam. Remélem, nem akarnak sokat foglalkozni a meccs végi sajnálatos incidenssel."

Ám mivel a legtöbb kérdést ezzel kapcsolatba kapta, elmondta az ő verzióját. "Nem ütöttünk meg senkit, a játékosaim csak reagáltak az eseményekre, biztos, hogy nem ők kezdték a balhét" - összegzett. Bővebben nem részletezte mondandóját, és hogy szerinte ki kezdte a dulakodást.

Így ért véget a januárban 24 évesen elhunyt Fehér Miklós emlékmeccse. A közönség négyszer-ötször skandálta a nevét, így a pályára lépők nem érhettek a nyomába. Igaz, csak Gera Zoltán nyújtott átlag feletti teljesítményt a magyarok közül.