Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Matthäus helyesbít, és dühös a sajtóra

2004.04.16. 14:35
A magyar válogatott decemberben kinevezett német kapitánya, Lothar Matthäus fenntartja véleményét, miszerint visszamenne Belgrádba, de csak azután, hogy kijuttatta a magyar csapatot a vb-re. A nyilatkozatai viszont ellentmondanak egymásnak, és tagadja, hogy interjút adott a Blikknek.
A belgrádi Blic című lap pénteken folytatta a Matthäus és a Partizan közötti vita hátterének feltárását. Az újság azt írja, hogy a Matthäusszal megjelent szerdai interjú után egy magyarországi lap felhívta a Blic szerkesztőséget, és azt állította, egyik újságírója beszélt a német szakvezetővel, aki állítólag azt mondta neki: sohasem állított olyat, hogy visszatérne a Partizanhoz.

Mikor beszélt magyar újságírókkal

A budapesti Blikk pénteken egyoldalas összeállítást közölt az üggyel kapcsolatban, ebben Matthäus így nyilatkozott: "Felfoghatatlan számomra, hogy miért találják ki ezeket a híreket, hiszen ki sem ejtettem a számon az ominózus mondatokat. Már néhány héttel ezelőtt is megpróbáltak besározni, a magyar emberekről, futballistákról mondott állítólagos véleményemmel, és aztán kiderült, semmi sem igaz az egészből."

A Blic ezzel kapcsolatosan ismét felkereste a magyar válogatott szövetségi kapitányát. "Jelen pillanatban szabadságon vagyok, és a múlt héten szerdán beszéltem utoljára magyar újságírókkal" - mondta a belgrádi lapnak Matthäus, aki nagyon dühös a sajtó magatartása miatt, s azt gyanítja, hogy "kis médiajátszma" zajlik körülötte. (Az biztos, hogy csütörtökön is beszélt magyar újságírókkal, hiszen akkor jelentették be a brazilok vendégjátékát.)

Belgrádban szeretett volna élni

"2005. december 31-ig szerződés köt a magyar válogatotthoz, és én tiszteletben tartom a megállapodást. Fenntartom korábbi állításomat, hogy szeretem Szerbiát és visszatérnék a Partizanhoz, ha megváltozna a klub menedzsmentje, de csak azután, ha lejárt a magyarokkal kötött szerződésem. Végtére is ez az egész ügy a Partizannal nem a pénz miatt kezdődött, hanem az elvek miatt, az aláírt szerződések megszegése miatt" - mondta Matthäus.

Az egykori klasszis közölte: a Partizan trénereként mindent megtett azért, hogy a csapat képességeihez mérten a legjobbat mutassa, s minél jobb eredményt érjen el a szerbiai pontvadászatban és a Bajnokok Ligájában. A Partizan volt vezetőedzője szerint feleségével, Marijanával Belgrádban szerettek volna élni, azt akarták, hogy a gyerekek ott járjanak iskolába.

Zecevic űzte el az országból

"A szerződés megszegése azonban távozásra kényszerített. Közvetlenül Zarko Zecevic, a Partizan főtitkára volt az, aki nem tartotta be azt, amit aláírt. Ő űzött el az országból, én nem akartam elmenni" - mondta Blicnek a magyar szövetségi kapitány.

Matthäus korábban a Sport Bild című német magazinnak elmondta: 600 ezer dollárt követel volt munkaadójától, a Partizan Beogradtól. A 43 éves szakember ezzel kapcsolatban keresetet fog benyújtani a nemzetközi szövetséghez, a FIFA-hoz. A lapnak elárulta: két szerződést kötött a belgrádi klubbal. Az egyik megállapodás vezetőedzőként alapfizetést garantált neki, a másik kontraktus azonban ügynöksége, a Sporthouse és az egyesület között jött létre.

A FIFA-nál nincs Matthäus-ügy

Ez utóbbi alapján kér 15 százalékos részesedést az ukrán Sahtyor Donyeckhez távozott Igor Duljajért kapott állítólagos négymillió dollárból. Andreas Haren, a FIFA szóvivője ezzel kapcsolatosan közölte a belgrádi Bliccel, hogy Matthäus keresete nem érkezett meg, de a német edző nem is nyújthatott volna be ilyet. A FIFA szabályzata szerint ugyanis egy személy nem lehet egy időben tréner és menedzser is. A szóvivő közli, hogy szerződésszegéssel kapcsolatos panaszt csak a FIFA-nál bejegyzett Sporthouse ügynökség nyújthat be, amelynek egyik ügyfele Matthäus.