Valér
4 °C
8 °C

Hihetetlen bravúrral bajnok a Ferencváros

2004.05.28. 00:37
A futballbajnokság késő éjszakába nyúló utolsó fordulója előtt az aranyra viszonylag esélytelennek tartott Ferencváros hazai pályán legyőzte az utolsó pillanatig listavezető Debrecent, és mivel az Újpest nem bírt az MTK-val, megszerezte az első helyet az idei sorozatban. A nagy vesztes a Debrecen, mert harmadik helye azt jelenti, hogy nem jutott ki a nemzetközi porondra. Kijutott viszont a kupadöntős és az NB I-be épp visszakerült Bp. Honvéd.
Az Arany Ászok Liga utolsó fordulója előtt példátlan módon három csapat volt esélyes még a bajnoki címre: a Ferencvároshoz látogató Debrecen vezette a táblázatot, de az MTK-val a Puskás-stadionban meccselő Újpest tűnt a legvalószínűbb befutónak. A rájátszásban gyengélkedő FTC még életben tartotta reményeit, de - ellentétben a tavalyi hajrával - most nem a zöldek kezében volt sorsuk alakítása.

A Fradi erősen kezdett

MTK-Újpest FC meccs képei
Klikk!
A két sorsdöntő mérkőzést egy időpontban, - az RTL Klub kérésére - az itthon lehetetlennek számító csütörtök este fél tízkor rendezték. Az Üllői úton tizenkétezer néző, a Puskás-stadionban hétezren várták a bajnokavatást; mindeközben néhány levett transzparens miatt az újpesti szurkolók összecsaptak a rendezőkkel, majd a rendőrökkel.

A Ferencváros nagy lendülettel kezdte a mérkőzést, és szinte az első támadásból sikerült gólt elérnie: Rósa lapos beadása Gera közelről nem hibázott. Úgy tűnt, a debreceniek kapusa, Tomic nagyot hibázott, de valószínűleg semmit sem látott a gólvonaltól alig egy méterre, előtte álló Tökölitől, aki rutinosan átlépte Gera lövését, így kötött ki a labda a jobb alsó sarokban.

Az Újpest nem kapcsolt rá

A másik pályán az Újpest korántsem indított huszárosan az MTK ellen, és Tóthékat az sem rázta fel, hogy a Ferencváros vezetése azt jelentette: egyetlen találat elég lenne az arany megszerzéséhez.

Az Üllői úton a Fradi lendülete nem hagyott alább, Lipcseiék olyan első félidőt produkáltak, amilyet még nem sikerült Pintér Attila edző téli érkezte óta. Egész pályán letámadtak a ferencvárosiak, nem hagyták lélegzethez jutni a Debrecent és egymás után vezették a veszélyes támadásokat. A második találat Sasu csúsztatása után Tököli lövéséből született. A jobb oldalon tisztán kilépő csatárra késve indult ki Tomic, Tököli megpróbálta a rövidsarok felé vetőtő kapus mellett a hosszúba lőni a labdát, amely megpattant Tomic lábán, felpördült, de végül a kapuban kötött ki. Rögtön a második Fradi-gól után Sándor Tamás húsz méterről lőtt kapásból kapura, és Szűcs helyett a kapufa mentett.

Jegyzőkönyv I.
MTK Budapest-Újpest FC 1-1 (0-0)
Puskás-stadion, 8000 néző, V: Dragomir Tanovic (szerb)
gólszerző: Szabó O. (55.), illetve Simek (76.)
sárga lap: Rednic (32.), Pusztai (36.), illetve Cseri (86.)
MTK Budapest: Végh - Janjic (Elek 83.), Komlósi, Füzi, Pusztai (Vati 78.) - Jezdimirovic, Zavadszky, Rósa H. (Halmai 52.) - Torghelle, Szabó O., Rednic
Újpest FC: Vlaszák - Németh (Cseri 80.), Tamási (Nagy G. 53.), Juhár, Vanczák - Simek, Farkas, Bánka (Feczesin 54.), Szélesi - Rajczi, Tóth N.

Szépít a Loki

A brazil meccshez képest üres Puskás-stadionban nyugodtabban teltek a percek, az Újpestnek kedvezett a Fradi jó kezdése, de gólt továbbra sem tudtak elérni a lilák.

MTK-Újpest FC meccs képei
Klikk!
Változtatnia kellett Szentes Lázárnak: a DVSC edzője lehozta Nikolovot és a rutinos - az FTC-vel korábban többször aranyérmes - Szekerest hozta fel. A félidő közepére a Debrecen kijött a gólok okozta sokkból: a frissen beállt Szekeres futott föl a balszélen kitűnően fejelt át egy beadást a másik oldalon érkező Sándor Tamáshoz, aki nem hibázott: szépített a Loki.

Félidei bajnok az FTC

A félidőben tehát a Ferencvárosnak állt a bajnoki cím, de a harc még nyitott volt, mivel az Újpestnek egyetlen gól is elég lett volna a végső győzelemhez.

Vezet az MTK

Az Üllői úton a második félidő első negyedórája úgy alakult, ahogy a meccs kezdete, a Ferencváros elsősorban Tököli révén volt veszélyes. Az 55. percben robbant az Fradi-pálya: vezetést szerzett az MTK, így a zöld-fehérek még jobban közelítettek a bajnokság megnyeréséhez. Az MTK találatát a fiatal Szabó Ottó egy gyönyörű átvétel után, és a lila védők asszisztálása mellett szerezte.

Jegyzőkönyv II.
Ferencvárosi TC - Debreceni VSC-MegaForce 3-1 (2-1)
Üllői út, 10 516 néző, v.: Michel (szlovák)
gólszerzők: Gera (7.), Tököli (14.), Lipcsei (60.), illetve Sándor (33.) sárga lap: Gera (13.), Kapic (25.), Rósa (35.), Leandro (83.), illetve Bernáth (21.), Habi (38.), Bajzát (63.), Dombi (79.)
FTC:Szűcs - Vukmir, Dragóner, Gyepes - Rósa D., Lipcsei, Kapic (Bognár, 78.), Leandro - Gera, Tököli, Sasu (Sowunmi, 65.)
Debreceni VSC-MegaForce: Tomic - Bernáth, Éger (Balog, 66.), Vincze G., Nikolov (Szekeres, 27.) - Dombi, Habi, Sándor, Halmosi (Kiss Z., a szünetben) - Bajzát, Bogdanovic

Tököli bebiztosítja a győzelmet

Nem sokkal a Hungária körútiak találta után a Ferencváros bebiztosította győzelmét: a tizenhatoson belül, kapunak háttal álló Tököli nagyon jól osztotta le a labdát a középen betörő Lipcseinek, aki tizenegy-tizenkét méterről könnyedén lőtt a hálóba.

A folytatásban a hitehagyott Debrecen már nem tudott újítani, a Puskás-stadionban viszont elkeseredett és heves rohamokat indított az Újpest, és egyenlíteni tudott: Simek középen cselezett és nagy gólt lőtt tizenötről. Hiába dolgozott ki még vagy féltucat helyzetet az UTE (közben a beszorult, és néha veszélyesen kontrázó MTK is eljutott kétszer a kapuig), a győztes gólt már nem tudta megszerezni.

A befejezés után a szurkolókkal egyik helyszínen sem akadt gond. A lila-fehér drukkerek perceken keresztül felállva tapsolták kedvenceiket, majd rendbontás nélkül hagyták el a Puskás-stadiont.

A debreceni szurkolókat nem sokkal a ferencvárosi összecsapás lefújását követően minden különösebb atrocitás nélkül kísérték ki szektorukból a biztonságiak. A hazai drukkerek azonban időnként így is sportszerűtlen rigmusokkal búcsúztatták a hajdúságiakat.

Miután azonban kiürült a vendégszektor, a zöld-fehér hívek már csak saját csapatuk éltetésével foglalkoztak. A Ferencváros hívei külön rigmust faragtak annak a felhívásnak a terjesztésére, amely a tavalyi pályaelözönlést kívánta meggátolni. Nem is próbált meg senki átmászni a kerítésen, ennek ellenére a tavaly sokáig láthatatlan rendőrök lovassággal vonultak fel az Üllői úton. A fradisták hosszú ideig rendkívül fegyelmezetten a helyükön maradtak, és ott várták meg a helikopteren a Puskás-stadionból érkező bajnoki serleget, amelyet Szieben László, a Magyar Labdarúgó Liga elnöke nyújtotta át az érmekkel együtt.

Az Arany Ászok Liga első helyen végzett FTC jutalma százmillió forint, a második Újpest ötvenmilliót, a harmadik Debrecen huszonötmilliót kapott.

Pintér: fél év alatt a csúcsra

A Ferencváros szinte meglepetésre lett idén bajnok. A Fradi tavaly, amikor mindenki a bajnoki címét várta, az utolsó pillanatban bukta el az elsőséget. Akkor a nagy teher alatt összeroppantak Lipcseiék, kiábrándító játékot produkáltak és csalódott közönségük pedig Magyarországon soha nem látott botrányt kerekített a pályán. Most a zöldek viszonylag esélytelenek voltak, tavasszal botladoztak - négy vereség egymás után a rájátszásban - azonban az utolsó pillanatban életben tartották reményeiket. A télen érkezett fiatal tréner, Pintér Attila sokáig úgy tűnt, pokolra jut élete második élvonalbeli kispadjáról, aztán néhány hét alatt előbb kupát majd bajnokságot nyert Tököliékkel.

A bajnokság végeredménye
1. FTC 57 pont, 2. Újpest FC, 56, 3. DVSC-MegaForce 56, 4. Balaton FC 50, 5. Matáv FC-Sopron 48, 6. MTK Budapest 44, 7. Pécsi MFC 40, 8. Videoton FCF 40, 9. Zalaegerszegi TE 39, 10. ETO FC Győr 36, 11. Békéscsabai EFC 32, 12. Lombard FC Haladás 23
A Ferencváros a Bajnokok Ligája selejtezőjében, az Újpest és a kupadöntős (és az ősztől ismét NB I-es) Bp. Honvéd az UEFA-kupában indul.
A bajnokság átszervezése miatt egyetlen csapat sem esett ki, a Békéscsaba és a Haladás osztályozót játszik: előbbi a Rákospalotai EAC-cal, utóbbi a Nyíregyházával csap össze június 2-án és 6-án.
A góllövők versenyét a soproni Tóth Mihály tizenhét góllal nyerte. Az élboly: 17 gólos: Tóth M. (Sopron), 11 gólos: Gera (FTC), 10 gólos: Waltner (ZTE), 9 gólos: Bajzát (DVSC), Hercegfalvi (Videoton), Kovács B. (Békéscsaba), Kovács Z. (Újpest), Torghelle (MTK)

A DVSC a nagy vesztes

A nagy vesztes a Debrecen: az UEFA-kupában emlékezeteset alkotó hajdúságiak Magyar Kupában már korán búcsúztak, és bronzérmük, valamint a Fradi duplázása miatt idén a nemzetközi szereplésről is lemaradtak. A Loki korábban többször bukott otthon is, hullámzó volt Szentes Lázár együttesének teljesítménye, az utolsó, sorsdöntő találkozón pedig szinte csak Sándor Tamás tudott kiemelkedni a csapatból. A tavalyi bronz után az idei egyértelműen csalódás a Nagyerdőben.

Újpesti bravúr, kispesti öröm

A nevető harmadik az Újpest, még akkor is, ha csak második lett. A télen távozott a csapattól Mezey György, mert úgy vélte, a meggyengült kerettel még a felsőházi rájátszásba való kerülés sem teljesíthető. Jött Mészöly Géza és Véber György, felrázták a csapatot és a lilák az UEFA-kupáig meneteltek. Akárcsak a kupadöntőbe jutott (és ott vereséget szenvedő) Bp. Honvéd, amely a Fradi duplázása okán újra nemzetközi sorozatban indulhat.