Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Ma eldől ki nyeri meg a 100 milliót

2004.05.27. 11:54
Debrecen, Újpest vagy Ferencváros. Csütörtökön este eldől, a három együttes közül ki nyeri az idei labdarúgó bajnokságot és a vele járó 100 millió forintot. Mindhárom versenyben lévő csapat bízik a győzelemben, de ez nem mindegyiknél jelent automatikusan bajnoki címet. A csapatok mellett a rendőrség és a BKV is készül.
Csütörtökön nem sokkal éjfél előtt véget ér Európa talán legizgalmasabb bajnoksága, a magyar. Ugyanis sehol a földrészen nem volt olyan izgalmas a végjáték, mint hazánkban. A záró-forduló előtt még három együttes reménykedhet közel azonos eséllyel a bajnoki cím megszerzésében.

A listavezető Debrecen várja a legjobb pozícióból az utolsó fordulót, azonban a szintén bajnokesélyes Ferencváros otthonában nem mehet biztosra. Mint ismert, tavaly májusban ugyanez volt az utolsó forduló párosítása és a 0-0-ás döntetlennel zárult összecsapáson a zöld-fehérek elveszítették a biztosnak hitt bajnoki címet az MTK-val szemben. A találkozót követő botrány - és az azt követő retorziók - pedig a mai napig vitára adnak okot.

Szentes: Mindenki átérzi a meccs fontosságát

A debreceniek úgy vélik nem fogja őket "agyonnyomni" a nagy tét, és szokott játékukat játszva célba érhetnek. "A héten rendben ment a felkészülés - nyilatkozta a csapat honlapján Szentes Lázár. "A hosszabb ideje maródi Böőrre nem számíthatok, ezen kívül vannak kisebb-nagyobb sérültjeink, de reméljük, hogy ők felépülnek csütörtökig. Mindenki átérzi a meccs fontosságát, régóta készülünk erre a találkozóra, tudjuk a jelentőségét".

A Debrecenben maradó drukkerek a város főterén, a Nagytemplom előtti téren óriáskivetítőn tekinthetik meg a sorsdöntő rangadót. Sándor Tamásék a klub történetének legsikeresebb eredményét érhetik el csütörtök este. A Loki eddig kétszer került a dobogóra a bajnokságban, mind a két alkalommal annak legalsó fokára.

Megmutatni, milyen érzés az élről bukni

A Fradinál - akárcsak tavaly - csak a győzelem jelenthet boldogságot, de ez is csak abban az esetben elég, ha az Újpest nem nyer az MTK ellen. A zöld-fehérek utoljára három évvel ezelőtt, 2001 tavaszán Pinte két góljával győzték le a debrecenieket az Üllői úton, azóta öt mérkőzést játszottak, s a Debrecen még gólt sem kapott az elmúlt három évben. Ez most talán változhat, hiszen a Fegyelmi Bizottság engedélyezte a Fradi egyik legjobb formában lévő játékosának, Tököli Attilának a játékát.

Ennek ellenére Pintér Attila, a ferencvárosiak trénere bizakodó: "Természetesen egyértelműen győzelmet várok a csütörtöki mérkőzésen. A debreceniek tavaly elvették a Ferencvárostól a bajnoki címet. Szeretnénk, ha szembesülnének ők is azzal, hogy milyen érzés az, amikor egy élen álló csapat elbukja a bajnoki aranyat - mondta a volt válogatott védő az MTI-nek.

Az MTK-ban bízva

"Nekünk csak magunkra kel figyelnünk, lekell győznünk a Debrecent. Ha az MTK ugyanúgy küzd az utolsó fordulóban, mint tette azt tavaly a Debrecen, akkor bajnokok lehetünk. Számunkra már teljesen mindegy, hogy mikor lépünk pályára. Az egész tavaszunk arról szólt, hogy akkor játszottunk, amikor mások akarták. Egyetlen más csapatnak sem volt annyi vasárnap délelőtti meccse, mint nekünk, így megtanultunk alkalmazkodni a szélsőséges körülményekhez" - jegyezte meg Pintér.

100 milliót kap a bajnok
A labdarúgó Arany Ászok Liga legjobb csapatai jelentős pénzdíjazásban részesülnek. Az aranyérmes 100 millió, a második helyezett 50 millió, míg a harmadik 25 millió forinthoz jut. A 4-6. helyezettek 20, 15 és 10 millióval gazdagodnak.

Az biztos, hogy semmilyen csütörtöki eredmény esetén nem lesz holtverseny az élen. A második helynél viszont már előfordulhat, ráadásul többféle variációban a pontazonosság. Ha a Ferencváros legyőzi a Debrecent, s az Újpest FC döntetlent játszik az MTK-val, akkor az egymás elleni eredmények alapján a lila-fehérek örülhetnek az UEFA Kupa-indulást jelentő második helynek. Amennyiben a zöld-fehérek döntetlent érnek el, akkor is bronzérmesek lesznek, ha az újpestiek kikapnak az MTK-tól.

Azonos pontszám esetén a versenykiírás szerint az alábbiak döntenek a helyezésekről:
1. Az egymás elleni mérkőzések pontkülönbsége
2. A bajnokságban elért több győzelem
3. Az egymás ellen játszott mérkőzések gólkülönbsége
4. Az egymás elleni mérkőzéseken az idegenben lőtt több gól
5. A bajnoki gólkülönbség
6. A bajnokságban lőtt több gól
7. A Fair Play-versenyben elért jobb helyezés

A harmadik bajnokesélyes, az Újpest a Puskás Ferenc-stadionban lép pályára a tavalyi bajnok MTK ellen. Érdekesség, hogy egy évvel ezelőtt szintén a két csapat meccse után ünnepelhetett a bajnok. Akkor a Megyeri úton a kék-fehérek örülhettek, most viszont fordított lehet a szereposztás.

Remeklő, tartalékos lilák

A lila-fehérek nagyszerű formában várják a találkozót - 11-szer győztek tavasszal -, de most eltiltások miatt nem a legerősebb összeállításban lépnek pályára, mivel Erős Károly és Polonkai Attila sárga lapjai, Bükszegi Zoltán pedig kiállítása miatt nem játszhat. A két gárda legutóbbi összecsapásán az Újpest hazai pályán gólzáporos, 5-1-es győzelmet aratott.

"Azt szeretném, ha csapatom megtartaná azt a lendületet, amivel az utóbbi hetekben elkápráztatta a közönséget, és kellő alázattal és becsvággyal megnyerje a találkozót. Úgy érzem, hogy a bajnoki címmel méltóképpen megkoronázhatnánk a nagyszerű tavaszi teljesítményünket. Nem akarunk kisrádiót hallgatva a másik összecsapásra figyelni, hiszen nekünk csak egy feladatunk van, nyernünk kell - mondta Mészöly Géza újpesti vezetőedző az MTI-nek.

Egervári: Átérezzük a helyzet komolyságát

A "hazaiak" hetek óta gyengén szerepelnek, a távozó vezetőedző, Egervári Sándor gárdája öt találkozót veszített sorozatban, s most sem esélyes a pontszerzésre. A szűk keretből a Sopronban kiállított brazil csatár, a két összecsapásról eltiltott Welton Silva hiányzik majd.

"Átérezzük a helyzet komolyságát, hiszen tavaly mi is hasonló szituációban vártuk az utolsó fordulót. Sajnos, most az utóbbi hetek eredménytelensége miatt nem veszünk részt a versenyfutásban. Azt azonban tudom, hogy a labdarúgó-társadalom elvárja tőlünk is, hogy sportszerű körülmények között dőljön el az aranyérem sorsa. Lehetőségeinkhez képest mindent megteszünk a győzelemért, még akkor is, ha egy furcsa döntés miatt nem játszhatunk hazai pályán - mondta az MTI-nek Egervári Sándor, az MTK vezetőedzője.

Közlekedj okosan
Csak részben oldódott meg a szurkolók hazajutása a Ferencváros-Debrecen bajnoki labdarúgó-mérkőzést követően, legalábbis tömegközlekedési eszközzel. A rendőrség ugyanis nem engedélyezi, hogy az Üllői útról a belváros irányába is induljon metró, így csak Kőbánya-Kispest felé megy két külön szerelvény a Nagyvárad térről.

A 3-as metró utolsó menetrendszerinti járata 23:10 órakor indul a két végállomásról, vagyis a belváros irányába 23:18-kor megy a stadiontól, míg a másik irányba 23:32-kor. Ez azt jelenti, hogy szinte semmi esély, hogy a drukkerek ezeket igénybe vegyék, hacsak a lefújás előtt el nem hagyják az FTC-pályát. A két különszerelvény 23:50-kor és 24 órakor hagyja el a Nagyvárad teret.

A debreceniek vonata a ferencvárosi pályaudvarra érkezik, onnan a szurkolókat egyenesen a stadion vendégszektorába kísérik a rendőrök. Ugyanígy rendőri kísérettel mennek vissza, a pénteken hajnali 1 órakor induló vonathoz is.

A Puskás Ferenc-stadionban sorra kerülő MTK -Újpest találkozót követően 23:45 órakor érkezik meg a Stadionok megállóba a vendégdrukkerek részére az 1000 fős különmetró, amely a Deák térig közlekedik. Ott hermetikusan lezárt körülmények között átszállhatnak a szurkolók a másik vonalon közlekedő szerelvényre, amely Újpest-Központig megy tovább.

A BRFK sajtóosztályától kapott információink szerint mindkét helyszínen a szükséges erők, a megfelelő létszámban lesznek jelen, és a rendőrség felügyel a stadionokon belül és kívül is a biztonságért. A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a szurkolók elkerülik egymást, és jogkövető magatartást tanúsítanak.