György
14 °C
24 °C

Matthäus: Már látom a csapatomat

2004.04.22. 15:04
A korábban a keretből kitett, majd most visszatérő Lipcsei Péternek szánja a vezető szerepet a magyar futball-válogatott kapitánya, Lothar Matthäus a japánok elleni meccsen. A Fradi játékosára a brazilok ellen is számít. Az egykori aranylabdás reméli, a mieink szambázni fognak vasárnap és szerdán is.
A magyar válogatott decemberben kinevezett német kapitánya, Lothar Matthäus sorrendben ötödik és hatodik mérkőzésére készül csapatával. Vasárnap a legutóbbi vb egyik házigazdájával, a nyolcaddöntőben búcsúzó Japánnal játszik, míg szerdán a nagy érdeklődéssel várt brazilok elleni meccs szerepel a programban.

Már ismeri a játékosokat

Lothar Matthaus
Az egykori aranylabdás játékos csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: már van rálátása a magyar futballra, ismeri a játékosokat, illetve kezd körvonalazódni a fejében az a bővebb keret, amelyik eséllyel veheti fel a harcot a világbajnoki selejtezőkön.

Szokásához híven elmondta, a keret nyitott, ha valaki jó teljesítményt nyújtott, annak ott a helye a legjobbak között. (A korábban stabil kerettagnak számító, majd kimaradó Dárdait és Tökölit sem felejtette el.) "Nálam csak a teljesítmény számít" - nyomatékosította a német szakember.

Lipcseiben bízva

A mostani kerettel kapcsolatosan megjegyezte, Lipcseivel komoly céljai vannak, és a következő két meccsen vezérszerepet szán neki. "Rajta múlik csupán, mit kezd a bizalmammal, örülnék neki, ha a 2006-os vb-ig bejátszaná magát a csapatba" - jelentette ki a harminckét éves középpályásról.

A kapitány ugyanakkor azt nem részletezte, Lipcsei melyik mérkőzésen nyújtott produkciója győzte meg őt az újra beválogatásról. Elárulta viszont, hogy a Siófok elleni összecsapásnak csak az első félidejét látta, de abból nem szabad következtetéseket levonni. Ezután viccesen megjegyezte, átment Újpestre, és előtte megkérte a játékvezetőt, hogy késsen el, mert úgy többet láthat a meccsből. (Ábrahám persze nem emiatt késett, de valóban húsz perces csúszással kezdődött a lilák Sopron elleni bajnokija.)

Magyar szambában bízva

Kitért - egy kézlegyintéssel kommentálva - Lipcseinek a keret másik tagjával, Torghellével történt hétvégi nézeteltérésére is. (Lipcsei a rangadó végén leköpte az őt folyamatosan szidalmazó, és lófejűnek nevező csatárt.) "Ezek gyerekes dolgok, túl kell lépni rajtuk. Szorgalmazni fogom, hogy igyanak este egy sört, és beszéljék meg a problémát. Az a meccs elmúlt, az ellenségeskedés nem tarthat" - magyarázta.

A japán válogatottal kapcsolatosan elmondta, hogy a Szingapúr elleni meccsüket látta, így ismeri a játékrendszerüket, de bízik tanítványaiban. Kifejtette: annak ellenére, hogy a brazil Zico fog ülni a másik kispadon, reméli, a magyar játékosok fognak szambázni.

Egy japán újságíró kérdésére úgy felelt, jól érzi magát Magyarországon, jó szakemberekkel van körülvéve, bár a feladata nem könnyű.

A végleges keret
Kapusok: Szűcs Lajos (Ferencváros), Végh Zoltán (MTK)
Hátvédek: Kuttor Attila (Balaton FC), Juhász Roland (MTK), Pető Zoltán (Matáv-Sopron), Stark Péter (Győri ETO FC), Bodor Boldizsár (Beerschot)
Középpályások: Kiss Zoltán (Debreceni VSC-MegaForce), Tóth Balázs (Videoton FCF), Molnár Balázs (Zalaegerszegi TE), Gera Zoltán (Ferencváros), Lipcsei Péter (Ferencváros), Simek Péter (Újpest), Huszti Szabolcs (Matáv-Sopron), Vadócz Krisztián (Budapest Honvéd), Dvéri Zsolt (Videoton), Farkas Balázs (Újpest)
Csatárok: Sebők József (Zalaegerszegi TE), Torghelle Sándor (MTK), Tóth Mihály (Matáv-Sopron), Hercegfalvi Zoltán (Videoton FCF)