Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Mennyi ér a japánok elleni győzelem?

2004.04.26. 17:12
A magyar válogatott élén Lothar Matthäus ötödik meccsén a harmadik győzelmét aratta a japánok ellen. A jó mérleget árnyalja, hogy a nemzeti tizenegyben eddig harminchét játékost vetett be, noha a hétvégi összecsapás előtt azt mondta, "már látom a csapatomat". A brazilok elleni keretből épp a vasárnapi meccs egyik gólszerzője marad ki.
A japánok elleni győzelem után a helyszínen azon kezdett tanakodni a szurkolók mellett néhány sportvezető is, hogy ennek a győzelemnek mekkora az értéke. "Az igaz, hogy egy volt vb-részvevőt vertünk meg, de közepes játékkal, nevetséges tizenegyessel" - hangzott az egyik vélekedés. Mások azt mondták, örüljünk annak, hogy legalább nem fordítottak a távol-keletiek, mert a védelem lassúsága az utolsó tíz percben meglehetősen kiütközött, és könnyen kikaphattunk volna a hajrában.

Zico velünk nem foglalkozott

A japánok brazil kapitánya, Zico nem hibáztatta a játékvezetőt az ajándéktizenegyes miatt - szóvá tette viszont a pálya rossz talaját -, kiemelte saját csapata küzdeni tudását, a magyarról ellenben alig beszélt. Matthäus sem túl sokat, noha már bő tíz percre várta a hazai média, ő az öltözőfolyosón beszélgetett a szerb menedzserrel, Vladan Filipoviccsal. (Utóbbi a Nemzeti Sportban tagadta, hogy köze lenne a gárda összeállításához, de meggyőzően cáfolni nem tudta.)

Az egykori aranylabdás elismerte, sokat variálta időközben a csapat összeállítását, ezért az eredmény alakulása másodlagos volt számára. Arra azonban nem adott magyarázatot, hogy ha három középhátvéd is a pályán volt - Stark, Juhász, Kuttor -, miért a középpályások között számon tartott Molnár Balázs és Lipcsei Péter játszott középső védőként. Szembetűnő volt mindkettejük lassúsága és körülményessége.

Mint ahogy Kuttoré is - aki igen szimpatikusan maga is elvállalta az első gól előtti hibáját - a gólja viszont felértékeli teljesítményét. Épp találatának fényében érthetetlen, hogy kimaradt a brazilok ellen készülődő csapatból. (Rajta kívül a keretszűkítés áldozata lett Vadócz, Kiss Zoltán és Sebők is.)

Feltűnő és eltűnő játékosok

Matthäus ötödik meccsén a harmadik győzelmét aratta, ami elfogadható eredmény, ám hogy eddig harminchét játékost vetett be, soknak mondható. Pontosabban, ha kialakult volna a gárda gerince, ha egy állandó mag, akkor nem lenne túlzó az adat. Megállapítható, hogy bátran nyúl a fiatalokhoz, ez mindenképpen szimpatikus, az viszont már kevésbé, hogy az alsó házból hat jelöltje van.

Az újoncként az általa is dicsért Norvégiában légióskodó Kovács Péter viszont nincs a keretben, Fehér Csabáról - nyilván nem szándékosan - azt állította a múlt csütörtökön, hogy sérült. Fehér viszont győztes gólt rúgott Bredában a hétvégi bajnokin. Az ő tudásuk feltehetően egyenértékű lenne bármelyik vidisével. (Dárdait, Tökölit vagy Dragónert szándékosan ne hozzuk szóba.)

Kivált, mert a brazilok ellen egy jelenlegi magyar futballistának dicsőség játszani. Akár még eddigi érdemeinek elismerését is jelentené. Ezt nem kapták meg néhányan, megkaphatja viszont Torghelle, csak nehogy ámokfutásban jeleskedjen megint.

Keretek a magyar-brazil előtt
A magyar keret; kapusok: Babos Gábor (NAC Breda), Szűcs Lajos (Ferencváros), Végh Zoltán (MTK), védők: Juhász Roland (MTK), Pető Zoltán (Matáv-Sopron), Stark Péter (Győri ETO FC), Bodor Boldizsár (Germinal Beerschot), középpályások: Bodnár László (Arszenal Kijev), Dvéri Zsolt (Videoton FCF), Farkas Balázs (Újpest), Gera Zoltán (Ferencváros), Huszti Szabolcs (Matáv-Sopron), Lipcsei Péter (Ferencváros), Lőw Zsolt (Energie Cottbus), Molnár Balázs (ZTE), Simek Péter (Újpest), Tóth Balázs (Videoton FCF), csatárok: Hercegfalvi Zoltán (Videoton FCF), Kenesei Krisztián (Kouan Peking), Szabics Imre (VfB Stuttgart), Torghelle Sándor (MTK), Tóth Mihály (Matáv-Sopron)
A brazilok kerete; kapusok: Dida (AC Milan AC), Marcos (Palmeiras), védők: Cafú (AC Milan), Roberto Carlos (Real Madrid), Dedé (Borussia Dortmund), Roque Junior (Siena), Edmilson (Olympique Lyon), Juan (Bayer Leverkusen), Lúcio (Bayer Leverkusen), Bordon (VfB Stuttgart), középpályások: Juninho (Olympique Lyon), Felipe (Flamengo), Renato (Santos), Alex (Cruzeiro), Kaká (AC Milan), Zé Roberto (Bayern München), Julio Batista (Sevilla), Edu (Arsenal), Mancini (AS Roma),csatárok: Ronaldinho (FC Barcelonea), Luís Fabiano (Sao Paulo), Adriano (Internazionale)