Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Puskás-stadion: ülj fel, ha mersz!

2004.04.23. 01:32
Miért nyitják meg a Népstadion középső karéját a magyar-brazil futballmérkőzés szurkolói előtt, ha 2001-ben az Építésügyi Ellenőrző Innovációs Kht. még arra a megállapításra jutott: az üléstartó gerendázat szerkezeti biztonsága az "eltűrhető szint" alá csökkent? A stadion azóta nevet váltott, de más, jelentős változás nem történt. A vasbeton gerendák között több centiméteres rések tátongnak, az építésügyi hatóság szerint azonban nem lehet baj.
Egy héttel ezelőtt Budai Tamásnál kevés pechesebb ember volt Budapesten. A magyar-brazil meccsre éppen akkor fogytak el a jegyek, amikor barátjával ő következett volna a sorban. Csütörtökön már reggel hét órakor a Puskás Ferenc Stadion Ifjúság út felőli pénztáránál állt, első a sorban. Jutalmát délelőtt 10 órára nyerte el, amikor aznap elsőként jutott a hatezerötszáz forintos jegyhez. Vett is mindjárt hatot.

Apró szépséghiba, hogy csak a középső karéj szélére kapott jegyet. A tribünnek ezt a szakaszát 2001-ben, annak életveszélyessége miatt, lezárták, ezért a Manchester United zalaegerszegi vendégjátékát is csak huszonnyolcezer ember nézhette a helyszínen. Miért engedik most mégis fel a szurkolókat erre a lelátóra? - találgatják most sokan.

A legemlékezetesebb mérkőzés

Török Lajos a középső tribünre mutat
Tekintse meg képeinket!
Török Lajos, a Sportfolió Népstadion és Intézményei igazgatója kisgyermekként az édesapjával járt először futballmérkőzésen a most általa vezetett létesítményben. A Népstadion akkor a világ öt legkorszerűbb stadionjának egyike volt. A korabeli országimázs dísztárgyaira a parlament mellett a stadion fényképét, rajzát helyezték el leggyakrabban.

A véletlen úgy hozta, hogy máig az a stadion legemlékezetesebb mérkőzése, melyre Törökék is jegyet váltottak. Igen, az ötvennégyes magyar-angol, amikor hetet rúgtunk a futball tanítómestereinek. "A legegyszerűbb a Manchester United budapesti vendégjátékával kapcsolatos kérdésekre válaszolni: az UEFA a tétmérkőzéseken csak a háttámlás székkel ellátott helyekre engedi a jegyeladást, a középső és a felső tribünön viszont csak padok vannak" - oszlat el egy tévhitet Török Lajos.

(A Népstadion és Intézményei neve különben hamarosan megváltozik. Jelenleg, köztes megoldásként, a Puskás Ferenc Stadionon kívüli területet hívják Népstadionnak, vagyis ennek területéhez tartozik a Körcsarnok, az Olimpiai Csarnok, a Nemzeti Sportcsarnok, a Millenáris, a Kisstadion a szoborpark vagy a teniszpályák, összesen harmincnyolc hektár. A sporttörvény legutóbbi módosításával a ma még Népstadionnak ismert terület nevét Budapesti Olimpiai Központra módosították, de még a régi elnevezés van érvényben.)

Rozsda marja, nem ragyog

A Puskás-stadion főépületének lelátóját néhány éve átépítették, a Keleti Pályaudvar felé eső oldal viszont - eltekintve az ülőhelyektől - lényegében ugyanúgy néz ki, mint ötven évvel ezelőtt. A tribün ékköve Rákosi Mátyás díszpáholya, amit a pártfőtitkár az 1953-as megnyitón nem akart megosztani Avery Brundagé-dzsel, mivel a NOB elnöke egy imperialista ország állampolgára. A felezővonalnál néhány lépcső magasságból, szinte testközelből lehet élvezni a mérkőzést. Ülőhely nincs, Rákosi elvtársnak, később Kádárnak, fotelt hoztak ki a páholy mögötti helyiségből. A társalgó fala és padozata márványborítású. A notabilitások a Kisstadionnál szálltak ki fekete autóikból és egy kétszáz méteres alagúton keresztül jutottak a díszpáholyba. Rákosi idején a páholyt határoló két szektort az államvédelmi hatóság emberei töltötték meg.

A vasbeton gerendák több szektornál elmozdultak az évtizedek során, néhol öt-tíz centiméteres rések tátongnak. A vasbetont különösen a tribün szélén marja a rozsda.

Nem árt az óvatosság

Budai Tamás az elsők között szerzett jegyet
Az Építésügyi Ellenőrző Innovációs (ÉMI) Kht. 1995 és 2001 között végezte azokat a vizsgálatokat a Népstadionban, amelyek alapján az utóbbi években csak az alsótribünt nyitják meg a drukkerek vagy a koncertlátogatók előtt. Ez megállapítja: az üléstartó gerendázat szerkezeti biztonsága az "eltűrhető szint" alá csökkent. Az ÉMI azt is előírta, hogy a felső karéj minden második lépcsősorát alulról be kell hálózni, hogy az esetlegesen lehulló betondarabok a hálóba és ne az arra járók fejére hulljanak. (A hálókban különben - meggyőződtünk róla - nincs betontörmelék, de nem árt az óvatosság.)

Barátokkal nem éri meg

Amikor biztossá vált, hogy jönnek a brazilok, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) megkereste a Puskás-stadion illetékeseit: nem lehetne-e mégis megnyitni az eddig lezárt szektorokat, amelyeket utoljára a magyar-portugál mérkőzésen, valamint a 2001. júniusi Illés-Metró-Omega koncerten látogathatott a közönség. Az MLSZ - érthetően - minél több nézőt szeretne a stadionban látni, hiszen csak a jegybevétel fedezheti a brazilok, meg nem erősített hírek szerint, háromszázmillió forintba kerülő vendégjátékát.

Hogy az MLSZ mennyiért bérli a stadiont, azt a szövetség, valamint a Népstadion és Intézményei Igazgatóság üzleti titokként kezeli. A magyar-brazilra eseti szerződést kötöttek, a felek átalánydíjban állapodtak meg. Más mérkőzéseken az alapdíj mellett a nézőszámtól is függ a stadion bérleti díja. Török Lajos annyit azért elárul, hogyha a barátaimmal egy mérkőzést szeretnék játszani a Puskás-stadion gyepén, az "milliós nagyságrendű" összegbe kerülne, ezért az Indexes futballmérkőzésekre további helyszíneket keresünk.

A stadion igazgatósága április elején, a brazilok elleni mérkőzés miatt, négy kérdéssel újra az ÉMI-hez fordult. 1. Alkalmas-e a magaslelátó (a középső és felső karéj) nézők fogadására? 2. Milyen lehetőség van arra, hogy a magaslelátót a 2004-05-ös labdarúgóidény végéig használni lehessen? 3. Kell-e további védőintézkedés? 4. Milyen balesetmentesítést kell elvégezni?

Nem papírforma alapján

És mégis mozog a föld
Klikk a képre!

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Az ÉMI április 7. és 14. között végezte el a vizsgálatokat, és egy alkalomra (nem 2005-ig) engedélyezte a középtribün használatát. Ezzel tizenhétezer-kilencvenkét plusz helyhez jutottak a rendezők, és a felsőtribün további zárlatával ugyanennyitől el is estek. Az Európai és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a barátságos mérkőzések rendezésébe nem szól bele, ezért a háttámlás ülőhelyek hiánya nem akadály. AZ ÉMI kijelentette, hogy a középtribün leszakadása egyértelműen kizárható és a 2001 után végzett intézkedések - a védőháló kifeszítése - elegendőek. Ezek után a felelősség az ÉMI-é.

Hogy mi lesz a Puskás-stadion sorsa, azt még nem tudni. A döntést kormánybiztos készíti elő. Meg nem erősített hírek szerint a legnagyobb esélye annak van, hogy a stadiont lebontják, és újat húznak fel helyette, ahogy a Wembley-vel is történt. Új stadiont építeni ugyanis olcsóbb, mint teljesen felújítani egy lerobbantat, még akkor is, ha egy ülőhely létesítése egy-másfél millió forintból jön ki.

A szakértői vélemény arra nem tér ki, hogy egy, netán több magyar gól milyen rengéshullámokat indítana el a lestrapált középlelátón, de az Építésügyi Minőségellenőrző Intézet munkatársai feltehetően nem papírforma alapján adták meg az engedélyt a középső karéj megnyitására.