Ágnes
-1 °C
2 °C

Gyurcsányt megdöbbentette a hétvégi örökrangadó

2004.04.21. 16:59
Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminszter levélben fordult Szieben Lászlóhoz, a Magyar Labdarúgó Liga elnökéhez és Bozóky Imréhez, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökéhez a hétvégi MTK-FTC futballmérkőzésen botrányos történésekkel kapcsolatban. Ebben úgy fogalmaz: "több eltökéltség kell ahhoz, hogy egyszer és mindenkorra véget vessünk annak a gyalázatos magatartásnak, mely már ma is tisztességes emberek ezreiben-tízezreiben erősíti azt a meggyőződést, hogy jobb távol tartaniuk magukat a magyar stadionok világától." A Liga szerint nem rajtuk, hanem a rendőrségen, és a jogalkotón a sor.
A levelet teljes terjedelmében közöljük: "Elkeseredéssel és megdöbbenéssel értesültem a hétvégi Ferencváros-MTK bajnoki mérkőzésen történtekről. Elkesesített a játékosok durvasága, de megdöbbentettek azok a rasszista megnyilvánulások is, amelyek a Ferencváros szurkolótáborának egy részét jellemezték. Továbbra is szeretnék bízni abban, hogy a magyar labdarúgást irányító testületek is azon dolgoznak, hogy a magyar futballról alkotott képet ismét a teljesítmény és ne a stadionokban hovatovább rendszeressé váló rasszista megnyilvánulások alakítsák.

Még közvetett módon módon sem kívánok beavatkozni a Magyar Labdarúgó-szövetség és a Liga működésébe. Ugyanakkor a hétvégén történtek méltatlanok a magyar labdarúgás és a magyar közélet szempontjából egyaránt. Különösen bántó, hogy mindez azokban a napokban történik, amikor a magyar társadalom a magyar történelem legsötétebb fejezetével való fájdalmas szembenézésre kényszerül.

Nem lehet úgy tennünk, mintha nem hallanánk, mit kiabálnak magukból kivetkőzött emberek. Mindannyiunknak tudomásul kell vennünk, hogy a futball nem ér véget a partvonalon túl. A sport és így a futball is közügy, nemzeti ügy. Az is, ami a pályán, és az is, ami a lelátón történik.

Sajnálatosnak tartom, hogy egyre inkább az a vélemény alakul ki, miszerint a sport, és ezen belül a futball világa nem tud élni a törvények és a demokratikus közélet normái által szavatolt felelősségével. A jelenlegi helyzetben mindannyiunk részéről több eltökéltség kell ahhoz, hogy egyszer és mindenkorra véget vessünk annak a gyalázatos magatartásnak, mely már ma is tisztességes emberek ezreiben-tízezreiben erősíti azt a meggyőződést, hogy jobb távol tartaniuk magukat a magyar stadionok világától."

A Magyar Labdarúgó Liga kommunikáciüós igazgatója regált Gyurcsány véleményére: "Örömmel vennénk, ha kormányzat, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, valamint a rendőrség a maga területén hozzánk hasonló keménységgel járna el, vagy járt volna el az elmúlt időszakban, és a megfelelő időben történő jogszabályalkotó tevékenységük maradéktalan teljesítésével, kiegyenlítette volna az önellentmondó szabályozást. A rendőrség pedig abban az esetben, ha rasszista, gyalázkodó, közrendet sértő magatartást lát vagy tapasztal, haladéktalanul intézkedne, a Sporttörvény határozatainak megfelelően.

Az MTK stadionjában történt események többsége ugyanis rendőrségi hatáskörbe tartozik, hiszen a Liga nem hatóság. Mégsem történt semmilyen hatékony fellépés a helyszínen.

Megítélésünk szerint nem közlemények kibocsátása, hanem kinek-kinek a feladatkörébe tartozó kötelességek maradéktalan teljesítése biztosíthatja az érdeklődő közönség visszacsábítását, az újra európaivá varázsolt stadionokba.

A közlemény, mint műfaj a labdarúgástól való távolságtartásra és negatív hangulatkeltésre alkalmas. A Liga, mint a bajnokság lebonyolító szervezete minden, a részére rendelkezésre álló eszközt fel fog használni annak érdekében, hogy se a holokauszt 60. évfordulóján, se más alkalommal az MTK pályán történtekhez hasonló eset soha ne fordulhasson elő.