Alfréd
-2 °C
2 °C
Magyarország
szombat 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Maradona túlélte a halálos kokainadagot

2004.04.20. 14:33
A Telam argentin hírügynökség névtelen informátorára hivatkozva azt jelentette, a vasárnap szívinfarktussal kórházba került Diego Maradona vizeletében annyi kábítószert találtak, amennyi minden átlagos embert megölt volna. A volt világklasszis futballista állapota stabilizálódott.
Egy argentin hírügynökség arról számolt be kedden, hogy Diego Maradona szívinfarktusát kábítószertúladagolás idézte elő. A volt világklasszis futballistát helyi idő szerint vasárnap késő este szállították kórházba Buenos Airesben, ahol azóta is az intenzív osztályon ápolják, lélegeztető gépre kapcsolva. Egy napig közvetlen életveszélyben volt, viszont keddre javult és stabilizálódott az állapota.

A kórház hivatalosan cáfol

A Suizo-Argentino klinika hétfőn este közleményt adott ki a negyvenhárom éves legenda kondíciójáról, amelyben tagadta, hogy a szívelégtelenségnek köze lenne Maradona drogfüggőségéhez.

A Telam nevű argentin hírügynökség viszont a kórházból származó, névtelen informátorra hivatkozva azt jelentette, a világbajnok vizeletében nagyjából kilencszáz miligramm kokain maradványait mutatták ki.

Az informátor azt is elmondta, hogy ekkora mennyiség minden átlagos embert megölt volna, viszont az orvosok szerint Maradona szervezete már olyannyira alkalmazkodott a kábítószerhez, hogy - ha nehezen is - de még ezt a halálos adagot is képes volt elviselni.

Lehet, hogy sosem tud kigyógyulni

Elárulta továbbá, hogy a világsztár még egy ideig az intenzíven marad, lélegeztetőgépre kapcsolva, ám az orvosok nem is a szív- és légzéselégtelenség miatt aggódnak, hanem azért: mi történik, amikor Maradona megkezdi a drog nélküli rehabilitációt. Már annyi hozzászokott a kokainhoz, hogy elképzelhető, sosem tud róla leszokni.

Maradona a nyolcvanas évek elején, barcelonai légióskodásakor vált kokainfüggővé, majd Nápolyban, 1991-ben tiltották el először kábítószerhasználat miatt. Az 1994-es világbajnokságról doppingvétség miatt kellett távoznia, majd 1997-ben Argentínában is lebukott, de akkor már vissza is vonult az aktív játéktól.

Három évvel ezelőtt egy havannai drogklinikán kezelték, hogy kábítószerfüggőségéből kigyógyuljon, ám a kúra egyelőre nem járt sikerrel.