Bernadett
-2 °C
4 °C
Kékesi Márton
ma 02:15
Kékesi Márton
Alpesi sí

FTC: mínusz hat pont és Celladam után bajnoki cím

2004.05.27. 23:39
Az őszi szezonban elvett hat pontja nélkül a Ferencváros remekelt, majd amikor visszakapta azokat szinte kilátástalanul játszott, a korábban magabiztos csapat hitehagyott, ideges játékosokra esett szét. Az utolsó fordulók azonban annyira összerántották a mezőnyt, hogy a Fradi a tavalyi Üllői úti botrány, az azt követő mínusz hatpontos huzavona, a "Celladam-üzlet" után újabb esélyt kapott. A télen érkezett Pintér Attila és Tököliék kihasználták a hirtelen jött esélyt.
A Ferencváros futballcsapatának idei szezonja még tavaly májusban kezdődött: az előző bajnokság utolsó fordulóját követő események (edző- és játékosverés, zsidózás, rohamrendőrök a klubházban, gyújtogatás) és az azt követő ligahatározatok (hat pont levonása, pályabezárás, pénzbüntetés) sokáig bizonytalanságban tartotta Lipcseiéket.

Az eset után Tököli Attila és Szűcs Lajos lemondta a válogatottságot, a csatár pedig sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elhagyja a Fradit és minden bizonnyal az országot is. Ugyanakkor a csapat két főszponzora a Fotex és a Westel további támogatásáról biztosította a klubot.

A hat pont maradt, a Fotex ment

A Magyar Labdarúgóliga fegyelmi bizottsága pedig úgy döntött, a Fradinak 2003. december 31-ig zárt kapuk mögött kell lejátszania hazai mérkőzéseit. Ez később három nézők nélküli meccsre és hat büntetőpontra módosult. Három héttel az események után aztán mégis meggondolta magát Várszegi Gábor és úgy döntött, a Fotex kiszáll a Fradiból.

Az ősszel aztán még huszonhatszor elvették, majd visszaadták a hat pontot. A játékosokat azonban ez a hercehurca nem befolyásolta, hiszen az őszi alapszakaszban lejátszott tizenhét fordulóban mindössze kétszer kapott ki a Fradi (hazai pályán a Siófoktól, idegenben a Debrecentől), így a téli szünetben visszakapott hat pontnak köszönhetően az első helyen várta a tavaszt.

Celladam, a virtuális befektető

Az utolsó őszi forduló előtt vált biztossá vált, hogy a Celladam-csoport lesz a csapat új főszponzora. (A tulajdonos Kovács Ádám hozzáértését mi sem jellemezte jobban, mint "belépő nyilatkozata": "Abban az időben döntöttem el, hogy támogatni fogom az FTC-t, amikor a labdarúgócsapattól a szurkolói rendbontás miatt levontak hat pontot. Lenyűgözött az a küzdőképesség, amellyel az egyesület harcolt az igazáért" - mondta, és nem felejtette el megjegyezni, hogy még életében nem volt focimeccsen.)

A Kovács Ádám és Furulyás János klubelnök alkotta team pedig erősíteni akarta a Fradi-vonalat, ezért az ország egyik legsikeresebb edzőjét, Garami Józsefet kirúgták, majd szerződtették Pintér Attilát. Az egykori középhátvéd addig mindössze fél évet töltött élvonalbeli kispadon. (Ezt megelőzően az új befektető határozott lépést tett Nyilasi Tibor sportigazgatóként való leigazolására, de a korábbi vezetőedző nem kapta meg a kért garanciákat, így nem kértek szolgálataiból.)

Márciusra már a Kovács Ádám mellett végig kitartó Furulyás János klubelnök is elvesztette a Celladam-csoportba és rákgyógyszerekbe vetett töretlen bizalmát, és "kiadta" a megváltóként érkezett befektetőjelölt útját. A november óta eltelt időben Kovács Ádám egyébként egyetlen forintot sem utalt át a Ferencvárosnak.

Gyenge tavasz

Pintérrel aztán az alapszakasz hátralévő meccseit hozta a csapat, a rájátszásban aztán a Sopron elleni győzelmet négy egymás utáni vereség (MTK idegenben, Siófok otthon, Debrecen idegenben, Újpest otthon) követte - az edző szerint szinte mindig a játékvezetők voltak a hibásak. A Ferencváros játékosai a megszokottnál valóban idegesebben játszottak, folyamatosan reklamáltak, így nem volt meglepő, hogy a Fradinál az számított meglepetésnek, ha a csapat tizenegy emberrel játszotta végig a mérkőzéseit.

Küzdelem a pálya szélén is

Többször is meggyűlt a baja Pintérnek a játékvezetőkkel (Siófokon elküldték a kispadról) emellett az edző pálya melletti kirohanásai nem biztos, hogy hasznára váltak csapatának, hiszen idegessége a játékosokra is átragadhatott.

A kupagyőzelem összejött

A Magyar Kupát időközben megnyerte az együttes, de a másodosztályú Bp. Honvéd elleni győzelem elsősorban a nemzetközi indulás bebiztosítására volt jó - a szurkolók megnyugtatására nem.

A bajnoki véghajrában aztán úgy tűnt, a korábban begyűjtött négy egymás utáni vereség sok lesz, de három fordulóval a befejezés előtt az FTC Siófokon lehengerlő játékkal győzni tudott az akkor még bajnokesélyes Balaton FC ellen, és életben tartotta bajnoki esélyeit. A Pintér-csapat hiába kapott ki az ősi rivális Újpesttől az utolsó előtti körben, a Debrecen botlásai miatt látótávolságon belül maradt.

Kedvező ítéletek

Félő volt, a támadósorban Tököli Attila, a kispadon pedig Pintér nélkül kell megvívnia az utolsó két fordulót a Fradinak: mindkettőjüket a Balaton elleni meccsen állította ki Kassai játékvezető. A liga fegyelmi bizottsága azonban óvatosan olyan határozatokat hozott, amelyekkel a végső döntést a zárás utánra halasztotta.

A Fradi vélhetően annak köszönheti bajnoki címét, hogy ellentétben a tavalyi utolsó mérkőzéssel, most nem a zöld-fehérek voltak az esélyesek. Olyannyira, hogy magát az együttest is kissé felkészületlenül érte az ölébe hullott aranyérem. Akkor a tét agyonnyomta Lipcseiéket és görcsösen akartak, míg most felszabadultan játszottak ismét a Debrecen ellen - az előbbi országos botrányt, az utóbbi duplázást hozott.