Ágnes
-1 °C
2 °C

Sorozatos német megemlékezések az '54-es vb-döntőről

2004.04.28. 10:28
Németországban az 1954-es világbajnoki győzelem ötvenedik évfordulójára számtalan művel emlékeznek meg. Kedden egy dokumentumfilmet vetítettek le az Aranycsapat legyőzéséről, de A berni csoda után újabb játékfilmes feldolgozás és színpadi mű is készül a berni hősökről.
A megunhatatlan berni csodáról, az 1954-es labdarúgó világbajnoki döntőben aratott 3-2-es német győzelemről mesélt kedden este a ZDF német közszolgálati televízió 90 perces dokumentumfilmje, amelynek egyik érdekessége, hogy mind az öt gólt színesben és szokatlan kameraállásokból is megmutatták.

Játékfilmilm, színdarab, tévéfilm

Németországban az 50. évforduló közeledtével csak még jobban beleszeretnek a hihetetlennek hitt hőstettbe, a magyar Aranycsapat fölött aratott győzelembe. A közelmúltban megszületett a történet játékfilmes feldolgozása, május közepén pedig egy kaiserslauterni színházban a színpadi változatot is bemutatják A berni hősök címmel. A darab főszereplője a világbajnokságot nyert nyugatnémet csapat kapitánya, Fritz Walter.

A ZDF A berni csoda - az igaz történet címet adta filmjének, Guido Knopp történész és Sebastian Dehnhardt alkotásának. A nagy rivális, az ARD közszolgálati televízió május 31-én mutatja be filmjét, a változatosság kedvéért A berni hősök címmel.

A doppinggyanú sincs elfelejtve

A Knopp-Dehnhardt páros magyar archívumokban is kutatott, s kaptak filmanyagot magánszemélyektől is, akiknek már 1954-ben is volt kamerájuk, s forgattak is a döntő színhelyén, az időközben lebontott Wankdorf-stadionban.

A ZDF filmje nem kerüli meg azt a közelmúltban felmelegített feltevést, hogy a nyugatnémet csapat játékosai doppingszert kaptak, ám a végkövetkeztetés most is az: szőlőcukron és C-vitaminon kívül nem adtak mást a tétmérkőzésen utoljára Bernben együtt játszó csapat tagjainak. A magyarok elleni meccs után a fél csapat ágynak esett, hepatitisszel kezelték a játékosokat. A roboráló szert részben befecskendezték nekik, a fertőzést a nem steril tű okozhatta.