Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Eladó az első számú cseh futballklub

2004.04.06. 14:24
Eladó a leghíresebb és legnépszerűbb cseh labdarúgóklub, a Sparta Praha - erősítette meg kedden a Prágában már hetek óta keringő híreket Vlastimil Kostál, a fővárosi egyesület elnöke.
"Eddig öt ajánlatot kaptunk, ebből kettő hazai, egy-egy kelet-európai és thaiföldi, egy pedig egy nemzetközi vállalkozói csoporttól érkezett" - nyilatkozta Vlastimil Kostál, a Sparta Praha elnöke aki azt is elárulta, hogy a klubvezetés egymilliárd koronában határozta meg a "kikiáltási árat". A sajtó úgy tudja, hogy a két országon belüli érdeklődő a PPF és a Sekyra Group pénzügyi csoportok. A PPF jelenleg a legerősebb és legbefolyásosabb cseh pénzügyi-befektetési csoport, amely tavaly megvette a Nova kereskedelmi televíziót is.

A Sparta iránt érdeklődő thaiföldi pénzügyi érdekeltség mögött állítólag maga Thakszin Sinavatra kormányfő áll, s emberei március közepén már tárgyaltak is a vezetőkkel. "Az ázsiaiak jó befektetésnek tartják a klubot, hiszen a csapatnak európai rangja van, s Csehország, mint az Európai Unió leendő tagja, jó alapot nyújt a thaiföldiek terjeszkedéséhez" - írta a Mladá Fronta Dnes című prágai lap. Korában Sinavatra bejelentkezett az angol Fulhamért és hírbe hozták már a Liverpoollal is.

Csak jó vevőnek adják el

"Azt szeretnénk, ha az új tulajdonos pénzügyi szempontból olyan erős lenne, hogy a klubot az európai élvonalba tudná juttatni. Jelenlegi financiális hátterünk ehhez nem elegendő. A mostani csapatot jónak tartjuk, jó lenne, ha a keret együtt maradhatna. Erre azonban jelenleg nincs elég pénzünk - fejtette ki a klubelnök, aki azonban leszögezte: mindezek ellenére a klub eladására nincs feltétlenül szükség.

"Ha nem találunk megfelelő befektetőt, nem adjuk el a Spartát "- hangsúlyozta, majd hozzátette: "Végső döntés az ügyben a nyári hónapokra várható". A Sparta részvényeinek 95 százaléka jelenleg Axel Diekmann német kiadó kezében van, míg a klubelnök három százalék tulajdonosa.

A rendszeres BL-szereplőnek számító együttes az idén viszonylag gyengén szerepel a cseh bajnokságban, jelenleg csak a negyedik helyen áll. Ennek következtében a klubvezetés másfél hete menesztette Jirí Kotrba edzőt, az új tréner Frantisek Straka, a csapat egykori kitűnősége, volt válogatott játékos lett.