Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Terrortámadás készült az MU ellen?

2004.04.20. 12:36
Hétfőn Manchester környékén tíz arab terroristát tartóztatott le a rendőrség, akik sajtóértesülések szerint feltehetően a Manchester United szombati meccsén, az Old Trafford stadionban akartak öngyilkos merényletet elkövetni. A klub vezetői nem tudnak róla, hogy stadionjuk esetleges terrorista célpont lehet.
"A Manchester United telt házas szombati mérkőzésén akartak csoportos öngyilkos merényletet végrehajtani azok a gyanúsítottak, akiket az észak-angliai nagyvárosban és környékén vett őrizetbe a terrorizmusellenes törvény alapján a Scotland Yard" - írta kedden a legnagyobb példányszámú brit napilap, a Sun.

A brit rendőrség előző nap jelentette be, hogy több helyszínen végrehajtott egyidejű rajtaütések során tíz terroristagyanús személyt vett őrizetbe Manchesterben, illetve Yorkshire és Staffordshire grófságokban, terrorcselekmény előkészítésének gyanújával.

Öngyilkos merénylőjelöltek lehetnek a letartóztatottak

A szűkszavú hatósági közleményből nem derült ki, hogy a gyanúsítottak pontosan milyen terrorakcióra készültek. A keddi Sun viszont rendőrségi forrásait idézve azt írta: a csoport iraki kurd, illetve észak-afrikai öngyilkos merénylőjelöltekből állt, akik a Manchester United és a Liverpool szombati mérkőzésén, az Old Trafford nézőterén akarták felrobbantani magukat.

A legnagyobb - és legjobban értesült - brit bulvárlapnak név nélkül idézett rendőrségi források azt mondták, hogy a gyanúsítottaknak a 67 ezer fős nézőtér különböző pontjaira volt jegyük. A The Sun egyik forrása szerint a telt házas mérkőzésen egy ilyen csoportos öngyilkos merényletnek akár több ezer áldozata is lehetett volna.

Hónapok óta követték a gyanúsítottakat

A lap értesülése szerint a csoport mozgását azonban a Scotland Yard különleges terrorellenes ügyosztálya, a Special Branch már hónapok óta követte, és telefonhívásaikat is lehallgatták. Az elfogásukhoz vezető összehangolt titkosszolgálati akcióban az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség is részt vett - áll a cikkben.

Az előző napi razziákat a különleges ügyosztály 400 fegyverese hajtotta végre; a rajtaütés közvetlen előzményeként a titkosszolgálatok észlelték, hogy "egy megfigyelés alatt álló, jelentős terroristagyanús személy" Manchesterbe utazott - írta a lap.

A Manchester United kedden a lapértesüléssel kapcsolatban annyit közölt: nem tud arról, hogy stadionja ellen terrorcselekmény készült volna, sőt, Phil Townsend, a klub szóvivője elmondta, a rendőrségtől sem kaptak figyelmeztetést.

"Az Old Trafford nem célpont"

"A mérkőzések biztosítása miatt folyamatosan együtt működünk a rendőrséggel, de terrorista támadásra utaló figyelmeztetéseket eddig még egyszer sem érkeztek. Az Old Trafford stadion tudomásunk szerint nem szerepel az esetleges angliai terror-célpontok között" - nyilatkozta kedden a sajtóreferens.

Nagy-Britanniában hónapok óta a második legmagasabb szintű terrorriadó van érvényben. Sir John Stevens, a Scotland Yard főparancsnoka több ízben kijelentette, hogy elkerülhetetlennek tartja valamilyen terrorcselekmény megkísérlését brit célpontok ellen.

A Manchester United kedden a Charlton Athletic, majd szombaton a Liverpool ellen lép pályára az Old Traffordban.