Szilárda
0 °C
6 °C

Győri ETO-Bayern München 1-4 (0-2)

2004.05.18. 18:47
Közel telt ház előtt lépett pályára Bayern München és a százéves születésnapját ünneplő Győr. Az Audi szervezte gálán a német sztárcsapat könnyed győzelmet aratott a hazai bajnokságban a kiesés ellen küzdő zöld-fehérek ellen. A pályán nyugodt játék folyt, az izgalom a szünetre és a nézőtérre maradt: a pihenő végén egy kis tűzijáték után összecsaptak a szurkolók és rendezők.
Közel legjobb csapatával állt ki a Bayern München a Győri ETO ellen a magyar klub századik évfordulójára rendezett bemutatómérkőzésen. A találkozót az az Audi hozta össze, amely a bajor sztáralakulat főszponzora, és autógyára révén Győrben is fontos szereplőnek számít.

A kezdőcsapatok
Győri ETO FC-Bayern München 1-4 (0-2)
Győr, 21 000 néző, V: Sova (osztrák)
gólszerzők: Nicsenko (62.), illetve Ballack (4., 53.), Makaay (21.), Santa Cruz (66.)
sárga lap: Makra (35.), Stark (80.) illetve Sagnol (14.)
Győri ETO FC: Sebők (Krass a szünetben) - Regedei (Vlajic a szünetben), Böjte (Varga G. 70.), Stark, Makra - Horváth R. (Nagy T. 77.), Kartelo (Ja:kl 77.), Varga Z. (Németh N . 66.) - Peric (Oross a szünetben), Priskin (Nyilas a szünetben), Nicsenko (Balás 70.)
Bayern München: Rensing - Sagnol (Ochs 70.), Kovac, Linke (M,bock 70.), Hargreaves - Deisler, Jeremies (Fink 70.), Ballack, Trochowski - Santa Cruz, Makaay (Pizarro a szünetben)

Hitzfeldet mensztették

A Bayernből talán csak a legnagyobb sztár, Oliver Kahn maradt ki, aki ugyan eljött Ballackékkal, de nem öltözött át. Othmar Hitzfeldet azonban valószínűleg nem az összeállítás, hanem saját sorsa érdekelte a legjobban kedden: Uli Hoeness menedzser tényként közölte a napok óta minden lapban már megjelent találgatást, hogy a tréner nem tölti ki 2005-ig érvényes szerződését, hanem már a nyáron távozik. (Utódja valószínűleg Feix Magath, a Stuttgart edzője lesz; a Bayern éppen a svábokkal van versenyben a Bundesliga második - automatikus BL-indulást jelentő - helyéért. Hitzfeld pedig könnyen lehet, hogy az idény végére szétesett és trófea nélkül maradó Real Madrid élére kerül.)

Nagy körítés, kis csúszás

A meccs előtt valamennyi jegytulajdonos Bayern-mezt kapott, de ezzel nem ért véget a látványos felvezetés: a játékosokat kettesével (egy "német", egy "magyar"), egy-egy Audiban ülve vitték körbe a nézőkkel telt ETO-stadionban. A melegítés ezúttal elmarardt, de így is csúsztak egy kicsit a csapatok a kezdéssel.

Első helyzet, első gól

A mérkőzés első helyzete aztán az Arany Ászok Liga tizedik helyén álló győriek előtt adódott, de Nicsenko lövése nem jelentett veszélyt a Kahnt helyettesítő Rensing kapujára. Majd a bajorok az ötödik percben először jutottak el a zöld-fehérek tizenhatosára és gól lett belőle: az idegkimerütsége után visszatérő Deisler szöglete után Ballack senitől sem zavartatva talált be Sebők mellett.

Ezután csöndes játszadozás folyt a pályán, a Bayern-játékosok érthető okokból nem szakadtak meg a pályán, a győriektől azonban nagyobb lelkesedést vártunk el. Éppen ezért a 21. percben kissé meglepő volt a második bajor találat is: Sagnol hozta fel a labdát a jobb oldalon, középre adása után pedig Makaay nyugodtan bólintott a bal alsó sarokba.

Füstbomba és közelharc a szünetben

Az izgalom a szünetre maradt: a pihenőidő végén a szurkolók előbb füstbombát eregettek, majd a jelenséget magából kibocásjtó szektorrészhez siettek a rendezők. A nézőtéri kerítés mintha megnyílt volna, majd jól látszott, hogy a biztonságiak ököllel, lábbal esnek neki a szurkolóknak. Szép, ünnepi mérkőzéshez illő jelenet volt.

A Győrnek kellett tartalékolnia

Úgy tűnt, inkább a győriek veszik edzőmeccs jellegűre a találkozót: a szünetben hármat cserélt Reszeli-Soós István, igaz az ETO szerdán Békéscsabán élvonalbeli tagsága meghosszabbítására készül.

Szépítő gól, majd újabb Bayern-találat

A második félidő eleje úgy alakult, ahogyan az első játékrészé: Ballack huszonkét méterről köszönt be, 0-3. A bajorok nem vettek vissza, a harmadik gól szerzője a kapujából kint álló Krass felett majdnem ismét betalált. Jött a győri szépítés: Nyilas ugratta ki a jobbösszekötő helyén Böjtét, aki a higgadt Bayern-védők között begyalogolt az ötösig, beadott és Nicsenko érkezett, Sagnol mellett pedig elegánsan a kapuba lőtt.

Néhány perc múlva (a hetvennegyedikben) a Bayern egyértelműsíti, ennyit szánt a Győrnek: Ballack higgadtan indítja Santa Cruzt, aki nem hibázik, bár Krass lábával hozzáér a lövéshez, de így is 1-4.

Az utolsó negyedórában már nem alkottak maradandót a csapatok, folyt a könnyed játszadozás, de nagy helyzetekig, gólokig már nem jutottak sem Makaayék, sem Nyilasék. A közönség állva tapsolva köszönte meg a bemutatómeccset, amely látványos játékot nem, de néhány világsztárt és újra győri teltházat hozott.

Nyilatkozatok
Ottmar Hitzfeld, a Bayern München vezetőedzője: Nagyszerű barátságos mérkőzés volt, amelyen hosszabb ideig hiányzó játékosaink számára, mint Kovacnak, Sagnolnak vagy Deislernek megfelelő játéklehetőséget biztosítottunk. Az ETO jó ellenfélnek bizonyult. Személyes sorsomról annyit, hogy hétfő este sorsdöntő beszélgetést folytattam Uli Hoeness menedzserrel, amely a csapat következő szezonbeli terveiről szólt. Ennek értelmében szerződésem június 30-án a bajor klubnál véget ér.
Tarsoly Csaba, a Győri ETO FC tulajdonosa: Az ETO 100 éves születésnapja alkalmából az Audi AG nagyszerű ajándékról gondoskodott, amikor Győrbe hozta a Bayern München világhírű csapatát. Bízunk benne, hogy ez a találkozó az első száz év utolsó és a következő száz év első jelentős állomása is volt egyben.