György
14 °C
24 °C

'Magunkhoz képest jól játszottunk'

2004.04.29. 18:36
A Magyarország-Brazília (1-4) mérkõzést megtekintõ, s az MTI-nek nyilatkozó hazai edzõk szerint tanulni lehet a szerda esti vereségből. Általános vélemény a magyar trénerek között, hogy futball-válogatottunk magához képest jól játszott, ám ez is kevés volt a világklasszisoktól hemzsegő brazil csapat ellen.
A Magyarország-Brazília (1-4) mérkõzést megtekintõ, s az MTI-nek nyilatkozó hazai edzõk egybehangzó véleménye szerint rengeteg tanulsággal szolgált a szerda esti barátságos találkozó.

Nyilatkozatok:

"Az első gól után túlzottan kinyíltunk"

Csank János (Videoton FCF): "A várakozásoknak megfelelt, jó volt a mérkõzés. Az elsõ félidõben, félóráig megfelelõen futballozott a magyar együttes, az elsõ gól után azonban túlságosan kinyílt a védekezése, így az ellenfél növelni tudta elõnyét. Bejött a papírforma, a közönség jól szórakozott, sportszerûen biztatta a csapatot. Számos szakmai tanulsággal szolgált a találkozó, mindkét kapitány döntéseiben látszott, hogy ezúttal barátságos összecsapásról volt szó. Ezért aztán számtalan variációt próbáltak ki, egyértelmû, hogy idõnként emiatt akadozott a két együttes játéka. Ezt szolgálják a felkészülési meccsek, ilyenkor még mód van a kísérletezésre. Éppen ezért túlzott következtetéseket nem is lehet levonni, de egyértelmû, hogy a magyaroknál 18-20 játékosra lehet igazán számítani".

"Villantak a sztárok és eldőlt a meccs"

Dajka László (Matáv-Sopron): "Tetszett a körítés, s maga a mérkõzés is. A magyar válogatott önmagához, s az ellenfél tudásához mérten jól futballozott. Pozitív volt a játékosok hozzáállása, s a találkozón voltak olyan, 5-10 perces idõszakok, amikor egészen kiváló teljesítményt nyújtottak. A világsztárokkal teletûzdelt brazilok azonban felvillantották hihetetlen képességeiket, s gyorsan eldöntötték a meccs sorsát. Nagyobb koncentrációval talán szorosabb eredmény is születhetett volna. Ismét bebizonyosodott, hogy a magyar nép nagyon, nagyon szereti a labdarúgást. Ez még akkor is igaz, ha az érdeklõdés elsõsorban a vendégeknek szólt, ezt a keddi edzés 28 ezres, s a találkozó közel 50 ezres nézõszáma is mutatja. Az is egyértelmû, hogy a mindenkori kormánynak sokkal jobban kell támogatnia a labdarúgást. Az elmúlt harminc évben ugyanis minimális segítséget kapott, sõt idõnként ellenében születtek döntések".

"Az élmény volt a lényeg"

Egervári Sándor (MTK FC): "Mindenki számára megvannak a mérkõzés tanulságai. Nagyszerû élménnyel gazdagodtunk, s ez nem csak a futballtársadalomra igaz. Ez az alkalom is rávilágított arra, hogy Magyarországon igény mutatkozik a közös sportélményre. Öröm volt látni, hogy szerdán csaknem ötvenezren énekelték a himnuszt, s ünnepelték a játékosokat. Korábban sokkal több hasonló élményre volt lehetõség, azonban a magyar sport, s azon belül a labdarúgás is egyre nehezebb helyzetbe kerül. Szükség, s igény is van az ilyen élményekre. Hasznos lenne, ha jobban segítenék a magyar sportot, a magyar futballt".

"Fél órán át erőn felül"

Mészöly Géza (Újpest FC): "Csodálatos élményben részesítettek bennünket a brazilok. A magyarok félórán át erejükön felül teljesítettek, de késõbb egyre jobban elfáradtak. A vendégek igazi profi módjára küzdöttek, hozzáállásuk is példamutató volt. Még akkor is, ha csak barátságos mérkõzésrõl volt szó. Ma délelõtt meg is beszéltük élményeinket azokkal a játékosaimmal, akik szóhoz jutottak. Annak szintén örülök, hogy a közönség mindkét csapatot ünnepelte, megköszönte az élményt. Értékelték a magyarok teljesítményét is. Õk mindent megtettek, amit lehetett. Az pedig irigylésre méltó, ahogyan a brazilok élvezték a játékot, már a bemelegítés során is. Mi csak vicsorogva tudtuk felvenni a ritmusukat, s így is csak rövid idõre. Nagyon nagy dolognak tartom, hogy létrejött ez a találkozó".