Klaudia
-3 °C
3 °C

A nagy magyar bajnoki esélylatolgatás

2004.05.19. 13:19
Európa legizgalmasabb labdarúgó-bajnokságában, a magyarban, három fordulóval a vége előtt még négy csapatnak van reális esélye az aranyérem megszerzésére. Szerda este tisztulhat a kép, bár meglepő lenne, ha a hétvégén már bajnokavatásra kerülne sor. Az Index az esélyeket összegezte.
Lássuk a tényeket: A jelenlegi listavezető, az 51 pontos Újpest a hátralévő három meccséből kétszer játszik idegenben, (előbb Sopronban és a zárófordulóban a Hungária körúton), míg egyszer otthonában fogadja a Ferencvárost.

A második helyen álló, ugyancsak 51 pontos FTC is hasonló utat jár be, hiszen szerdán Siófokra, majd vasárnap a Megyeri útra látogat, és csak az utolsó fordulóban játszik az Üllői úton, a szintén bajnoki címről álmodozó Debrecennel.

A harmadik, 50 pontos Debrecen előbb a teljesen szétesett MTK-hoz látogat, majd a Siófokot fogadja, a bajnokságot pedig a tavalyival megegyező módon a Fradinál fejezi be. Az idény meglepetéscsapata, a Balaton FC a Fradit fogadja, melyet idén már kétszer is megvert - legutóbb 4-0-ra -, majd egy debreceni túra után a Sopron lesz a Csertői-csapat vendége.

És akkor nézzük az esélyeket: Az Újpest értelemszerűen bajnok lesz, ha megszerzi mind a maximális kilenc pontot. Botlása esetén bármelyik riválisa elébe kerül, ha ugyancsak három győzelmet gyűjt be.

Fontos kikötés: azonos pontszám esetén a Balaton FC mindhárom riválisával szemben jobban áll - az egymás elleni négy meccs eredménye számít ugyanis -, míg a Fradi, ha nem győzi le vasárnap az Újpestet, mindegyik ellenfelével szemben alulmarad e tekintetben. Vagyis: a Fradinak mindenképpen pontelőnybe kell kerülnie, ha bajnok akar lenni.

A prognózisunk és a pillanatnyi forma alapján az Újpest minimum öt (egy győzelem, két döntetlen), a Fradi szintén legalább öt (egy győzelem, két döntetlen), a Balaton minimum négy (egy győzelem, egy döntetlen, egy vereség), a Loki pedig hat pontot (két győzelem, egy vereség) érhet el.

Hárman ugyanannyi ponttal

Ily módon a lilák szereznék meg a bajnoki címet, ami csak az utolsó fordulóban dőlne el, amire Szentesék fordulnának elsőként, és hosszú idő után vesztesen hagynák el az Üllői utat, az Újpest ugyanakkor legyőzné az MTK-t. (Tavaly épp fordított volt a felállás, és kék-fehérek Megyeren érték el az aranyérmet.)

Az általunk kiszámolt variációban a hajdúságiakat illetné az ezüstérem, egyszersmind a kupaindulás, míg Pintér csapatáé lenne a bronzérem, jóllehet pontszámban beérnék a Lokit valamint az Újpestet egyaránt. Aztán lehet, hogy már este kell egy újabb kalkulációt készíteni, és még izgalmasabbá válik a rájátszás.

Jövőre biztos, hogy nem kell ennyit latolgatni, mivel a felsőházat eltörlik.