György
14 °C
24 °C

Tíz brazil világbajnok játszhat Budapesten

2004.04.08. 15:09
Az ötszörös világbajnok Brazília lesz a magyar labdarúgó-válogatott vendége április 28-án. Egyelőre nem tudni, hogy a három hét múlva a Puskás-stadionban megrendezendő összecsapáson hány néző lehet jelen. A találkozót bejelentő Bozóky Imre MLSZ-elnök hangsúlyozta Lothar Matthäus szerepét, aki a tárgyalások során többször is "átvágta a gordiuszi csomót".
Március közepén, a Wales elleni barátságos találkozót megelőző sajtótájékoztatón amolyan "uniós csatlakozási ajándékként" említette meg először Bozóky Imre a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, a világbajnoki címvédő brazil labdarúgó-válogatott budapesti fellépését.

Egymillió dollár fellépti díj

Roberto Carlos
Hosszas tárgyalássorozat és egyeztetések után csütörtökön vált biztossá Cafu, Roberto Carlos vagy éppen Ronaldinho magyarországi szereplése. Az MLSZ elnöke, Bozóky Imre nem kívánta megerősíteni az egymillió dollár (plusz harminc első osztályú repülőjegy, valamint ugyanilyen színvonalú szállás) fellépti díjról szóló híreket, mondván, "a brazilok kérték, ne kerüljön nyilvánosságra az összeg". A szövetség első embere igyekezett hangsúlyozni Lothar Matthäus szerepét, ugyanis a szövetségi kapitány volt az, aki többször is "átvágta a gordiuszi csomót" amikor megrekedni látszódtak a tárgyalások.

Az ellenfél legalább tíz világbajnoki címvédővel érkezik, de a keretre vonatkozó kikötések részleteit nem kívánta elárulni Bozóky Imre. "Úgy tudom a játékosok kifejezetten akartak itt játszani", tette hozzá az elnök. Ez azért is megtisztelő, mert információink szerint több esetleges ellenfél közül esett Magyarországra a választás. Ronaldóék április 26-án érkeznek és a meccs utáni napon távoznak Budapestről. Egy edzést biztosan tartanak Magyarországon, és az valószínűleg nyilvános lesz. A fél kilenckor kezdődő összecsapást - emelve az esemény rangját - olasz bíró vezeti majd, de nem a világ legjobbja, Collina fog közreműködni.

Életveszélyes lelátók

Puskás-stadion
A találkozóra a szövetség vezetői szeretnék megnyitni a Puskás-stadion életveszélyesnek nyilvánított felső részének egy részét is, gondolva azokra, akik nem tudják megfizetni a tízezer forint körüli jegyárakat. Ez azonban egy komoly műszaki vizsgálat után lehetséges csak, már ha a műszaki szakemberek egyáltalán jóváhagyják. A bejárást jövő hétfőn tartják. Ha nem nyílhatnak ki a felsőbb ülőhelyek, akkor mindössze huszonnyolcezer néző láthatja a helyszínen a világ jelenlegi legjobb válogatottját.

A felső lelátó műszaki ellenörzése április 14-én zárul, a jegyeket egy nappal később, április 15-én kezdik árusítani a Puskás-stadion pénztáraiban és az Ibusz-irodákban. A legolcsóbb belépők kétezer, a legdrágábbak tízezer-ötszáz forintba kerülnek majd. Az MLSZ illetékesei szerint a belépők többsége - több, mint 50 %-a - 6500 forintba fog kerülni

A szövetségben úgy vélik, ha csak az alsó karéjon lesznek nézők, úgy is nyereséges lesz a találkozó, a kétoldali televíziós közvetítéseknek és a dupla reklámfelületnek köszönhetően.

Matthäus: Elsősorban tanulni, másodsorban győzni

A találkozó létrejötte azt jelenti, hogy idén a legutóbbi világbajnokság mindkét döntősével megmérkőzik a nemzeti tizenegy, mivel június 6-án az Európa-bajnokság előtti utolsó előkészületi meccsét ellenünk vívja majd Németország együttese. A magyar válogatott német szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus a bejelentéskor kijelentette: "Önmagunk erejében hiszünk. Győzni akarunk és tanulni, nem pedig a vereségből tanulni". A találkozóval kapcsolatban a német szakember megjegyezte: Az elmúlt 48 óra eredményei bebizonyították, senki nem legyőzhetetlen.

Hibátlan mérleg

A brazilok ellen a világon valószínűleg egyedülálló módon egyelőre veretlen a magyar válogatott. Eddig négyszer csapott össze a két együttes, és eddig csak egyszer vesztettünk pontot az ötszörös világbajnok ellen. Az '54-es és a '66-os vébén 4-2-re, illetve 3-1-re nyertünk, majd öt évvel később következett egy döntetlen Rióban. A legutóbbi párharc az emlékezetes 1986-os, Népstadionban játszott meccs volt, ahol Détári, Kovács Kálmán és Esterházy góljaival nyert Mezey György együttese.

A brazil mecccs előtt három nappal (április 25.)válogatottunk Zalaegerszegen játszik barátságos mérkőzést az európai körúton lévő japán válogatottal. A találkozó érdekessége, hogy 13 órakor kezdődik, mert így a japán televízió esti főműsoridőben tudja közvetíteni. Lothar Matthäus már most kijelőlte a két találkozóra 29 fős keretét.

A magyar válogatott keretének névsora:
Kapusok:
Babos Gábor (NAC Breda), Szűcs Lajos (Ferencváros), Végh Zoltán (MTK)

Hátvédek:
Gyepes Gábor (Ferencváros), Juhász Roland (MTK), Komlósi Ádám (MTK), Pető Zoltán (Matáv-Sopron), Stark Péter (Győri ETO FC), Kiss György (Ferencváros)

Középpályások:
Kiss Zoltán (Debreceni VSC-MegaForce), Böőr Zoltán (Debreceni VSC-MegaForce), Bodnár László (Arszenal Kijev), Lőw Zsolt (Cottbus), Lisztes Krisztián (Werder Bremen), Tóth Balázs (Videoton FCF), Molnár Balázs (Zalaegerszegi TE), Gera Zoltán (Ferencváros), Lipcsei Péter (Ferencváros), Simek Péter (Újpest), Huszti Szabolcs (Matáv-Sopron), Vadócz Krisztián (Budapest Honvéd), Dvéri Zsolt (Videoton), Farkas Balázs (Újpest)

Csatárok:
Kenesei Krisztián (Kouan Peking), Bajzát Péter (Debreceni VSC-MegaForce), Sebők József (Zalaegerszegi TE), Szabics Imre (VfB Stuttgart), Torghelle Sándor (MTK), Tóth Mihály (Matáv-Sopron)

A külföldön játszó labdarúgók meghívása csak a brazilok elleni találkozóra szól.