Konrád
8 °C
26 °C

Eltörölnék a döntetlent a futballban

2004.04.27. 19:37
Forradalminak nevezhető javaslattal állt elő Joseph Blatter, a FIFA elnöke: azt szeretné, ha a jövőben nem születnének döntetlenek a pályákon, azaz minden mérkőzésnek lenne győztese.
A futball töretlen népszerűségének egyik fő oka, vélik sokan, az, hogy szinte változatlanok szabályai. Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke azonban most eltörölné a döntetlent a labdarúgásban.

"A kártyában vagy más játékokban is mindig van egy győztes és egy vesztes. Jó lenne, ha ez a labdarúgásban is így történne" - mondta. A svájci sportdiplomata elképzelései szerint minden, a rendes játékidő után döntetlenre álló találkozón 11-es párbajt kellene rendezni. "Szerintem a büntetőrúgások szolgáltatnák a legjobb megoldást az esetleges döntésre, de ha bárkinek más javaslata van, szívesen fogadom."

Ha az ötlet valamikor elfogadásra kerül, akkor kétségtelenül forradalmasítja a sportágat.

Blatter emlékeztetett a modernkori olimpiai játékok szellemi atyjának, Pierre de Coubertin bárónak híres mondatára, mely szerint nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, de megjegyezte: ő nem ért ezzel egyet. "A sport szenvedélyes küzdelem, minden szereplőjének célja van. Ezért nem lehetünk elégedettek, ha a végén nincs döntés" - jegyezte meg.

A futball szabályváltozásairól a független szabályalkotó testület, az IFAB dönt, amelyben Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország képviselői mellett négy FIFA-küldött tevékenykedik.