Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Eddig három győzelem egy döntetlen a brazilok ellen

2004.04.28. 13:10
Két világbajnoki és egy barátságos meccsen elszenvedett vereség, valamint egy barátságos találkozón kiharcolt döntetlen a mérlege a brazil labdarúgó-válogatottnak a magyar csapat ellen. Ronaldinhóék most fogadkoznak, véget vetnek a nyeretlenségüknek.
Szerdán csap össze ötödször a magyar és a brazil A-válogatott. Az eddigi mérleg számunkra roppant kedvező, hiszen a három győzelem mellet egy döntetlen szerepel.

1954. Magyarország-Brazília 4-2

Először az 1954-es világbajnokság negyeddöntőjében találkozott a két válogatott. Az Aranycsapat már a nyolcadik percben két góllal vezetett, és hiába szépítettek büntetőből a dél-amerikaiak, nem sikerült egyenlíteniük. Ezért elkezdtek durváskodni, aminek Tóth II látta kárát, akit az első félidő végén úgy megrúgtak, hogy a második játékrészben csak asszisztált a pályán.

Ennek ellenére a folytatásban Lantos büntetőjével növelte előnyét Sebes Gusztáv együttese, ami újabb durvaságokra sarkallta a brazilokat. Leginkább Nilton Santos volt elemében, aki Tóth lerúgása után Bozsiknak is nekiment, a játékvezető mindkét játékost kiállította. A brazilok ugyan még szépítettek, de mielőtt beleélték volna magukat az egyenlítésbe, Kocsis fejesgóllal bebiztosította a magyar győzelmet. A találkozó nem ért véget a pályán, mert a vesztes fél játékosai az öltözőfolyosón üvegekkel és szódásszifonokkal támadtak Grosicsékra. A mieink szerencsére komolyabb sérülés nélkül megúszták az összecsapást.

1966. Magyarország-Brazília 3-1

Az angliai világbajnokság előtt egyöntetű vélemény volt, hogy a sok esélyes közül kiemelkedik Brazília. A világbajnoki címvédőnél sérülés miatt hiányzott ugyan Pelé, de így is talán ők lepődtek meg a legjobban, hogy Bene révén már a harmadik percben vezetett Baróti Lajos együttese. Tostao az első negyedóra végén egyenlített és az első félidőben már nem is született több gól. A találkozó egyébként így is a vb egyik legjobb meccsét hozta.

A második félidőben az élete meccsét játszó Albert vezérletével parádés játékot mutatott be a magyar csapat. A félidő közepén a Fradi csatára három brazilt is kicselezve indította Benét, akinek pontos beadását Farkas futtából, kapásból lőtte a hálóba. (Később ezt a gólt a vb- legszebb kapásgóljának választották.)

A brazilok mindent megtettek az egyenlítésért, azonban Mészöly büntetőből tovább növelte a magyar előnyt. (Farkas még szerzett egy szabályosnak tűnő gólt, de a játékvezető nem akarta megalázóvá tenni az eredményt.) A címvédő brazilok vereségükkel azonban már a selejtezőcsoportból sem jutottak tovább.

1971. Brazília - Magyarország 0-0

A valaha élt egyik legnagyobb játékos, Pelé visszavonulása utáni első válogatott meccs Brazíliában. A házigazdák szerették volna megmutatni, hogy a háromszoros világbajnok nélkül is jók, ezért egy általuk verhetőnek hitt ellenféllel akartak játszani. Illovszky Rudolf első meccse volt a válogatott kispadján és többen is óvták ettől a találkozótól, mondván, akár az állásába is kerülhet egy komoly vereség.

A találkozó után aztán Zagallónak, a brazilok kapitányának a "fejét követelték", mivel a világbajnoki cím védőjének illett volna legyőznie hazai pályán egy olyan csapatot, mely még a vb-re sem jutott ki. A találkozón azonban nem látszott ki a világbajnok és ki a vendég, miután a Bene vezette magyar együttes végig partiban volt ellenfelével. Mi több, ha megadják Dunai gólját, most ez az egy döntetlenje sem lenne Brazíliának.

1986. Magyarország - Brazília 3-0

A zsúfolásig megtelt Népstadionban először szerepelt Brazília. A selejtezőcsoportjából magabiztosan továbbjutó Mezey-csapat iránt hatalmas volt az érdeklődés, így voltak, akik a jegyárusítás előtti éjszakát a Népstadion mellett töltötték. Mint később kiderült, megérte virrasztani.

A meccsen az igencsak tartalékos dél-amerikaiak hiába birtokolták többet a labdát, az alaposan megszervezett magyar védelem mellett nem sok esélyük volt. A mieink az első félidőben Détári fejesgóljával kerültek előnybe, majd a fordulás után a kitámadó brazilok mellett két gyors kontrának köszönhetően Kovács Kálmán és Esterházy góljával kiütötték a vb-győzelemre készülő ellenfelet.