Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A játékosokat eltiltották, a zsidózók ellen nincs eljárás

2004.04.20. 17:23
A hét végi, négy játékos kiállításával véget ért MTK-Ferencváros örökrangadó után a piros lapot kapó játékosokat eltiltották, a Torghellét leköpő Lipcseit egyelőre nem. A történteket mindkét klub elítéli - a Ferencváros felhívja a figyelmet a rendező felelősségére -, a rendőrség nem nyomoz a kórusban zsidózó vendégdrukkerek után.
A második félidő közepén, a ferencvárosi Bognár kiállítása, és az MTK vezető gólja után a Fradi-szurkolók szektorában ismét felerősödött a zsidózás a hétvégi, Hidegkuti-stadionban játszott örökrangadón. A szezon elején a játékvezetői testület azt a döntést hozta, hogy amennyiben rasszista megnyilvánulások hangzanak fel a lelátóról, akkor félbe kell szakítani a meccset. Juhos Attila ezt nem tette meg, a szervezet elnöke, Puhl Sándor azonban mégsem hibáztatja őt. "A játékvezetőre van bízva mennyire ítéli súlyosnak a helyzetet" - mondta a Nemzeti Sportnak.

Vukmir kapta a legsúlyosabb eltiltást

A mérkőzésen Bognár piros lapja után még három játékos került a kiállítás sorsára, a rendes játékidő hosszabbításában a Fradi csapatkapitánya, Lipcsei Péter leköpte az őt folyamatosan szidalmazó Torghelle Sándort. Előbbi a pályán maradhatott, utóbbi azonban nem.

A Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága kedden tárgyalta a történteket. Az ítélet szerint Dragan Vukmirnak három, Torghelle Sándornak két, Bognár Zsoltnak és Botisnak pedig egy-egy meccset kell kihagynia.

A Fradi a rendező felelősségét hangsúlyozza

A Ferencváros elnöksége is megnyilvánult az ügyben, és nyilatkozatot jelentetett meg a klub honlapján. Ebben hiányolják a rendezők tevékenységét, mert nem léptek fel a rasszista rigmusok ellen. "Még hangosbemondó útján sem próbáltak meg gátat vetni a mindkét szurkolótábor részéről elhangzó, és az emberi méltóságot sértő sportszerűtlen megnyilvánulások ellen." Kiemelik még, hogy a klub játékosai más pályákon is ki vannak téve provokatív feliratoknak, a jó érzést mélyen sértő kórusoknak.

Hozzáteszik: nem lehet kizárólagos felelőssé tenni az általános jelenségért a Ferencváros döntő többségében jó érzésű, a klub hagyományait és a sportszerűség eszméjét szem előtt tartó drukkereit.

A minisztérium nem foglalt állást

A májusi botránnyal záruló Ferencváros-Debrecen mérkőzés után Gyurcsány Ferenc kijelentette határozottan kell fellépni a rasszizmus ellen. ("Magyarországról nem indul vonat többé Auschwitzba - mondta, utalva a fradisták rigmusaira.) A tárca sajtóosztályán kedden azt a tájékoztatást kaptuk, hogy leghamarabb szerdán kíván állást foglalni az ügyben.

Információink szerint a rendőrség nem nyomoz a történtek miatt.

15%
4999 Ft
4250 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft