Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

DVSC: a nagy vesztes

2004.05.28. 03:49
A Debrecenről a bajnokság előtt sokan azt állították, hogy a legjobb játékosállománnyal rendelkezik és ennek megfelelően aranyesélyesnek kiáltották ki Szentes Lázár együttesét. A Loki Magyarországon egyedülálló módon menetelt az UEFA-kupában, és hullámzó teljesítménye ellenére az utolsó pillanatokig versenyben volt az elsőségért. Hogy aztán az utolsó lépésnél bukjon el.
A Debreceni VSC az idei szezonnak úgy vágott neki, hogy sikerült meghatározó játékosait megtartania, és ha nem is nagy sztárok érkeztek, de a kapus Takács Tamás, a Grazer AK-ból kölcsönvett Halmosi Péter, a visszatérő Madar Csaba és az exújvárosi Nikolov egyértelmű erősítést jelentett.

Pocsék kezdés

A DVSC-t a bajnoki bronzérem után sokan bajnokesélyesnek kiáltották ki, és Szentes Lázár is az éremre esélyes öt csapat között említette együttesét. (A Debrecen mellett az FTC-t, az MTK-t, az Újpestet és a ZTE-t sorolta ide a szakvezető.) A szezon azonban nem úgy kezdődött Dombiék számára, ahogyan azt tervezték. A nyitófordulóban 1-3 az Újpest ellen, majd többek között otthoni döntetlen az akkor még Pintér Attila edzette Sopron ellen, idegenbeli vereség a Balaton és a Videoton ellen.

Varázslat az UEFA-kupában

Mindeközben a Debrecen megkezdte menetelését az UEFA-kupában, és közel húsz év után elsőként megérte a tavaszt a nemzetközi küzdelmekben. A Loki a selejtezőből indult és a litván Ekranason lépett túl - igaz, Bajzátéknak csak ezüstgóllal sikerült kiharcolni hazai pályán a továbbjutást. A második körben a horvát Varteks Varazdin ellen imponáló játékkal, összesítésben 6-3-mal diadalmaskodott a DVSC, és ekkor már sztárcsapatot szerettek volna ellenfélül a hajdúságiak. A PAOK Szaloniki a legkevésbé sem volt az, de legalább - ha jó adag szerencsével is - állva maradt a Debrecen. A tavasz - ebben az esetben februárt jelentette - az FC Brugest és a menetelés végét jelentette a DVSC-nek: a biztonságra törekvő játék már kevés volt az ősszel a BL-ben szereplő és ott a Milan ellen is nyerni tudó belgák ellen.

Ötös a Fradinak

A kupamenetelés mellett itthon is belelendültek Sándor Tamásék: ennek a Nagyerdőben öt gólt kapó Ferencváros látta igazán kárát. Az Újpest ellen pedig az őszi idény egyik legszínvonalasabb meccsét (3-3) játszották Debrecenben. A DVSC ekkor a középmezőnyben állomásozott, majd az ősz végén hazai vereségével a táblázat élére segítette a Balaton FC-t.

Jó téli erősítések

A tél a Bruges elleni készülődés jegyében telt, és eközben a Loki újra győzni tudott a terembajnokság döntőjében. Érkezett a nyáron Belgiumba távozott Bernáth Csaba, valamint a gólerős csatár, Igor Bogdanovics. A szerb támadó leigazolása jó húzásnak bizonyult, a tavaszi tizenöt fordulóban hétszer volt eredményes.

A Loki az élre ugrik

A tavasszal már magabiztosabban játszott a Debrecen és ennek meg is lett az eredménye: az őszvégi egy meccsel együtt összesen tizenkét meccsen keresztül maradt veretlen a gárda. Eközben a 24. fordulóban - miután a Ferencváros egy botrányos meccsen vereséget szenvedett az MTK otthonában - a tabella élére ugrott. A következő két meccsen azonban nem sikerült nyernie a Lokinak, majd a Ferencváros legyőzése után két vereség is becsúszott - és az Újpest vette át a vezetést. A belelendült liláktól azonban éppen a legjobb pillanatban sikerült visszavenni az elsőséget.

Az Üllői úton minden bizonnyal nem a tavalyi balhé (az egyik fő szenvedő alanyt, Szentes Lázárt hátulról taglózta le az egyik ferencvárosi "szurkoló") miatt remegett meg Dombiék lába: a DVSC története első bajnoki címét nyerhette volna meg, és ehhez egy döntetlen is elég lett volna. A Debrecen azonban nem tudta túlteljesíteni a tavalyi bronzot, így a következő idényben nem indulhat a nemzetközi kupaporondon.

Szentes állásába kerülhet a bronz

A DVSC nem volt kiegyensúlyozott az idény során, védelme azonban végig megbízható volt: két gólnál többet - az utolsó fordulóig - csak az Újpest tudott lőni a piros-fehéreknek, igaz, háromszor is hármat lőttek a lilák.

A régóta bajnoki aranyról álmodó Debrecenben már a véghajrában felröppent, hogy hiába a sikeres nemzetközi szereplés, a biztos jövő évi kupaindulás, Szentes Lázárnak mennie kell. Az utódját is ismerni vélik a pletykák: jövőre az MTK-tól távozó Egervári Sándor (a jelenlegi magyar mezőny legsikeresebb trénere) ülhet le a kispadra.